Návod, jak být fit i v pozdním věku, přináší nová kniha lektorky Jany Rachno Ozdravná jóga pro seniory

Návod, jak být fit i v pozdním věku, přináší nová kniha lektorky Jany Rachno Ozdravná jóga pro seniory

Tisk

Ozdravná joga pro seniory200„Ve světě, kde můžeme být vším, buďme laskaví především vůči sobě. Nikde jinde se nám to nevrátí tolik jako ve stáří,“ říká autorka knihy, dlouholetá lektorka jógy a zakladatelka programu Seniorem s radostí Jana Rachno. Co udělat proto, aby stáří bylo radostné a zdravé, se dozvíte v její knize Ozdravná jóga pro seniory, která vyjde 26. října v nakladatelství CPress (Albatros Média).

 

 

V celkem jedenácti kapitolách se dozvíte, jak i v pozdním věku je možné si udržet vitalitu, svěžest a dobrou mysl. Kniha je zaměřena na praktické postupy, ať už v podobě šetrného cvičení či snadných technik. Cvičením jógových pozic je možné zpevnit své kosti, podpořit krevní oběh, snížit krevní tlak a vylepšit si držení těla, aby záda nebolela. Kniha je dále zaměřena na správné dýchání a odstranění stresu. Věnuje se i technikám jako je oční jóga, pomocí které je možné se zbavit bolesti hlavy a únavy očí. Čtenáři se také dozvědí, jak si procvičit paměť a zvýšit svou schopnost koncentrace. A co je důležité, uvedené jogové cviky nejsou jen pro seniory, ale pro všechny věkové kategorie.

Proč vznikla tato kniha vysvětluje její autorka: „Ve své práci zakladatelky neziskové organizace Seniorem s radostí jsem měla možnost poznat mnoho starších lidí a setkat se s různými výzvami, které jim stárnutí přináší. Měla jsem tak možnost jim nejen pomáhat a předávat, co jsem se naučila na odborných kurzech, ale také se přímo od nich učit, pozorovat, vnímat, jaké změny jim cvičení a různé aktivity přináší. Právě tato zkušenost je něco, co bych ráda předala dál. Fyzické a mentální zdraví jsou klíčové, a právě jóga může být účinným nástrojem k udržení obou těchto aspektů a zajištění zdravé dlouhověkosti.“

Kniha je primárně určená právě ke cvičení doma a obsahuje také odkazy na vybraná videa, podle kterých se dají v klidu domova cvičit celé jogové sestavy.

Vyšla u brněnského nakladatelství CPress 26. října.

Ozdravná joga pro seniory

Jana Rachno, MBA, je zakladatelkou neziskové organizace Seniorem s radostí. V roce 2016 vytvořila koncept cvičebních lekcí a aktivizačních kurzů a zároveň knihovnu cvičebních a vzdělávacích videí, která můžete bezplatně využívat na webu www.senioremsradosti.cz. Absolvovala přes 2000 hodin odborných školení zaměřených na jógu, pohyb a dlouhověkost. Rovněž je školitelkou odborných kurzů cvičení pro seniory.

Právě se na pulty knihkupectví dostává vaše kniha Ozdravná jóga pro seniory. Co přesně si pod tím můžeme přestavit?

Tato kniha ukazuje nejen seniorům, jak díky cvičení pár jednoduchých technik zlepšit své zdraví a celkovou kvalitu života. Cvičením jógových pozic si mohou zpevnit své kosti a podpořit krevní oběh, snížit krevní tlak a vylepšit si držení těla, aby záda nebolela. Naučí se zdravě dýchat, odstraní stres, příjemně se uvolní. Oční jógou se zbaví únavy očí, obličejovou jógou si udrží svěží vzhled. Také se dozví, jak si procvičit paměť a zvýšit schopnost koncentrace.

Co bylo impulsem k napsání této knihy?

Poprvé mě k napsání této knihy oslovila kamarádka a kolegyně Eva Svitáková v roce 2017. Tehdy jsem měla ale opravdu hodně práce, a tak na její sepsání došlo až v okamžiku, kdy jsem se po porodu druhého miminka ocitla sama. Místo toho podlehnout depresím, jsem se raději hlouběji ponořila do vlastní jógové praxe a do této knihy.

Je kniha určená pouze seniorům?

Cvičení, která jsou v ní uvedená, jsou přínosem takřka všem věkům. Osobně tyto cviky po 2 císařských řezech také cvičím, takže je mohou bez obav cvičit celé generace :).

Dá se podle knihy cvičit doma a není potřeba vedení lektora? Můžete čtenářům doporučit, jak knihu používat?

Kniha je primárně určená právě ke cvičení doma. Najdete v ní i odkaz na videa, se kterými si zacvičíte celé sestavy. Knihu bych doporučovala prvně pročíst a následně si vybrat kapitoly, které jsou pro vás nejpřínosnější. Obličejovou jógu, dechová cvičení, meditaci nebo techniky Pran Sanchalan Kriya je možné cvičit, i když jste upoutáni na lůžko. Platí, že za jakoukoliv sebepéči vám vaše tělo poděkuje.

Jak jste se vy osobně dostala k józe?

Jógu cvičím již od dětství. Začala jsem prvně s maminkou a držela se mě celý život. Její krása tkví v tom, že vám vždy dá to, co právě potřebujete. Když jsem plná síly, může být těžká, až akrobatická, po operaci mi pomohla se držet primárně psychicky a následně postupně ozdravit tělo. To stejné může nabídnout i vám.

Jste zakladatelkou programu Seniorem s radostí. Jak se vám daří program naplňovat, a kde všude již působíte?

Organizace Seniorem s radostí se zabývá především aktivizačními programy pro starší dospělé. Po pandemii se jimi zabýváme především v lázeňských zařízeních a online prostoru. Osobně vedu program v hotelech Orea v Mariánských lázních a dovoluji si tvrdit, že senioři, kteří k nám přicházejí na lekce, workshopy nebo na celé pobyty, opravdu odjíždejí radostnější. A to stejné, doufám, přinese a naplní tato kniha.

 Ozdravná joga pro seniory2

Zdroj foto: Martin Svoboda

Více informací:

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58532636/ozdravna-joga-pro-seniory/
https://www.senioremsradosti.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ledový strach – tajemství, které vás může stát život

ledovyV malém grónském městě se stala několikanásobná vražda mladých lidí. Na večírku se z ničeho nic začali hádat a během chvíle na sebe namířili zbraně. Jediný přeživší tvrdí, že během večírku si vzali nějaké bílé prášky, a poté se začali chovat agresivně. Jak tahle severská detektivka asi do...

Divadlo

Divadlo v Řeznické do toho v červnu řízne českou premiérou Jeden německý život

reznicka 200Ani my v Řeznické nezahálíme, a mimo premiéry, připravujeme pro diváky program na letní scény. Věříme, že nám všechny naše plány vyjdou a stráví už letní večery v naší společnosti. V tuto chvíli prozradíme, že 25. a 26. června se můžeme potkat...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...