Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Tisk

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i nominacemi na prestižní Cenu Marka Ravenhilla za inscenaci nového textu. Pozoruhodným úspěchem je, že mezi deseti nejlepšími se Slovácké divadlo objevilo hned dvakrát, a to za Cenu facky a hudební komedii Krabaret, která je uváděna na Malé scéně.

 

Obě hry napsali jejich autoři, tedy Karel Steigerwald a Milan Šotek, přímo pro slovácký soubor. Cena facky pojednává o osudech dvou moravských rodin, jedné komunistické a druhé katolické v padesátých a v devadesátých letech a připomíná křivdy, se kterými se kraj dodnes nevyrovnal.

Cena Ravenhilla facka


„Nepotřebuju, aby pozavírali nějaké vyšeptalé estébáky, nechci ani plné věznice starých gaunerů. Já potřebuju, aby bylo v současnosti jasné, co jsme prožili, kudy to šlo a o čem to bylo. To bych viděl jako hlavní cíl toho, čemu se vzletně říká vyrovnat se s minulostí,“ řekl autor Karel Steigerwald, jehož hru v režii Břetislava Rychlíka už zhlédla celá řada osobností včetně ministra kultury Daniela Hermana, spisovatele Pavla Kohouta, režiséra Jana Hřebejka a dalších.

Cena Ravenhilla marx


Původní kabaret s názvem Fraška à la krab (Krabaret) napsal dramaturg Milan Šotek, autor a textař rovněž přímo pro soubor Slováckého divadla a v září jej na jeviště Malé scény uvedl tým režisérky Mariny Schlegelové. Inscenace navazuje na tradici kabaretů Přemysla Ruta, jenž pro uherskohradišťskou inscenaci napsal hudbu. Hudební komedie pojednává o logopedce Zuzaně a nohejbalistovi Jáchymovi, kteří si z dovolené přivezli kraba, jenž všechny překvapí tím, že začne mluvit a celou domácnost zpřehází naruby.

Cena Ravenhilla kabaret


Vítěz Ceny Marka Ravenhilla bude vyhlášen ve čtvrtek 14. května v pražském Divadle DISK. Předávání se osobně zúčastní britský dramatik Mark Ravenhill. V Hradišti ale na výsledky nečekají a na druhou polovinu května respektive druhou polovinu června zařadili mimořádné reprízy obou nominovaných inscenací. Lístky jsou už v prodeji.

Více informací včetně zdůvodnění nominací recenzenty: http://www.prazskypatriot.cz/na-cenu-marka-ravenhilla-2014-bylo-nominovano-deset-inscenaci/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Švandovo divadlo uvede poetickou komedii Happy End. Dlouholetý pár v ní ztvární Bohdana Pavlíková s Lubošem Veselým

Happy End 200Poetickou komedii Happy End zvoucí diváky na návštěvu bytu dlouholetých manželů uvede Švandovo divadlo v Praze. Režisérem a spoluautorem inscenace je Daniel Hrbek, ředitel smíchovské scény, premiéra se uskuteční 25. března ve Studiu Švandova di...


Literatura

Na cukrovku s humorem a inzulinovou pumpou

lecba pumpou perexJe-li cukrovka i vaším tématem a řadíte-li se vy nebo někdo z vašich rodinných příslušníků do více než milionové skupiny pacientů s diabetem, je pro vás na knižním trhu nachystána populárně naučná publ...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

Camino na kolečkách

camino1Přijala jsem pozvání na novinářskou projekci dokumentárního filmu Camino na kolečkách. Šla jsem tam částí ze zvědavosti a částí z úcty k lidem, kteří dokážou cokoli navzdory svému handicapu. Věděla jsem jen, že hlavní hrdina trpí roztroušenou sklerózou (znám několik lidí s to...