Tady je svět normální

Tady je svět normální

Tisk

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.


Skořápka. Každá duše má kolem sebe skořápku. Jen dobrý autor a dobrý režisér se k duši dostanou. V Divadle Metro se to povedlo. 

Příběh zdánlivě nemožného přátelství dvou naprosto odlišných žen, zakřiknuté knihovnice a suverénní zlatokopky, které se náhodně potkávají v zapadlé malé knihovně. Dva jedinečné lidské životy v uvěřitelném příběhu. Komedie o nečekaném přátelství a cestě ke svobodě pro obě dvě protagonistky. Z knihovny lodí do Maroka a zpět. Vrátí se stejní lidé? To vše na velmi jednoduché scéně Daniely a Milana Sodomových, která dává vyniknout vývoji postav od typu k charakteru.

Skorapka 1

Knihovnice Halina v podání Lenky Šťastné a "zlatokopka“ Roxana Petry Maťákové předávají autorovo poselství divákům prostřednictvím dokonale vypointovaných dialogů, které mají lehkost, vtip i inteligenci. Obě herečky jsou ve svých rolích výborné, jejich proměna v příběhu je přirozená, a nenechají diváka, aby se nudil.

Skorapka 2

Režisér Luboš Fleischmann respektuje humor, ale zároveň ukazuje hlubokou znalost lidí, která se odráží v psychologické jemnosti postav. Hra v sobě zahrnuje žánrový mix od komediální grotesky po psychologické drama, rozhodně však není feministickým pamfletem, ke kterému by téma mohlo svádět. Režisér říká: "Poselství inscenace je silné a my jsme se snažili jej přenést skrze divadelní jeviště ke každému z vás. Věřím, že se budete bavit tak, jako my během zkoušení."

Autor Marcin SzczygIelski (*1972) je polský spisovatel, novinář a divadelník, v Polsku získal mnoho prestižních cen. Jeho texty, stejně jako toto představení, se vyznačují zkoumáním lidí, odkrýváním jejich charakteru a snímáním jejich masek, tedy toho, co se skrývá za ochrannou skořápkou. Jako v tomto představení. Přesvědčte se sami. V dnešní přepolitizované době je Skořápka úžasně osvěžující psychologická komedie.

skorapka divadlo Metro
Název představení: Skořápka
Autor: Marcin Szczygielski, překlad Lena Pešák
Režie: Luboš Fleischmann
Hrají: Lenka Šťastná, Petra Maťáková
Návrh scény: Daniela Sodomová, Milan Sodoma
Výprava: Marie Benešová
Hudba: Roman Rejna
Produkce: Divadlo Stochov
Žánr: psychologická komedie
Uvedlo Divadlo Metro, Národní 25, Praha 1
Premiéra: 18/11/2022 ve velkém sále Domu kultury ve Stochově

Hodnocení: 100 %

www.divadlometro.cz/predstaveni/45 
www.facebook.com/divadlostochov 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Pavel Krásenský: „Pokud mám možnost mít v lednici své malé místo, kde si uchovávám usmrcený hmyz, tak je rodina opravdu velmi tolerantní“

200rozV rámci Listopadu, měsíce fotografie na našem webu jsme se rozhodli vyzpovídat i některé české fotografy. Prvním z nich je Pavel Krásenský, jehož ilustrace jste už určitě viděli v nějaké učebnici biologie. Jeho parketou je totiž makrofotografie hmyzu a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Městské divadlo Mladá Boleslav reprízuje představení Je úchvatná!, příběh „královny kraválu“

je uchvatna200Od konce minulé sezóny uvádí Městské divadlo v Mladé Boleslavi úspěšnou komedii Petera Quiltera Je úchvatná! Jde o skutečný příběh Američanky Florence Foster Jenkins. I když je považována za nejhorší operní pěvkyni všech dob, přesto se jí po...


Literatura

Drsňák s ochranitelským komplexem

altPřesně takový se jeví hlavní hrdina irského spisovatele Eoina Colfera Daniel McEvoy. Někdejšího příslušníka mírových sborů, současného vyhazovače v ošuntělém kasinu v New Jersey, potkal pěkně Hlubokej průser. A přitom ...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Ježíšek letos nepřijde

prijde letos jezisek plakat 200Po filmu Křídla Vánoc přichází do kin další "sváteční" snímek Přijde letos Ježíšek?, opět spjatý motivem stěží uchopitelného zázračna, které může do lidských životů zasáh...