Expedice z101 vyrazila 22. dubna 2021 ve stopách Hanzelky a Zikmunda do Afriky

Expedice z101 vyrazila 22. dubna 2021 ve stopách Hanzelky a Zikmunda do Afriky

Tisk

expedice z101 200Expedice Z101 je dlouho plánovaným projektem Tomáše Vaňourka, jednoho z protagonistů úspěšného projektu Zikmund100. Během něj v roce 2018 zopakoval asijskou cestu legendární cestovatelské dvojice inženýrů Hanzelky a Zikmunda a následně z ní vznikl stejnojmenný výpravný knižní cestopis se srovnávacími fotografiemi, film Cesta jako žádná ze sta či série přednášek pro veřejnost a školy. Partnerem Expedice Z101 je dlouhodobý projekt O2 Svoboda není samozřejmost.

Úspěch projektu Zikmund100 vedl k plánům na expedici další, tentokrát s názvem Expedice Z101, která by kopírovala první cestu dvojice H+Z Afrikou a Jižní Amerikou. Záměr byl v roce 2020 představen i Miroslavu Zikmundovi u příležitosti oslavy jeho 101. narozenin. Ten nápad přijal s velkým zájmem a těšil se na sledování nových příběhů psaných na původní cestě. Z důvodů pandemické situace u nás a ve světě byl start odložen o rok na 22. dubna 2021 a Expedice Z101 tak začne symbolicky ve stejný den, kdy v roce 1947 vyrazili na svou první cestu H+Z.

„Rád bych spolu s partnery a sponzory tohoto projektu tuto cestu připomenul širší veřejnosti a pokud možno ji i rozšířil,“ řekl Tomáš Vaňourek. „Trvat bude od roku 2021 do roku 2023. První rok věnujeme výhradně Africe a následující rok Latinské Americe. Expedici bychom rádi zakončili v Severní Americe, konkrétně v New Yorku, kam Hanzelka se Zikmundem s ohledem na politickou situaci v roce 1950 nikdy nedorazili.“

K partnerům projektu patří také George, digitální bankovnictví České spořitelny, který bude účastníky cesty provázet jejich expedicí. 

expedice z101 1

Po skončení cestovatelské části začne realizace nejrůznějších produkcí z cest, které budou prezentovány po celém světě. Expedice tak poskytne jedinečný srovnávací materiál o proměně světa za více než půl století. Změnou bude i auto, jímž Tomáš Vaňourek na expedici vyráží: zatímco H+Z vezla světem jejich „Tatřička“ T87, expedici Z101 veze expediční speciál, připravený původně Karlem a Alešem Lopraisovými pro Rallye Dakar. Návrhy na jeho jméno zasílali fanoušci projektu z celé republiky, a to včetně ing. Zikmunda.

„Pro mě je inspirace Hanzelkou a Zikmundem nosnou linií cesty,“ říká Vaňourek. „Ve své době poskytli fakta o situaci za hranicemi Československa a ta se ukázala jako zásadní pro budování tehdejšího exportu. Jejich aktivity směřovaly do oblasti obchodu, vzdělávání i kultury, a tomu přizpůsobili profil cesty. Naším cílem je využít současné možnosti k širšímu a dobrodružnějšímu rozsahu cesty.“ První větší zastávkou Expedice Z101 bude Tunisko, odkud bude pokračovat přes Egypt, aby na sklonku roku dorazila do Kapského Města. 

expedice z101 2

Expedice Z101 vyrazila na cestu 22. dubna 2021, a to symbolicky ze Zlína, kde žije Miroslav Zikmund, a kde se nachází i Muzeum jihovýchodní Moravy, jeden z hlavních partnerů projektu.

Partnerem Expedice Z101 je také dlouhodobý projekt O2 Svoboda není samozřejmost, v rámci nějž operátor pravidelně připomíná důležitost boje za svobodu a demokracii. O2 takto připomnělo 17. listopad symbolickým "posledním zvoněním" telefonních budek po celé ČR, upozornilo na za totality zakázané autory, O2 Pražská štafeta se nesla ve znamení hrdinského činu Emila Zátopka, a během hokejového mistrovství připomnělo pohnutý osud československé hokejové reprezentace v roce 1950. Za posledních pět let O2 realizovalo mnoho dalších podobných aktivit, více o nich se dozvíte na https://svobodanenisamozrejmost.cz/.

expedice z101 3


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Oldřich Smysl: Rád se zhostím jakéhokoli úkolu

smysl perexPřinášíme Vám krátký rozhovor s muzikálovým hercem Oldřichem Smyslem, který prozradí, jak se těší na nové nastudování muzikálu Krysař v Divadle Kalich.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Swamp Thing – Prokletí
ImageKomiksovým čtenářům jistě není třeba Alana Moora dlouze představovat. Tento anglický scénarista se podílel na komiksech V jako Vendeta, Strážci, Liga výjimečných či Z pek...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

Jak se naši filmaři ocitávali před soudem

Herci 200Radek Žitný se navzdory svému mladičkému věku (narodil se roku 1988) i profesi (studuje hru na hudební nástroje) prosadil jako spolehlivý průvodce po klikatých a strastiplných osudech mnohých známých umělců. S bohatým využitím archiv...