„Semse torchu sdržel na hraňici“

„Semse torchu sdržel na hraňici“

Tisk

opraski uvodkaHistorie asi nikdy nebyla podávána vtipněji a osobitěji než prostřednictvím projektu Opráski sčeskí historje. Rok 2015 s sebou přinesl kromě jiného i čtvrtou komiksovou knihu Oprásků (omlouvám se, pokud jsem vyskloňovala špatně, psaní specifické češtiny oprásků mi zrovna nejde), která dává do souvislostí život Zikmunda Lucemburského a Jana Husa.

Na opráski jsem narazila náhodou na jejich stránce na Facebooku, ze začátku, se přiznávám, mě nijak zvlášť nezaujaly, číst je pro mě bylo opravdu složité, ale naštěstí jsem jim dala druhou šanci, protože začít den bez ranní dávky oprásků, je velice mrzuté.

O Zikmundovi (tedy Zmikundovi) hovoří autor jako o největším Lucemburkovi. Když si vyhledáte, kde všude panoval a do čeho všeho zasahoval, opravdu toho není málo. V obecném povědomí je ale spíše znám kvůli kostnickému koncilu, na kterém padlo rozhodnutí o upálení Mistra Jana Husa.

V nové knize oprásků, která přináší paralelní životopisy Zmikunda a Huze, můžete najít zajímavé detaily ze životů obou důležitých postav české středověké historie, rodokmeny a samozřejmě připomenutí zásadních událostí tohoto období – papežské schizma, které vyústilo v téměř čtyřletý koncil v Kostnici, který pro některé dopadl dosti fatálně, čtyři artikuly pražské (v knize došlo na artyčoky, nebudu prozrazovat jak), nebo vyhlášení Basilejské kompaktáty.

Jak by to asi vypadalo, kdyby dostal Zmikund šanci dříve? Autor odpovídá: „…dibi to do ruki doztal Zmikund hned skraje, molhi se Prašáci mízto Krna pozmívat Belrínu.“ A jsou tu i další „kdyby“ – Hus nemusel dopadnout, jak dopadnul v Kostnici, kdyby: „…sde neplaťil současní plošní zákas kouřeňí a klepáňí popele do Rína.“

Od nové knihy komiksů můžete čekat spoustu černého humoru a poznání, možná trochu opakování z dějepisu, a pokud tomu propadnete, tak i slušnou závislost. Se stim smiř!

Opraski

Opráski sčeskí historje – Zmikund vs. Huz (Paralenňí žitovopisi)
Autor: jaz
Žánr: komiks
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2015
Počet stran: 64
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: www.kosmas.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Upír Krejčí: „Nejhůř se pracuje s blbcem…“

upir krejci 200Václava Upíra Krejčího myslím netřeba představovat. Upír Krejčí zastává tolik funkcí - komik, herec, scenárista, spisovatel, dramaturg, textař (o sobě ale říká: „Spíše veršovatel, textař je moc silné slovo. Ale mé tex...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hodně osobní vzpomínky nejen na Český rozhlas

na slysenou200Nakladatelství CPress vydalo knihu Na slyšenou s příběhy rozhlasového století. Díky autorce Jitce Štichlové se dozvíte spoustu informací ze zákulisí.

 

...

Z archivu...


Literatura

Všeho schopní: švédský krimi debut roku

vseho schopni 200Napínavý psychologický thriller Všeho schopní od švédského autora Klase Ekmana nám v srpnu přineslo nakladatelství Kalibr. A že jde teda o pořádnou peckou, která zamává morálním kompasem a dokazuje, že v určitých chvílích si i zdánliv...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Dokument Tempos se dostal na Netflix. Nahlédněte do zákulisí třicetileté kariéry rapera Rytmuse i vy

Tempos 200Celovečerní dokumentární film Tempos o 30leté historii hip hopu v Čechách a na Slovensku s nejvýraznější osobností této scény Patrikem „Rytmusem“ Vrbovským v čele se dostal na Netflix a hned po prvním týdnu se dostal do 10 TOP v Česku. Dokument přin...