Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Tisk

Korespondence200Divadlo Na zábradlí se po deseti letech loučí s úspěšnou inscenací Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností Aerofilms bude vyprodanou derniéru 27. června zároveň živě přenášet do kinosálů po celé republice. Aerofilms tak navazuje na divácky historicky nejúspěšnější přímý přenos do kin, kterým byla derniéra inscenace Dejvického divadla Ucpanej systém, a nabízí divákům možnost znovu vidět na velkých plátnech po celé zemi další legendární inscenaci. Předprodej vstupenek je zahájen.

Kultovní inscenace Korespondence V+W režiséra Jana Mikuláška byla jednou z těch, které současné vedení Divadla Na zábradlí Petr a Dora Štědroňovi po nástupu do funkce v roce 2013 přivezlo s sebou do Prahy ze svého dosavadního působiště v brněnské Redutě. Jevištní adaptace rozsáhlých dopisů, jež si komici vyměňovali od Voskovcovy emigrace až do smrti, slavila za bezmála deset let a necelých dvě stě repríz úspěch nejen na domácí scéně, ale i po celé republice a na řadě zahraničních festivalů, ať už v Polsku, Maďarsku, Belgii či v USA. Její derniéra, která proběhne v úterý 27. června, je v tuto chvíli již beznadějně vyprodaná. Divadlo Na zábradlí ale spojuje své síly s filmovou distribuční společností Aerofilms a poslední uvedení oblíbené divadelní inscenace tak bude živě přenášeno do kinosálů po celé republice.

Společnost Aerofilms dalším derniérovým přímým přenosem zároveň navazuje na rekordní úspěch promítání inscenace Ucpanej systém v podání souboru pražského Dejvického divadla. Zájem kinařů i diváků dokazuje fakt, že je v tuto chvíli do přenosu derniéry zapojeno téměř 80 kin po celé republice a další stále přibývají – na Korespondenci V+W se tak diváci budou moci podívat 27. června od 19:00 nejen v pražských kinech od Lucerny, přes Světozor až po Bio Oko, ale také například v brněnském Univerzitním kině Scala, hradeckém Bio Central nebo v sálech v menších městech v Roudnici nad Labem, Havlíčkově Brodě či v jihomoravských Ivančicích. Dále se do projekcí zapojí i kina sítí Cinestar, Cinema City a Premiere Cinemas a několik divadelních domů. Vstupenky jsou již v prodeji na webu Aerofilms.

Korespondence V+W zachycuje postavy Jiřího Voskovce a Jana Wericha v letech 1948–1980. Staří přátelé a nerozluční umělečtí partneři čelí nejen odloučení z důvodu Voskovcovy emigrace, ale i s věkem se zhoršujícímu zdraví či rodinným tragédiím. O tom, že se nesmazatelně vryla do dějin současného českého divadla svědčí i neutuchající divácký zájem i hurónský potlesk po každém uvedení. „Je naprosto skvělé a pro nás fascinující, že i navzdory tomu, že se jedná o smutnou inscenaci zachycující život stárnoucích komiků a období jejich nastupujících nemocí a dalších životních strastí, dočkala se takového zájmu a diváckého ohlasu,“ říká dramaturgyně inscenace a umělecká šéfka Divadla Na zábradlí Dora Štědroňová. V titulních rolích po celá léta excelují Jiří Vyorálek a Václav Vašák, které doplňuje Anežka Kubátová v roli Werichovy ženy Zdeničky. Svou hvězdnou jízdu zakončí herecká trojice jubilejní 200. reprízou od počátku uvádění inscenace v Divadle Na zábradlí. S proslulou scénou i jejími fanoušky se tak rozloučí legenda, na niž se bude ještě dlouho vzpomínat.

Seznam kin, kde přímý přenos derniéry proběhne najdete zde.

