Když lidská chamtivost zplodí ten největší hřích…

Když lidská chamtivost zplodí ten největší hřích…

Tisk

jeden-mrtvy-navic200Nakladatelství Mystery Press pokračuje ve vydávání světově proslulých detektivek Ellis Peters. Po více jak deseti knihách vychází Jeden mrtvý navíc, nejtajuplnější a nejmrazivější případ v sérii, přičemž v přípravě na tento rok je ještě román Mnišská kápě.

 

Počátkem léta roku 1138 dosáhla válka mezi králem Štěpánem a císařovnou Matyldou již svého druhého roku. Zatím se však nikdy nepřiblížila k Shrewsbury tolik jako nyní. Teď ale její hrozba visí nad hradem a městem jako stín smrti obchází předzvěst hromadného zabíjení. A sudbu má brzy naplnit poprava čtyřiadevadesáti povstalců.

Přes to všechno se mírumilovný bratr Cadfael v myšlenkách upíná na život a na růst, a ne na zmar a válku. Ani v nejmenším netuší, že poklid života, jaký si před mnoha lety sám zvolil, má brzy narušit vražda, zákeřná a odsouzeníhodná i v tak rozvrácených dobách.

Jeden mrtvý navíc je další knihou v sérii nesmrtelných detektivek, jimiž se proslavila britská spisovatelka Ellis Peters. Důmyslná a komorní zápletka, brilantně zachycené kulisy středověké Anglie a především sympatický bratr Cadfael jsou tři jednoduché důvody, proč jsou autorčiny historické detektivky už takřka půl století po celém světě tolik milovány.

Anotace:

Píše se rok 1138 a král Štěpán obléhá shrewsburský hrad, na němž se opevnili přívrženci císařovny Matyldy. Bratru Cadfaelovi zatím v klášteře začíná pomáhat novic Godric – nebo alespoň někdo, kdo se za něj vydává. Cadfael brzy zjistí, že se pod kutnou skrývá dívka jménem Godith, dcera vůdce rebelů Fulka Adeneye.

Nadcházejícího rána je hrad dobyt a Štěpán nařídí popravu čtyřiadevadesáti vzbouřenců, jimž opat Heribert nabídne křesťanský pohřeb. O mrtvé se má postarat Cadfael, ten však při jejich sčítání zjistí, že jedno tělo přebývá a navíc nenese známky oběšení, ale uškrcení.

Godith v něm pozná Nicholase Faintreeho, panoše, který dostal nařízeno před královským vojskem prchnout s pokladem vzbouřeného šlechtice FitzAlana. Byl snad po cestě přepaden? Jak potom ale jeho tělo skončilo mezi popravenými? A co se stalo se zlatem? Cadfael musí při vyšetřování postupovat opatrně, jinak hrozí, že by na šibenici mohl skončit on sám…

Ellis Peters

Vlastním jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), byla anglická spisovatelka velšského původu, jejíž tvorba zahrnuje zejména válečnou, historickou a detektivní prózu. Rovněž byla úzce spjata s českou a slovenskou kulturou, zamilovala si Prahu a coby bohemistka přeložila do angličtiny řadu knih uznávaných autorů, jako byli Jan Neruda či Bohumil Hrabal. Do světové literatury se zapsala trilogií Nebeský strom, dále dvacetidílnou sérií historických detektivek s bratrem Cadfaelem, která se odehrává ve dvanáctém století za občanské války v Anglii, a také případy inspektora Felse a jeho syna, jež tvoří třináct svazků. Prakticky celý život – s několika výjimkami, jako byl například krátký pobyt v Praze – prožila v rodném kraji, jímž bylo hrabství Shropshire. Zde také zemřela ve věku dvaaosmdesáti let.

jeden-mrtvy-navic

Jeden mrtvý navíc

Autor: Ellis Peters
Originální název: One Corpse Too Many
Překlad: Zora Wolfová
Formát: vázaná s přebalem, 145x205 mm
Počet stran: 272
Nakladatel: Mystery Press (www.mysterypress.cz)
ISBN: 978-80-7588-564-7

Více informací: www.mysterypress.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Uspěte vaše nejmenší se zvířátky

jak zviratka chodi spat 200V nakladatelství Kazda vyšlo moc krásné leporelo s názvem Jak zvířátka chodí spát od německých autorek Mariny Rachner a Anny-Kristin zur Brügge.

 

...

Divadlo

ZLOMVAZ 2012
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o ...

Film

Seznamte se se Soňou Červenou

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzl...