Vydejte se díky Vojtěchu Lavickému na motorce kolem světa

Vydejte se díky Vojtěchu Lavickému na motorce kolem světa

Tisk

Na motorce kolem sveta 200Po nějaké době vydalo nakladatelství Jota další cestopis, tentokrát motorkáři Vojtěchu Lavickému. Jeho kniha má název Na motorce kolem světa a podtitul 65 000 km, 22 zemí, 606 dní. Jeďte prostřednictvím stránek s ním!

 

 

Na úvodních stránkách popisuje Vojtěch Lavický, jak se na cestu vydal s dnes už bývalou přítelkyní Mirkou, podrobně popisuje přípravy včetně praktických informací o očkování nebo vízech až se dostává ke dni D – dnu odjezdu. Následují zážitky z cestu z Rumunska, kde jsem už mohla oči nechat na fotografiích ze solného dolu u města Turda, pak jsem zase tajila dech u zážitků z válečné Sýrie a velmi brzo si zvykla na autorův styl vyprávění. Líbilo se mi, jak má daná místa nastudována, jak chce navštívit dané památky, ale přitom společně na ničem striktně netrvají a nebrání se změnám plánů (pokud je netlačí víza). Ty jsou často spojeny se setkáním s nejrůznějšími lidmi dokazující, že na světě žijí hlavně dobří lidé a mnohdy také, že svět je malý.

Na koncích kapitol (a občas ve formě boxů i uprostřed nich) najdou čtenáři praktické informace, které jim mohou při jejich vlastním cestování. Překvapilo mě například, že v Turecku by každý rok rády studovaly na vysoké škole až dva miliony mladých lidí. Kvůli tak vysokému počtu uchazečů zde byl zaveden celostátní test, podle kterého jsou uchazeči rovnoměrně zařazeni do oborů. Hostitel Mirky a Vojtěcha Burak tak například chtěl být lékařem, ale díky testu je elektroinženýr. A také jsem nevěděla, že je v Íránu pro nezadané páry vhodné mít po ruce v záloze prstýnky, protože žena zde cestuje buď s manželem nebo s otcem. Atmosférou i nádhernou přírodou mě z vyprávění hodně zaujal Kyrgyzstán a myslím, že tak Vojtěch Lavický má na svědomí, že se tam jednou chci podívat.

Původně jsem si myslela, že knihu budu mít poměrně „na dlouho“ – že budu číst po částech vždy několik států, ale opak byl pravdou. Řádky se četly skoro samy, kochala jsem se fotografiemi, čekala na další poučky i zážitky a cestu kolem světa s těmito motorkáři jsem zvládla asi na tři zátahy. Byl mi blízký Vojtěchův humor (často jsem si říkala, že na něj musí mít člověk nervy a také koule, a to hlavně na hranicích) a měla jsem dojem, že pro něj nebyl nic problém. A že je jich potkalo několik: od nehod, vzájemných neshod, otravných lidí, byrokracie až po kocoviny. Oba vše nějak brali a výsledným dojmem je, že celá cesta musela být skvělým zážitkem!

Vojtěch Lavický (*1986) pochází z Brna, kde na VUT vystudoval obor Telekomunikace. Pár let bydlel i v Praze, ale Brno je prostě srdcovka, a tak se po cestě kolem světa zase vrátil zpět na rodnou hroudu. Záhy pochopil, že nejhezčí pohled na svět je ze sedla motorky. Z menších dovolených po Evropě se postupně stali větší a pomyslným vrcholem byla téměř dvouroční cesta kolem světa. Baví ho cestování, focení, nekonečné koukání do papírových map a řízení všeho, co má motor. Miluje hory, přírodu a sladkosti, cizí mu ale nejsou ani města a technika. Příběhy z cest se snaží vyprávět s nadhledem a v rámci možností motivovat ostatní, aby vyrazili poznávat svět.

Na motorce kolem sveta

Na motorce kolem světa
65 000 km, 22 zemí, 606 dní
Autor: Vojtěch Lavický
Žánr: cestování
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2021
Počet stran: 382
Hodnocení: 86 %

https://www.jota.cz/na-motorce-kolem-sveta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kouzelník Ríša Nedvěd: „Rekvizity kupuju jen občas, takže za ně moc neutrácím.“

Richard NedvědKouzelníka a vyznavače takzvané trapnomagie Ríšu Nedvěda proslavila především účast v reality show ČeskoSlovensko má Talent. Aktivní byl a je také v divadle Na Stojáka.  Tajemství triků nám ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Démonolog vás ovládne a pohltí

Demonolog perexPřiznám se, že nemám moc ráda příběhy o démonech. Necítím se při nich dobře, je mi při nich nepohodlně a bojím se. Tady ale byla zvědavost silnější než obava z nepříjemných pocitů, a sáhla jsem po silné knize se zajímavou obálkou. Koukaly ...

Divadlo

Casting na popravu – události léta 1945 ve Švandově divadle

pankrac 200Válečné a poválečné období i po sedmdesáti letech stále láká ke zpracování mnoho umělců různých žánrů. Přece jenom tato doba s sebou přinesla naprosto neuvěřitelné situace a osudy. Jak by to vypadalo, kdyby se v jedné pankrácké cele potkaly Adi...

Film

Osvícení straší i po čtyřiceti letech, teď už i na Blu-ray

Osviceni perexKdyž se čas od času dělají na různých serverech a ve filmových časopisech žebříčky nejlepších adaptací románů Stephena Kinga, máte jednu jistotu. Snad ve všech najdete letos už čtyřicet let (neuvěřitelné, jak to letí) starý horor St...