Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Metoda doktora Téra a profesora Péra, psychiatrie podle E.A.Poea

Tisk

Poe perexV těchto dnech přichází do kin filmová adaptace povídky „Metoda doktora Téra a profesora Péra“ od slavného hororového klasika Edgara Allana Poea. Film dostal název Podivný experiment a vedle výborného obsazení nabízí napínavý příběh i hrůzostrašnou atmosféru psychiatrické léčebny.

 


Čerstvě vystudovaný lékař Edward přichází do odlehlého psychiatrického ústavu, aby zde získal potřebnou praxi. Už první seznámení s personálem i prostředím v něm nezanechá příliš dobrý dojem. Ředitel Dr. Lamb je značně podivínský a jeho asistent od pohledu hrubián. Na druhou stranu potkává i překrásnou, ale záhadnou Elizu. Tato kráska trpí panickou hrůzou z jakéhokoliv tělesného dotyku. Ona i většina ostatních pacientů pochází z urozených rodů.

poe 1

Edward se snaží zjistit více podrobností o léčebných procesech a seznamuje se s ostatními pacienty. Bohužel se v oné době daří i surovým lékařským praktikám, jako je věznění, sprchování pod silným proudem ledové vody nebo elektrošoky. Po varování od Elizy se mladý lékař snaží přijít na to, co mu v tomto ústavu příliš nesedí. Nalézá vězení, kde je zavřen skutečný ředitel nemocnice a jeho personál. Ústav ovládli pacienti v čele s psychopatickým doktorem Lambem. Ale to je teprve začátek.

Zpracovávání hororových příběhů od slavných spisovatelů je dosti oblíbenou činností. Příkladem může být i Stephen King, jehož knihy se již pěknou řádku let pravidelně objevují na filmových plátnech. Ale v tomto případě se posouváme o několik let zpátky k jednomu z nejslavnějších tvůrců hororu, který se zasloužil o rozšíření tohoto žánru již v devatenáctém století.

poe 2

Podivný experiment samozřejmě musel být zasazen do historického období, a rozhodně to není na škodu. Atmosféra starobylého psychiatrického ústavu mu dodává na strašidelnosti i tajuplnosti a zároveň přímo vybízí k páchání zla. Vzhledem ke kvalitám autora musí být všem jasné, že se nejedná o žádný béčkový příběh. O jeho filmový přepis se postaral scenárista Joe Gangemi, který nepatří k nejzkušenějším. Jednalo se teprve o jeho druhý film, na kontě má i dva seriály. Ale rozhodně mu nemůžeme nic moc vyčítat.

Na působivosti mu přidává i samotné hlavní téma. Psychiatrie a její historie fascinuje lidi po celém světě a její léčebné metody v minulosti jsou neustále omílány a kritizovány. V tomto filmu se dočkáme několika jejich ukázek, které převážně vycházejí ze skutečných podkladů. I herci v některých menších rolích dostanou prostor předvést své herecké umění a záleží jen na divákovi, jestli jim jejich šílenství uvěří.

Poe 3

Nyní se dostáváme k dalšímu velikému kladu, bez kterého by film byl o poznání slabší, a tím je herecké obsazení. V jedné z hlavních rolí doktora Lamba se objeví Ben Kingsley. Díky němu mám neustále v hlavě porovnání s Prokletým ostrovem, kde si rovněž zahrál. Jeho výkon je samozřejmě excelentní a jeden z největších šílenců ve filmu je opravdu hrůzostrašný. Na první pohled se sice tváří sympaticky, ale při bližším seznámení vidíme jeho psychopatickou tvář.

Hlavního klaďase si zahrál Jim Sturgess a vzhledem k jeho roli se jedná o dobrý výkon. Daleko více mě sice zaujaly záporné postavy, ale ani toto obsazení nebylo chybou. Hlavní ženskou roli si zahrála Kate Beckinsale a je samozřejmě okouzlující. Patří sice mezi blázny, ale zároveň se od většiny velice liší. Nesmíme zapomenout ani na Michaela Caina (pravý ředitel ústavu) či Davida Thewlise. Profesor Lupin z Harryho Pottera si tentokrát zahrál dalšího z hlavních záporáků a jeho postava vypadá opravdu šíleně.

Poe 4

Musíme zmínit i dějové zvraty. Ty se vykytují v příjemně velkém počtu a dodávají filmu na napínavosti. Můžete si říct, že hlavní převrat byl velice brzy prozrazen. Blázni ovládli ústav, pravý personál je ve vězení. Tuto informaci dokonce nabízí i oficiální anotace. Ale to je opravdu pouze začátek. V průběhu a na konci filmu se dočkáte mnoha věcí, které byste opravdu nečekali.

Podivný experiment je rozhodně velice zajímavý film. Hrůzostrašný i romantický snímek napne všechny vaše mozkové buňky a donutí vás přemýšlet nad myšlením člověka. Výborné herecké obsazení, fascinující prostředí a napínavý děj. Co víc si přát?

E. A. Poe – Podivný experiment
Žánr: Thriller
Původ: USA
Rok výroby: 2014
Distributor pro ČR: Bontonfilm
Režie: Brad Anderson
Hrají: Kate Beckinsale, Michael Caine, Jim Sturgess, Ben Kingsley, Brendan Gleeson, David Thewlis, Fiona Shaw
Stopáž: 112 minut
Hodnocení: 90 %

Foto: Bontonfilm

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Modřany

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Herecký koncert Jana Wericha v krásné dvojroli

cisaruv-pekar 200Historická komedie Císařův pekař a Pekařův císař (1951) byla už v té době barevná, a přitom natočena tak dokonale, že dějový spád celého filmu nenudí ani dnešní, takzvaně uspěchané době. Režisér Martin Frič


Literatura

Kuba Tuba Tatubahn aneb „Všechno je trochu divný a ničemu to nevadí”

Kuba Tuba Tatubahn200Četli jste knihy jako malé děti? Nebo vám je někdo předčítal, popřípadě popustil uzdu fantazie a vymýšlel vlastní příběhy? Nakladatelství Běžíliška má ve svém portfoliu knihu, kterou vás bude bavit číst, prohlížet si do detailu ...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Jak probíhaly boje o smýšlení publika

Infoboj 200Každý režim, mocenské seskupení či nejšířeji civilizační okruh sleduje dva základní cíle: jednak hájí a vychvaluje sám sebe, jednak zlehčuje a odsuzuje případné protivníky, ať již je nachází ve svém vlastním prostoru, nebo mimo něj. Platilo to ...