Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

Tisk

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšnější loňská novinka, a bylo během velmi krátké doby beznadějně vyprodáno.

 

Do posledního místa zaplněné nádvoří sledovalo moderně, ale velmi vkusně a hlavně vtipně pojaté vystoupení. Už když v první scéně přijel Lucentio (Matouš Ruml) se svým sluhou na motorce nebo hlavní hrdina, drsný krotitel Petruchio (Roman Zach), oblečen jako rocková hvězda hrající na elektrickou kytaru.

zkroceni zle zeny matej ruml

Drsná Kateřina (Tatiana Vilhelmová) je neohrožená mladá dračice a ani její otec si s ní neví rady. Do města ale přijíždí Petruchio, odhodlán ke sňatku s čímkoliv, hlavně když to cinká zlaťáky. A přesně to je Kateřina. Komedie o nenávisti a pohrdání, měnící se v pokoru a obdiv, opepřená humornými scénkami namlouvacích situací, je to, co dělá tohle představení tak velkolepým.

zkroceni zle zeny vilhelmova

Jsou to ale také výborné herecké výkony, zvláště desetiminutovka čisté improvizace, kdy se nad hradem rozzářil neplánovaný ohňostroj a znemožnil pokračování ve hře. Herci s absolutní lehkostí zakomponovali ohňostroj do představení a vtipně se na něj odkázali v další scéně. Zde na sebe vzal hlavní iniciativu Matouš Ruml, známý ze sitcomu Comeback, a ukázal, že není jen hloupým Lexou, ale i výborným hercem. Hlavním faktorem lišícím se od klasického divadla je vliv počasí. To si s diváky zahrávalo od samého začátku v podobě krátkých přeháněk, kdy se obecenstvo začalo halit do pláštěnek a chvíli nebylo slyšet nic než šustění igelitu.

zkroceni zle zeny vilhelmova zach

Nicméně žena byla znovu zkrocena, muž byl pravým mužem a žena pravou ženou. Nechyběly ani prvky překvapení, kdy diváci s úžasem sledovali, jak celá věc dopadne. Velmi povedené vystoupení, kdy každá postava má do hry co říct a vtipně doplňuje hlavní představitele.

Jedinou kaňkou na výborném kulturním zážitku bylo chování některých diváků, kteří, obtěžkáni tácky s grilovanými klobásami a kelímky s pivem, se snažili na poslední chvíli procpat doprostřed řady a každý, koho míjeli, se zatajeným dechem čekal, kdy mu dotyční vyklopí obsah do klína.

zkroceni zle zeny zach vilhelmova


Zkrocení zlé ženy
Režie: Daniel Špinar
Překlad: Martin Hilský
Hrají: Tatiana Vilhelmová, Roman Zach, Oldřich Vízner, Matouš Ruml, Tereza Vališová
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: shakespeare.cz, autor fotografií z představení: Viktor Kronbauer, foto v úvodu: Pavel Mára


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lubomír Větříšek: „Spousta kluků měla tu vojnu ještě horší než já nebo se odtamtud nevrátila"

Autor 100Dva roky v hajzlu je poměrně ostrý název knihy, která se věnuje neméně drsnému tématu. Lubomír Větříšek v ní na základě svých vzpomínek vypráví pravdivý příběh o dvouleté vojenské službě v letech 1983 až 1985. Setkal se na ní s šik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Korespondence200Divadlo Na zábradlí se po deseti letech loučí s úspěšnou inscenací Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností Aerofilms bude vyprodanou derniéru 27. června zároveň živě přenášet do kinosálů ...


Literatura

Další ročník soutěže o Nejkrásnější knihu

pama200Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury České republiky vyhlásily 51. ročník soutěže Nejkrásnější české knihy roku. Uzávěrka přihlášek je 15. ledna 2016. Slavnostní vyhlášení výsledků spojené s vernisáží výstavy oceněných publikací proběh...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Česká televize se vrací k Menzelovi

menzel rozmarne letoNa televizních obrazovkách znovu spatříme základní díla světové kinematografie, ať již se dotýkají hlubin lidské duše (jako Kieslowského triptych Tři barvy) nebo nahlížejí do soukolí mocenského zákulisí, v...