Bretaň očima spisovatelky Lucie Hlavinkové: Carnac

Bretaň očima spisovatelky Lucie Hlavinkové: Carnac

Tisk

Lucie Hlavinkova pesNavštívit Bretaň jsme se chystali už dlouho, naše rodina si obvykle vybírá dovolené na severu Evropy, nikdo z nás nemáme rádi vedro a všichni jsme bledé tváře nezpůsobilé k opalování. Mysleli jsme, že pojedeme už jen můj muž a já, ale k našemu překvapení se nakonec rozhodly přidat i dvě dospělé děti, dcera a syn. Máme za sebou takových poznávacích dovolených už hodně a víme, co to obnáší, když jsou čtyři poměrně silné osobnosti se svými různými zvláštnostmi zavřené spolu týden v autě. Za ty zážitky to rozhodně stojí!

Letěli jsme letadlem do Rennes, kde jsme si půjčili auto a vyrazili na první ubytování, domek pronajatý přes Booking. Můj muž má diagnostikovanou fobii z vysokých dálničních mostů (gefyrofobie – ano, tak se to opravdu jmenuje a opravdu to existuje) a většinou má trasu velmi pečlivě prohlédnutou dopředu na mapě, tentokrát ho to však nenapadlo a nebylo možné vystřídat se v řízení, most se před námi zjevil zčistajasna. Za vydatného řvaní sprostých slov a našeho povzbuzování ho nakonec přejel. Na naše dotazy, zda je lepší, abychom mlčeli nebo ho naopak máme slovně doprovázet, odpověděl, že vůbec neví, a že je to asi úplně jedno. Naše první večeře ve Francii, zemi gastronomických pokladů, a hlavně v den našeho kulatého výročí svatby, se odehrála v McDonalds u dálnice, protože jsme měli už opravdu velký hlad a žádnou zbývající sílu, přejezd mostu nás všechny dost vyčerpal.

Lucie Hlavinková

Po příjezdu do domku v pozdních večerních hodinách jsme zjistili, že přestože nebyl zrovna levný, nejsou tu vůbec ručníky. Něco takového jsme ještě nezažili, ručníky zatím byly úplně všude, i v těch nejlevnějších hostelech. Našla jsem si tedy přes internet, jak se řekne ručník francouzsky, protože majitel domku nebyl mocný jiného jazyka než svého rodného, a důrazně jsem do telefonu opakovala „serviette de toilette“ způsobem, o kterém jsem doufala, že alespoň připomíná francouzskou výslovnost, tak dlouho, až se opravdu za hodinu zjevil pán s náručí ručníků (poměrně dost starých a ještě vlhkých). Něco k tomu říkal, ale to už nám nebylo souzeno vědět.

První den jsme navštívili Carnac, magické místo plné neolitických menhirových řad z doby 4000 až 2000 před naším letopočtem. Je jich tu téměř 3000, a na první pohled jsou sice pozoruhodné, ale až na ten druhý, kdy uvidíte, že jsou uspořádané v řadách, pocítíte opravdový úžas. Na takových místech se mě vždy zmocňuje zvědavost, dala bych nevím co za to, abych se dozvěděla, proč lidé v dávné minulosti, trávící každý den na hranici přežití, vložili tolik času a namáhavé práce pro vybudování něčeho takového. Strávili jsme tam dost dlouhou dobu, abychom si prohlédli i největší stojící menhir a dali si palačinku s Nutellou, opravdu vynikající.

Lucie Hlavinková

Pak jsme se přesunuli na Divoké pobřeží poloostrova Quiberon, plné dechberoucích scenérií. Slovo dechberoucí se objevuje často v různých průvodcích a většinou je použito nadneseně, ale tady to byla pravda. Za každou zatáčkou se vynořilo jiné úžasné místo, vlny narážely na skaliska, lidí tu bylo málo a podvečer dostal mystickou atmosféru.

Tentokrát jsme večeřeli v opravdové francouzské restauraci, kde jsem si dala mušle, ty se tu prodávají na každém rohu s různými omáčkami. Syn si dal Croque-Monsieur, což je velmi vznešený název pro zapečený sendvič z toustového chleba. Muž si po dlouhém přemýšlení nakonec objednal lososa, kterého vůbec nechtěl, ale podlehl panice z přílišného výběru. Tím jsme zakončili první den.

Lucie Hlavinková

Foto a text: Lucie Hlavinková

https://www.lucie-hlavinkova.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Extrémní a tápající postavy v chytrém divadle, které občas bolí

200 tvarPřinášíme vám rozhovory se třemi členy souboru OLDstars, složeného ze studentů pražských uměleckých škol, kteří ztvárňují hlavní role v představení TVÁŘ V OHNI (Feuergesicht) Maria von Mayenburga – Annou Peřinovou (Olga), Jeníkem Tylem (Pavel) a Ma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Sisi: Císařovniny hvězdy

Císařovninv hvězdy

Pokud máte rádi historii, romantické příběhy a obzvláště vše kolem císařovny Sisi, pak bude tato kniha pro vás tou pravou. Příběh císařovniny kadeřnice Fany Angererové zpracovala v knize nazvané Císařovniny hvězdy německá autorka...

Divadlo

Vražedkyně nebo oběť?

lady macbeth z ujezdu perexMladá Kateřina vede na první pohled záviděníhodný život. Výhodný sňatek jí zabezpečil dobré společenské postavení, bohatství a pohodlí. Okradl ji však o její svobodu a vášnivou touhu žít naplno. Manžela víc ...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...