Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

Zažijte atmosféru Glasgow ve Švandově divadle

Tisk

johnny2 uvodkaV sobotu 17. října uvedlo Švandovo divadlo první premiéru nové sezóny. Hra skotského autora D. C. Jacksona se na české jeviště dostává po roce od její světové premiéry. Glagow, město s nejvyšší kriminalitou ve Velké Británii, ukazuje kousek ze svého gangsterského zákulisí.

 


Mafián Andrew MacPherson (Robert Jašków) vysílá své poskoky Dominica (Jacob Erftemeijer) a Prcka (Václav Švarc) vyřídit jeden důležitý úkol, který se ale od začátku tak nějak zadrhává a ti dva výrazně připomínají Vincenta a Julese z kultovního filmu Pulp Fiction. Prostě, kam nemůže čert, tam nastrčí ženskou a vyšinutého blázna Johnnyho Glendenninga (David Punčochář).

Johny 1

Dominic a Prcek musí odklidit z cesty místního novináře Bruce (Marek Pospíchal), a tak se s ním po různých peripetiích vydávají na farmu za město ke Starýmu Jimovi, kde to ale neprobíhá podle domluveného scénáře, a to až tak, že na konci první půlky hry nezůstává na farmě nikdo živý. A co se teda bude dít ve druhé části hry? Popřemýšlejte a běžte si ho ověřit na některé z chystaných představení.

Johny 2

Herci dali do svých výkonů vše, vyzdvihla bych především představitele Johnnyho Glendenninga, který musel ve své postavě smísit totální vyšinutost a agresi, strhující byl i Dominic v podání nováčka souboru Jacoba Erftemeijera, Miroslav Hruška zase přesvědčivě ztvárnil úchylného podivína Starýho Jima.

Johny 3

Je třeba zmínit i skvělou scénu a kostýmy Jozefa Huga Čačka, které dohromady tvořily úžasnou podívanou a velmi funkční celek. Po dlouhé době jsem také byla svědkem režie, která z herců nedělala zároveň i velice výkonné stěhováky a scéna se neměnila dvacetkrát za minutu. Jediné, co bylo tak trochu pěst na oko, byla pružnost a rychlost těhotné ženy, která měla dle hry tři týdny do porodu – tak pohyblivá by snad nebyla ani ta největší sportovkyně světa.

Výstřely, krev, nadávky, absurdní situace a vtipné hlášky za tónů skladby 99 problems – toť ingredience nové inscenace. Hodnotím v žánru černé komedie a tam bych řekla, kromě výše uvedeného, není co vytknout. Diváci se zcela evidentně bavili, a to se tak nějak od komedie očekává.

{youtube}nmy113gMds0{/youtube}

 Zabít Johnnyho Glendenninga (D.C. Jackson)

Žánr: komedie
Švandovo divadlo (Praha)
Režie a úprava: Daniel Hrbek, Lucie Kolouchová
Scéna a kostýmy: Jozef Hugo Čačko
Hrají: David Punčochář, Jacob Erftemeijer, Marek Pospíchal, Miroslav Hruška, Robert Jašków, Hana Vrbová, Marta Dancingerová, Václav Švarc
Premiéra: 17. 10. 2015
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Švandovo divadlo – Alena Hrbková


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Léto se snažím spravedlivě rozdělit mezi odpočinek a prací na knize, říká Jiří Bartoň

Bartoň Povídání o létě, prázdninách či okurkové sezóně poskytl v těchto dnech Kultuře21 herec, šansoniér a filmový historik Jiří Bartoň. I když přiznává, že léto trávil na Moravě a navštívil řadu míst, která má rád, pře...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Literatura

Mistrovská díla SF: Zuřivec Henryho Kuttnera

zurivec 200V únoru vyšlo v edici Mistrovská díla SF v nakladatelství Laser kniha americké legendy Henryho Kuttnera Zuřivec. Příběh z roku 1947(!), popisující fantaskní apokalyptický svět a boj jedince proti nepřízni osudu, je aktuální i v dnešní době.

...

Divadlo

Zničující a krutá láska na Větrné Hůrce

Vetrna hurka perexKdyž Kateřina a Heathcliff společně vyrůstali, slíbili si na svobodných úpětích Větrné Hůrky věčnou lásku. I když byl Heathcliff jen nalezenec, kterého do domu přivedl Kateřinin otec, aby se o něj postaral, Kateřina v tom nevid...

Film

Ledové Království je o dvou princeznách

Frozen perexLedové Království (2013) je zvláštní směs nejoblíbenějších a nejpozitivnějších žánrů. Animovaná pohádka je zároveň muzikál, komedie i dobrodružná akce, plná nebezpečí a nečekaných zvratů. Předlohu pro pohádku napsal Hans Christ...