Únorové akce Národního památkového ústavu

Únorové akce Národního památkového ústavu

Tisk

Veltrusy 200Mnohé objekty pod správou Národního památkového ústavu jsou pro návštěvníky v únoru uzavřené. Uklízí se v nich a kasteláni památky připravují na nadcházející sezonu. Přesto leckde nalezneme akce, které stojí za návštěvu.    

 

Na zámku Veltrusy otevřeli na konci ledna novou dlouhodobou výstavu s názvem Míry, váhy, závaží na zámku vám ukáží. Návštěvníci se seznámí nejen s historií měření a vážení, ale i se způsoby kontroly přesnosti měřidel a s bojem proti nepoctivým výrobcům a obchodníkům. Důraz je kladen na tři ctnosti, které se vážou k mírám a vahám: přesnost, poctivost a spravedlnost. Jádrem výstavy je soubor historických předmětů, používaných k měření a vážení před zavedením metrického systému i poté, co vešel v užívání.

Veltrusy

Telčské pracoviště Národního památkového ústavu připravilo osmý ročník cyklu přednášek Rodinné stříbro – památky kolem nás. Přednášky se konají vždy ve středu od 18 hodin v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Vstup je volný. Cyklus pokračuje 17. února přednáškou Bitva o Británii očima Čechoslováků.

Výstavu nazvanou Brněnské stopy rodiny Löw-Beerů hostí až do května brněnská vila Stiassni. Výstava mapuje obytné, průmyslové a další stavby na území Brna, které dodnes připomínají osudy tří generací Löw-Beerů – rodiny významných průmyslníků podnikajících ve vlnařství a cukrovarnictví.

ilustrační foto autor, hodnocení 75 %, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radůza: „Hudba se nedá dělat bez radosti, bez úporného zaujetí a vášně.“

raduzaK rozhovoru s námi svolila mladá maminka a především písničkářka a harmonikářka Radůza. V hudbě se věnuje především šansonu, ale nebojí se ani folkových melodií. Písním vždy dominuje skvělý text. Nejen o nich je tento rozhovor, ve kterém...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Poetika zločinu a jiné svérázy francouzského filmu

poetika zlocinuJe chvályhodné, když se nějaký filmový festival nebo nesoutěžní přehlídka rozhodne poskytnout svým příznivcům i něco trvalejšího než jen vzpomínky na uváděná díla. Nemám na mysli jen programové katalogy s nicneříkajícími propagačními textíky, ale zejména monogra...

Divadlo

Escorial: Soumrak padá na královský hrad!
Image29. únor je magické datum. Je jednou za čtyři roky a přímo vybízí k výjimečným událostem. Jednou z nich rozhodně byla premiéra inscenace Escorial: Soumrak padá na královský hrad!, debutové představení divadla J...

Film

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny...