Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

Tisk

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér Joe Wright, který má za sebou úspěšné snímky Pýcha a předsudek, Pokání nebo Houslista, dokázal výborně vystihnout atmosféru carského Ruska z konce 19. století a oživil tento literárně proslulý příběh.

Anna Karenina (Keira Knightley) žije v lehce stagnujícím manželství s vysoce postaveným státním úředníkem (Jude Law), s nímž má syna a těší se dobré pověsti mezi petrohradskou smetánkou. To se však má brzy změnit. Během cesty do Moskvy, kam jede navštívit bratra (Matthew Macfadyen), potká hraběnku Vronskou a na moskevském nástupišti se seznámí i s jejím synem (Aaron Taylor-Johnson), mladým ambiciózním důstojníkem. Postupně se mezi nimi rozpoutá vášnivá láska, kterou nelze dlouho skrývat. Zároveň však odstartuje budoucí zkázu Anny Kareniny. Přestože se její manžel o poměru dozví, stále věří v jejich vztah a pouto ke společnému potomkovi. Brzy se přesvědčí o svém omylu a zjistí, že takto velkou lásku nelze ničím překonat. Téměř celá společnost mladou matku zavrhne, protože Rusko konce 19. století je vůči podobným excesům velmi netolerantní a umí to dát patřičně najevo.

anna karenina joe wright knightley

„Ten příběh je pořád strašně aktuální. Lidé stále touží po tom, co mít nemůžou, narážejí přitom na pravidla a konvence a mají problémy vyjadřovat své nejniternější city,“ říká představitelka Anny Keira Knightley.

anna karenina joe wright knightley

Film je natočen opravdu velice zajímavě a lze v něm najít všechny druhy emocí. Navíc byla použita spousta originálních prvků. Do děje s vážným tématem jsou zasazeny i vtipné sekvence. Jednotlivé části filmu se velice zajímavě prolínají. Kulisy občas vypadají příliš okatě, přesto zanechávají v divákovi příjemný dojem. Není postaven na nijak složitém prostředí a vše se odehrává jen na pár místech. Přesto vyvolává prostředí velkou dávku věrohodnosti, které napomáhají i krásné kostýmy a dobová hudba. Samotní herci podávají výborné výkony a dodávají filmu potřebnou dávku lidskosti.

anna karenina joe wright knightley

Jestli jste již unavení z klasických amerických romantických komedií, rozhodně si nenechte tento snímek ujít. Přestože zde láska hraje hlavní roli, nabízí víc než tisíckrát obehrané náměty těchto filmů. Výborné herecké obsazení, kvalitní režisér a umělecky natočené záběry ve Vás vyvolají pocity velkofilmu, kterým tento snímek opravdu je.

Anna Karenina
Žánr: Romantické drama
Původ: Velká Británie / Francie
Režie: Joe Wright
Scénář: Tom Stoppard
Hrají: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen
Stopáž: 130 min.
Česká premiéra: 6.12.2012
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 80%

alt

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

,,Nezáleží na tom, kdo je má matka, či otec. Záleží na tom, kdo jsem já!“

vero200Mám pocit, že ji znám celý život. A přitom jsem ji poznala až nedávno, když jsem četla její knihu. Dlouho bych mohla mluvit o pocitech, které mě provázely, když jsem tuhle knihu četla. Byla jsem smutná, zhnusená, otřesená, plakala jsem, taky jsem se ale s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

DVD Zvonilka: Tajemství křídel

zvonilka magicbox 200Distribuční společnost Magic Box přináší na DVD další díl volné série Zvonilka s názvem Tajemství křídel. Studio Disney se opět zaměřilo na dívčí publikum a připravilo pro ně ...


Literatura

Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

dluzna castka 200V únoru vydala Eva Tvrdá ve svém vlastním nakladatelství Littera Silesia knihu s detektivní zápletkou Dlužná částka, která dýchá svým vlastním životem svérázného severu Moravy. Nevelká knížečka ve mně vyvolala údiv – v dobrém slova smy...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

After: Odloučení

After Everything PR 7Pátá a závěrečná kapitola filmového a knižního fenoménu After, na kterou čekají miliony fanoušků po celém světe. Poslední díl ságy nahlédne hlouběji do Hardinovy duše a přinese odpověď na otáz...