Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

Tisk

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za každou cenu dostát etickým pravidlům? Nejen o tom vypráví tento dramatický film.

 


Robert Downey Jr. alias Henry Palmer
, vykutálený právnický hajzlík, který zastupuje vždy špatnou stranu, se při jednom slyšení dozvídá o smrti své matky. Okamžitě se vydává na cestu do svého domova, který nenavštívil dlouhá léta kvůli sporům s otcem a hlubokým výčitkám za nehodu, kterou způsobil jako náctiletý.


Soudce (R. Duvall) je vůči Henrymu velice odtažitý, ani smutná rodinná událost ho nepřiměje pookřát. Do toho všeho řeší Henry rozvod se svou manželkou a ve starém domově se setkává po dvaceti letech s bývalou láskou.


Den po pohřbu své ženy je Soudce obviněn z vraždy – zdá se, že přejel jednoho usvědčeného vraha, muže, kvůli kterému se dopustil své největší chyby v kariéře. Vražda z pomsty – vypadá to snadně. Se Soudcem není očividně všechno v pořádku a příčinou není jen stesk po manželce. Je tu něco, co by mohlo znevážit jeho rozsudky nad nedávnými případy, něco, co by mu ale u soudu pomohlo. Ale na to je Soudce příliš hrdý a nechce jít s pravdou ven. Tak jaké bude rozhodnutí poroty?

soudce


Film obsahuje mnoho realistických scén. Je plný negativních emocí, které pocházejí z nevyřešených vztahů a odlišných pohledů na svět. Kromě ostřílených hereckých pardálů (Downey, Duvall) velice překvapil svým výkonem Jeremy Strong, který vystřihnul svou roli mentálně zaostalého nejmladšího bratra na výbornou.


DVD, které v Česku distribuuje Magic Box, obsahuje také zajímavý bonus. „Pod kůži s Daxem Shepardem“ není zrovna obvyklé povídání s tvůrci, které bychom očekávali. Spíše povedená parodie na všechno, čeho bychom v bonusech mohli být svědky. Větší kontrast k filmu by se tam těžko objevil.


Soudce, drsný a neústupný, ale uvnitř křehký, takový je hlavní hrdina i celý film.



Soudce / The Judge
USA, 2014, 141 min, drama
Scénář: Bill Dubuque, Nick Schenk
Režie: David Dobkin
Kamera: Janusz Kamiński
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Dax Shepard, Billy Bob Thornton, Leighton Meester, Jeremy Strong, Sarah Lancaster, David Krumholtz, Ian Nelson, Emmalyn Anderson, Emma Tremblay, Matt Riedy, Balthazar Getty, Grace Zabriskie, Denis O'Hare
Hodnocení: 90 %  

             
Zdroj foto: www.csfd.cz
www.magicbox.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Závodná: „Tu a tam se nad příběhem usmívám, nebo mi tečou slzy.“

jitka zavodna 200Jitka Závodná (*1975) o sobě říká, že je obyčejnou ženou, jakými jsou čtenářky jejich knih. Psát začala pozvolna a nenápadně, kdy uložila do postele dítko a měla velikou chuť napsat pár vět o příbězích, které kdysi zaslechla, a kterým...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...


Literatura

Straka na šibenici aneb kostlivci se nemusejí vždy skrývat ve skříni

strakaNaSibenici 200Obraz Pietera Bruegela Straka na šibenici zakomponoval Daniel Petr do svého stejnojmenného románu, který by šel definovat jako souhrn životních tragédií hlavního hrdiny. Dílo, které vzešlo ze štětce nizozemského malíře ve druh...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Lze vůbec nalézt cestu z beznaděje?

Cesta ven perexRoku 1971 se poprvé uskutečnil Mezinárodní romský sjezd, který doporučil, aby namísto prý urážlivého termínu „cikáni“ bylo přijato pojmenování „Romové“. Takže bělošská majorita – aspoň v oficiální rovině – přešla na politicky korektní v...