Behind The Door vstupují do třetí dekády s novým singlem a chystaným turné

Behind The Door vstupují do třetí dekády s novým singlem a chystaným turné

Tisk

Behind The Door 200Jazzfusion formace Behind The Door složená z hudebníků z předních českých stálic oslavila koncem roku etapu dvou desetiletí existence živou nahrávkou skladby Chebzí 9 ze studiové live session. Novým singlem Cross z téhož natáčení v pražských FirstFloor Studio Barrandov nastavují kurs do dalších let. Spolu s novinkou oznamují jarní a podzimní turné po České republice a Slovensku.

 

„Cross je o vnitřním konfliktu mysli a srdce, o neschopnosti učinit životní rozhodnutí. Původně banální dilema, zdali jít po proflámované noci jamovat do holešovického klubu Cross, či nejít, nakonec přerostlo do osobní roviny, vztahy nevyjímaje. Není-li člověk schopen říci A nebo B v tak triviální záležitosti, jak chce potom být v životě vnitřně šťastný a naplněný? Celá tato původně absurdní situace se nakonec přelila až v zoufalství, nespokojenost, vnitřní neklid a vyplynula z ní místy depresivní píseň s pracovním názvem Cross, který už potom zůstal,” říká Ondřej Valenta, klávesista a autor skladby.

Mixu se zhostil hudebník Jakub Šindler, masteringu pak Miroslav Chyška, kytarista J.A.R. či Illustratosphere Dana Bárty.

Šestičlenná sestava z Frýdecko-Místecka spolu koncertuje od útlého mládí. Skupina tak působí dvacet let, i když jejím členů je lehce přes třicet. Během té doby se všichni uplatnili v kapelách jako Vltava, Čechomor, Slza či Bandjeez. I přes vytížené koncertní kalendáře spolu šestice tvoří a vystupuje.

„Svým způsobem je to zázrak, že jsme schopni si těch pár dní v roce udělat na Behind the Door čas, vzhledem k vytíženosti a vzdálenosti bydlišť nás všech. Osobně tvorbu v kapele vnímám jako takovou hudební laboratoř, kde si vyzkouším věci a postupy, na které v ostatních projektech nezbývá prostor. A i proto mi čas a energie investovaná do Behind the Door za to setkávání a tvoření stojí,” popisuje saxofonista Ondřej Klímek.

Spolu s Klímkem (Vltava, Kamil Střihavka, Dara Rollins či Maxiband Jana Maxiána v pořadu Máme rádi Česko na FTV Prima) a autorem skladby klávesistou Ondřejem Valentou (Slza, Tereza Mašková, Petr Kolář) tvoří Behind the Door kytarista Radim Přidal (Point of Few a další), bubeník Matěj Drabina (Bandjeez - dříve s Davidem Stypkou, nyní s Kateřinou Marií Tichou, Mario Šeparovič trio), baskytarista Lukáš Čunta (Čechomor) a flétnista Ladislav Muroň (Musica Balkanika, Cotatcha Orchestra).

Behind the Door2

Behind The Door vystoupí na jaře v Rychlebských horách v Tančírně v Račím údolí 3. března, v ostravském Klubu Parník 5. března, v Klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm 6. března a nakonec v Praze v Radiocafé Vinohradská 12 v rámci pořadu JAZZ CLUB stanice Český rozhlas Jazz 7. března. Na podzim je čeká dalších osm českých a jedna slovenská zastávka.

Klip vznikl za podpory OSA - Ochranný svaz autorský a Statutární město Frýdek-Místek.

JARO 2024
3.3. Rychlebské hory/Jeseníky - Tančírna v Račím údolí
5.3. Ostrava - Klub Parník
6.3. Rožnov pod Radhoštěm - Klub Vrátnice
7.3. Praha - Radiocafé Vinohradská 12/ budova Českého rozhlasu

PODZIM 2024
9.10. Hranice na Moravě - Divadlo Stará Střelnice
10.10. Bratislava (SK) - Pink Whale
11.10. Frýdek-Místek
12.10. Zábřeh na Moravě - festival Jazz in Hall
13.10. Brno - Klub Alterna
24.10. Uherské Hradiště - Klub Reduta
25.10. Kyjov - JazzKlub Kyjov
26.10. Vysoké Mýto - bubenický festival Vysoké Mýto
27.10. Znojmo - GaP - Galerie a Prostor

Zdroj foto: Jiří Staněk, Zuzana Bönisch

Multilink Cross: https://songwhip.com/behindthedoor/cross-live


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Teror ve jménu víry– další výtečný komiks od F. Millera

tero200Co tak napsat v recenzi na knihu, která se věnuje situaci po útoku 11. září 2001? Co napsal jeden z nejlepších komiksových tvůrců Frank Miller? No nebude to lehké.

...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Jak se Ježíše zmocnili filmaři

200filmNa rozdíl od islámu, kde zákaz zpodobnění - nejen - proroka Mohameda dodnes zabraňuje vzniku filmů, které by se věnovaly jeho zakladatelské osobnosti (a zlobný, v Americe natočený pamflet Nevinnost muslimů vyvolal krvavé nepokoje), křesťanství takové záb...