Dá se utéct času?

Dá se utéct času?

Tisk

JakUtectcasu perexOdpověď hledal novinář Bruce Grierson u Olgy Kotelkové, kanadské atletky s ukrajinskými kořeny. Když oslavila 95 narozeniny, byla její sbírka medailí a rekordů úctyhodná. S aktivní atletikou začala krátce před 80. narozeninami. Při své výšce 155 cm a váze 60 kg běhá, skáče i hází. Trénuje 11 disciplín a na závodech absolvuje 6 z nich a vždy na medaile. Není divu, že v tomto věku zaujala a uchvátila novináře natolik, že měl zájem o napsání článku o ní. Čím více ji poznával, tím více se o ní chtěl dozvědět, až nakonec začal s Olgou spolupracovat na odhalení jejího tajemství.

 


Chtěl zjistit, proč je taková, jaká je. Sledoval její tréninky, závody i běžný život. Kladl si otázku, jak je možné, že čím je starší, tím je výkonnější. Začal společně s Olgou, hledat odpověď. Vznikla kniha, která není o tvrdé sportovní řeholi, o dietách a různých omezeních. Je o ženě, žijící svůj běžný a obyčejný život, který ale ostatním lidem připadá neobyčejný a záhadný. Odkrýváním jejího tajemství činí knihu zajímavou a přitažlivou. Olga absolvovala velké množství speciálních laboratorních vyšetření a testů. Všechny jsou v knize uvedeny včetně výsledků. Jsou popsány a vysvětleny tak, aby jim rozuměl laik.

jakUtectCasu kolaz

Čtenáři se potvrdí názor, že co člověk nepoužívá, o to přijde, že i mozek si umí udělat „objížďku“ za odumřelé buňky, že to umí udělat i svalstvo, když se začínají znovu zapojovat do aktivní činnosti. Sám si může udělat i závěr, jestli je možnost upravit si geny a co je horší - „když tělo zradí mozek nebo mozek zradí tělo“. Je sport všelékem, nebo je úspěchem sladění mysli a těla, které Olga naprosto přirozeně používá? Proč se jí vyhýbají zranění i Alzheimer? Je důležitý odpočinek a co to je hnutí Paleo a jak pomáhá?

Vědecké ústavy zabývající se stárnutím spolupráci s Olgou uvítaly, cokoliv se s ní děje, znamená naději pro všechny, nejen pro ty starší, ale i pro mladší. Jediné co jim na té spolupráci vadilo, bylo to, že nemají k ní věkové srovnání, prostě Olga je opravdu momentálně jedinečná. Ač všechny studie a činnosti byly zaměřeny jen na ni, také Grierson si uvědomuje a přiznává, že ty čtyři roky, co s Olgou strávil, měly pozitivní vliv i na něho. A já osobně věřím, že kniha bude mít vliv na každého, kdo si ji přečte, protože nedoporučuje, jen odpovídá na otázky, které zajímají každého, kdo chce utéct času a prožít zajímavý život.

JakUtectCasu

Stárnutí je nevyhnutelný proces, jen si člověk neuvědomuje, že začíná stárnout dnem narození.

JakUtectCasu2

Závěrem knihy je uvedena „velká devítka“, tedy pravidla prověřená seniory k podpoře vitality, dlouhověkosti a spokojenosti – hýbejte se –vytvářejte rutinní úkony (ale někdy je porušujte) - využívejte příležitosti - buďte „mensch“ – v něco věřte - nepoddávejte se špatné náladě - podporujte v sobě pocit, že se rozvíjíte – nedělejte to, když se vám to nelíbí – ZAČNĚTE HNED.

Olga Kotelková se narodila 2.3.1919 a zemřela 24.6.2014.

JakUtectcasu1

Jak utéct času?
Z anglického originálu What makes Olga run přeložil Jiří Balek
Autor: Bruce Grierson
Žánr: autobiografické příběhy
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 224
Hodnocení: 95%
Zdroj fota: Mladá fronta a internet

www.kniha.cz

www.kniha.cz/jak-utect-casu/d-306452/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Země koruny české v době nejtvrdší totality

velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-xvii-1948-1956 (2)V nakladatelství Paseka vyšel již sedmnáctý díl z úctyhodné série pokrývající dějiny naší země (byť ještě před vydáním dílu šestnáctého) v autorství jednoho z nejvýznamnějš...

Z archivu...


Literatura

Nové příběhy Oldřicha z Chlumu

krev na kapradi200Zatím poslední - ale ne nadlouho, protože brzy se milovníci jeho historických příběhů dočkají třetího dílu Přemyslovské epopeje – vydanou knihou historika Vla...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Jeskyně zapomenutých snů aneb pravěká obrazárna

jeskyne zapomenutych snu herzog artcamDistribuční společnost Artcam a Levné knihy přinášejí nejen zájemcům o dějiny pravěku a výtvarného umění na DVD „meditativně hypnotický“ dokument německého režiséra, ...