Předprodej a rezervace

Předprodej a rezervace vstupenek probíhá na pokladnách jednotlivých kin a online. Cena vstupenky je od 350 Kč.

korespondence1

Výběr z recenzí

„Byli jako jedno tělo, jedna duše, jeden humor. Další z mnoha zločinů komunismu (násilné odloučení) je zde vyjádřen s neuvěřitelným citem. Samotná korespondence je na pódium převedena s dech beroucí sílou. Tomu určitě hodně napomáhá hudební doprovod, jenž vás nutí vcítit se do smutného osudu těchto mimořádných tvůrců ještě více. A těch nápadů, co se na jevišti vystřídá! (…) A ústřední herecká dvojice? Velký potlesk, nesmíte si je nechat ujít.“
Lukáš Holubec, i-divadlo.cz, 18. září 2015

„Werich v podání Jiřího Vyorálka je v Korespondenci člověk živý, živější než předobraz, který si o Werichovi uchováváme na základě jeho nahrávek. A totéž Voskovec Václava Vašáka: ani on není vítěz, ani jemu rozhodnutí odejít z vlasti a živit se jako námezdní herec v odlišném kulturním a jazykovém prostředí nepřináší klid. (…) Na scéně znázorňující obyčejný obývací pokoj do čtyř stran (tedy i vzhůru nohama ze stropu dolů), což zřejmě podle jednoho z dramatizovaných dopisů značí, že ze světa nelze jen tak odejít či že svůj stín člověk nepřekročí, střídají se střízlivá převyprávění mnohých listů, doprovázená mimickými kejklemi obou protagonistů a Anežky Kubátové v roli Werichovy manželky Zdeničky, kteří hovoří k sobě, ale dotknout se nemohou. Je to podobenství mužské lásky, která – chce-li býti pravá a řádně chlapská – obejde se i bez kontaktu, zato se zahalí do vášnivých hříček a žertovných slov. Cit je třeba obalit omáčkou, aby se mohlo snadno a vroucně říct: Miluju tě, chlape!

Mimochodem, kdyby každá inscenace, která končí po čtyřech sezonách, se dočkala derniéry v takové kondici, jakou má tato po dvanácti letech uvádění, bylo by české divadlo v ideálním stavu. Nad inscenací touto se po těch letech aspoň můžeme tázat: Jsme schopni prožívat umění jen nové, nebo i odstáté? Soudě dle reakcí publika na Zábradlí, které na konci tiše plakalo a déle, než bývá obvyklé, se neodvažovalo tleskat, aby nenarušilo vzácnost oné chvíle, toho naštěstí schopni jsme.“
Lukáš Novosad, ECHO24.cz, 27. listopadu 2022

Korespondence Voskovce a Wericha je silnou výpovědí o životě dvou mimořádných lidí v nelehké době. Vzájemné listy legendárních tvůrců Osvobozeného divadla, jejichž cesty se po únoru 1948 rozešly, jsou strhujícím svědectvím nejen jejich originality a umělecké zralosti, ale současně odhalují i osudy těchto významných osobností v bipolárním světě, plném železných opon a studených válek. Tyto dopisy, které na-příklad u Jiřího Voskovce představují vrchol jeho poválečné literární tvorby, jsou neocenitelným dokladem duchovního světa V+W. „Forma zkratky, krátká spojení, divadelní narážky, privátní kódy, k tomu brilantní stylizace a neuvěřitelná oslovení i podpisy,“ – tak velice výstižně charakterizuje tuto korespondenci kritika.

Jiří Voskovec, Jan Werich

Korespondence V+W
Režie a výběr hudby Jan Mikulášek
Dramaturgie Dora Štědroňová
Scénografie Svatopluk Sládeček
Kostýmy Marek Cpin
Hrají Václav Vašák, Jiří Vyorálek a Anežka Kubátová
Premiéra 16. září 2013
Derniéra 27. června 2023
Délka představení 150 minut včetně přestávky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Aneta ŽabkováVystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...


Literatura

Nebuďte kaktus a telefonujte správně a bez problémů

nejsem kaktus 200V nakladatelství Bookmedia vyšla kniha lektorky telemarketingu Kateřiny Jasinské s trefným názvem Nejsem kaktus a podtitulem Jak správně telefonovat. Vzdělejte se i vy!

 

...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Toy Story 3 poučí malé i velké

toy-story-3-200Toy Story 3: Příběh hraček (2010) je na první pohled zábavná oddechová komedie pro děti, ale nejde v ní jen o to. Dobře vychytaný scénář a zápletka, která místy připomíná spíš drama, dokáže poučit nejen malé dítě, ale i leckterého dospělého.

...