Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

Libor Vaculík režíruje českou verzi slavného francouzského muzikálu Romeo a Julie

Tisk

romeo julie 200Česká verze francouzského muzikálu Romeo a Julie z pera Gérarda Presgurvice bude v prvním muzikálem, který bude koncem září uveden v multifunkčním sále Forum Karlín v Praze.  Muzikál režíruje Libor Vaculík, který je v tomto případě současně i choreografem. Autorem českých textů je Jan Fischer, zatímco hudební nastudování stojí a padá na Eduardu Klezlovi. Protagonisty muzikálové love story, jejímž původním autorem je William Shakespeare, jsou nadějní začátečníci i zkušené pěvecké hvězdy.

 

Bývalý tanečník a dnešní zkušený režisér a choreograf Libor Vaculík se s příběhem Romea a Julie setkává počtvrté.  Předtím to bylo dvakrát v baletu Sergeje Prokofjeva a jednou v opeře Charlese Gounoda. „Je to velmi silné téma, které má co říct i dnešní mládeži, a myslím, že muzikálová forma příběhu je pro ně přístupnější než opera nebo balet,"uvedl Libor Vaculík na tiskové konferenci, která proběhla za účasti všech protagonistů a tvůrců 5. května.


„Doufám, že to nebude jen další z řady muzikálů. Ta hudba je opravdu nádherná. Naše prostředky jsou stále stejné – tanec, zpěv, světla, ale budeme se snažit, aby byl Romeo a Julie výjimečný,“ dodal  režisér a choreograf v jedné osobě.

Romeo Julie Basikova


„Dílo má čtyřicet velkých hudebních čísel. Teprve až se začne zkoušet, se ukáže, jestli ta slova fungují tak, jak mají," podotkl textař Jan Fischer, přičemž hudební nastudování leží na bedrech Eduarda Klezly. Dalším důležitým člověkem v realizačním týmu je Roman Šolc, který navrhl kostýmy.


Svou premiéru měl muzikál v Paříži před čtrnácti lety, což vtipně okomentoval producent Pavol Rusko: "Cesta Romea a Julie do České republiky trvala mnoho let. Muzikál se stihl představit v roce 2001 v rodné Francii a dále například v Soulu, Moskvě, Vídni či nedávno v režii Jána Ďurovčíka v Bratislavě. Cesta zkrátka vedla přes Tatry."


Na scéně, jejímž autorem je Martin Černý, se mimo jiné představí  jak nadějní nováčkové, tak zavedené muzikálové hvězdy, ať už jsou to Vojtěch Drahokoupil (Romeo), Andrea Gabrišová (Julie), Tomáš Trapl (Hrabě Kapulet), Leona Machálková (Hraběnka Kapuletová), Bára Basiková (Hraběnka Monteková), Helena Vondráčková (Chůva) nebo Kamil Střihavka (Páter Lorenzo).

Česká verze v tuto chvíli nejslavnějšího francouzského muzikálu Romeo a Julie bude mít v Praze premiéru 25. a 25. září. Předprodej vstupenek začal 6. května.

Romeo Julie Strihavka


Obsazení:
Romeo: Štěpán Klouček / Vojtěch Drahokoupil / Petr Ryšavý / Marek Kolář
Julie: Andrea Gabrišová / Vladimíra Skalová / Tereza Navrátilová
Mercucio: Aleš Slanina / Peter Pecha
Benvolio: Tomáš Hundža / Michael Kluch
Hrabě Kapulet: Robert Jícha / Milan Malinovský / Tomáš Trapl / Oldřich Smysl
Hraběnka Kapulet:  Leona Machálková / Jitka Čvančarová / Lucia Jagerčíková  / Jana Musilová
Hraběnka Montek: Bára Basiková / Tereza Hálová / Jana Zenáhlíková
Tybalt: Tomáš Beroun / Martin Šemík
Chůva: Helena Vondráčková / Radka Fišarová / Iva Marešová
Vévoda veronský: Zbyněk Fric / Tomáš Savka / Martin Bujárek
Hrabě Paris: Luboš Goby / Jakub Šlégr
Páter Lorenzo: Petr Kolář / Kamil Střihavka / David Uličník
 
Taneční sóla:

Zlo Monteků: Kateřina Benešová / Jarmila Dycková
Nenávist Kapuletů: Marek Lhotský / Richard Ševčík

Foto: Tomáš Svoboda a archiv autora
Další informace www.romeoajulie.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arnošt Vašíček: Musí to být láska na první pohled. Šíleně bláznivá, která vás pohltí

archiv Arnošt VašíčekPZe svých cest za odhalováním záhad a tajemna si přivezl spisovatel a scénárista Arnošt Vašíček řadu velmi zajímavých artefaktů a sám sbírá muzejní repliky záhadných archeologických nálezů. A právě téměř dvě stovky jedinečných exponátů, které ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Literatura

Z čeho se zpovídá kacíř?

Scruton200Ne bezdůvodně svou knížku Roger Scruton nazval „Kacířova zpověď“. Jde skutečně o intimní vyznání toho, koho pro jeho názory většinou považovali za nepohodlného.

 

...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Olga Sommerová natáčí film o rockerovi a politikovi Michaelu Kocábovi. Do kin zamíří v příštím roce

kocab 200Přední česká dokumentaristka Olga Sommerová už má na svém kontě mimo jiné filmy o osudech Marty Kubišové, Jiřího Suchého, Věry Čáslavské a Soni Červené. Nyní svou filmografii nově rozšíří také o dramatický životní příběh muzikanta a politika Michaela...