More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

More Than Just Theatre. Mezinárodní tvůrčí rezidenci v KD Mlejn završí work-in-progress taneční sci-fi performance

Tisk

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3 (2)More Than Just Theatre je název rezidenčního projektu, který vyhlásila produkční platforma ProFitArt společně s německým partnerem The Theaterfestival Schwindelfrei. První ze dvou vybraných rezidencí, taneční sci-fi projekt Oxy-Gen | Embers, zakončí v pátek, 14. července 2023, veřejný work-in-progress v KD Mlejn.

More Than Just Theatre sestává ze dvou rezidencí, do nichž partnerské organizace vybraly dvě umělkyně, které společně s jejich spolupracovníky, pozvaly do pražského kulturního centra KD Mlejn. První vybraný projekt je taneční sci-fi performance Oxy-Gen | Embers tanečnice a choreografky Lisy Bless z Německa a jejího spolupracovníka Ananda Dhanakotiho z Indie. Oba umělci přijeli do Prahy už 25. června a během dvacetidenní rezidence absolvovali společné tanečně-pohybové tréninky s vyhlášenými lektory, performerkami Cécile Da Costa a Andreou Miltner a performerem Viktorem Černickým.

V pátek 30. června proběhl v KD Mlejn neformální networking, kde mohli místní umělci sdílet kontakty, tvůrčí plány i mezinárodní zkušenosti a navázat potenciální budoucí spolupráce s rezidenty. Celá rezidence pak vyvrcholí veřejnou prezentací work-in-progress v pátek 14. července.

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický1

Taneční sci-fi performance Oxy-Gen | Embers zpracovává téma přírodních katastrof, války, a především klimatické krize, uprostřed níž se právě nacházíme. Její důsledky jsou pro nás tragické. Pokud něco nezměníme, budou mnohé části světa do roku 2100 neobyvatelné.

Inscenace přenese diváky do nepříliš vzdálené budoucnosti naší planety. Společně nahlédneme na nás jako na živočišný druh a náš vztah k přírodě. Performance, která propojuje současný tanec, fyzické divadlo, kathak a bojová umění, zavede diváky do dvou různých klimatických scénářů ve dvou sci-fi světech.

Svět1, "umírající oheň", postapokalyptický, dystopický svět, kde jsme nedokázali změnit naše lidské chování a nenávratně poškodili planetu Zemi. Svět2 je o naději, znovuoživení ohně, transformaci a utopii; o cestě ke světu, kde přijmeme lidskou přirozenost a naši nevyhnutelnou propojenost s celkem.

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický2

Projekt navazuje na film, který Lisa vytvořila společně s tanečníkem Pankajem Sihagem přes Zoom.
„Navazujeme na celkové téma filmu, tedy především toxické prostředí, a bereme si z něj nějaké nápady a díky zkoumání sebe sama a poznávání toho druhého vytváříme nový materiál,“ říká tanečnice, choreografka a multidisciplinární umělkyně z německého Heidelbergu, Lisa Bless.

Ta ve své tvorbě zkoumá různé formy vyjádření, jako je tanec, performance, video (mapping), hlas..., aby vytvořila inovativní a myšlenkově podnětná díla. Momentálně se zabývá především zkoumáním změny klimatu a jejích dopadů na lidské chování. Na projektu Oxy-Gen | Embers spolupracuje s indickým tanečníkem s výcvikem v bojových uměních Anandem Dhanakotim.

Oxy-Gen Embers. Foto Vojtěch Brtnický3

Druhá rezidence bude probíhat od 4. do 24. září 2023 a vybraným projektem je Whimsical Paranoid, který tvoří tanečnice, choreografka a lektorka Martina Martín ze Španělska a tanečníci Sade Mamedova a Lorenzo Ponteprimo.

Projekt More Than Just Theatre podpořila Evropská unie (Národní plán obnovy).

Foto: Vojtěch Brtnický


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: „Dělám to, co cítím“

200rozČernobílé turné Lucie Bílé spěje do finále. Show plná pyrotechniky, nevídaných projekcí, kostýmů, ale i světlomalby Alexe Dowise a spousty tanečních vystoupení vyprodává haly v Čechách i na Slovensku aby rozehřála natěšené publikum. Jsem velmi ráda, že s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Již rok se hraje v Divadle Na Maninách původní český muzikál, Robinson Crusoe

robinson 200Autorem hudby muzikálu Robinson Crusoe je Zdeněk Hrubý, scénáře Ivan Hubač a texty písní napsal Jan Krůta. Režisérem představení je herec a režisér Václav Knop, choreografem představení je Tomáš Kuťák.

...

Literatura

Rytieri z Vřesova a tí druhí

rytiri z vresova 200Historický román, ktorý nás zavedie do komnát pražského hradu a katedrály sv. Víta na začiatku 14. storočia, do močaristých bažín juhozápadnej časti Českého kráľovstva, ale aj na palubu lodí rádu johanitov v Stredozemnom mori.

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

Univerzální a stárnoucí Rambo

rambo do pekla a zpetFilm Rambo: Do pekla a zpět (2008) ukončuje velké putování hrdiny, pro něhož bylo celý život největším oříškem, jak se dostat z místa na místo nebo se někde v klidu usadit, aniž by přitom musel pozabí...