Od popravy K. H. Franka uplynulo 70 let

Od popravy K. H. Franka uplynulo 70 let

Tisk


franko200Popravu Karla Hermana Franka před sedmdesáti lety sledovalo na nádvoří pankrácké věznice pět tisíc lidí. Dne  22. května 1946 byl tento významný nacistický pohlavár po zamítnutí všech žádostí o milost oběšen.

 

Frank čelil před Mimořádným lidovým soudem v Praze obvinění ze zločinů podle 15 paragrafů. Jeho proces se vlekl  téměř rok; od srpna 1945 do 21. května 1946. Hlavní pozornost během soudního líčení se soustředila na jeho podíl na vyhlazení Lidic v červnu 1942. Během svého působení Frank vydal a potvrdil mnoho vyhlášek a nařízení, které umožnily začlenění českého průmyslu do německé válečné mašinérie. Svou vinu nesl i na smrti studentů zastřelených 17. listopadu 1939, stejně jako na deportaci tisíců lidí do Německa na nucené práce. Jeho podpis je nejen na rozsudcích smrti vykonaných v Lidicích, ale i v Ležácích. Karl Herman Frank se narodil 24. ledna 1898 v Karlových Varech. Po střední škole pracoval jako úředník ve Vítkovicích. V roce 1921 se vrátil do Varů, kde nejprve pracoval jako železniční úředník a později se stal knihkupcem.

V roce 1933 založil v Karlových Varech skupinu Sudetoněmecké vlastenecké fronty a stal se vedoucím jejího agitačně propagačního oddělení. V roce 1935 organizace nesla název Sudetoněmecká strana (SdP) a v parlamentních volbách se stala druhou nejsilnější frakcí Národního shromáždění. Frank se stal předsedou poslaneckého klubu SdP; později vedl pražskou pobočku strany. Po podepsání Mnichovské dohody a odtržení Sudet byl jmenován zástupcem velitele říšské župy Sudetenland a přijat do NSDAP s vysokou hodností SS.

Po vyhlášení protektorátu Čechy a Morava získal funkci státního tajemníka.  Frank brzy přejal iniciativu a aktivně zasahoval do dění v protektorátu. Po odchodu říšského protektora von Neuratha a atentátu na Reinharda Heydricha se Frank, jmenovaný v srpnu 1943 říšským ministrem pro Čechy a Moravu, stal v protektorátu fakticky samovládcem a byl zmocněn nařizovat popravy bez soudního řízení; poslední rozkazy k popravě podepsal ještě 1. května 1945.

Na konci války byl Karl Hermann Frank dopaden, když prchal v ozbrojené německé koloně z Prahy směrem k demarkační linii.  Chtěl se vzdát Američanům protože měl strach z ruského zajetí.  Dojel ale jen do Rokycan. Frank byl dopraven do Plzně, poté do amerického zajetí ve Wiesbadenu, ale Američané ho vydali k procesu do Prahy. Rok po svém zatčení v Rokycanech, v květnu roku 1946, byl odsouzen k smrti.

 franko
 
Nesoudili ho v Norimberku, ale v Praze
Dne 9. května 1945 K. H. Frank opustil svůj dům v Praze a vydal se do Německa. V Rokycanech byl však zadržen a předán příslušníkům Pattonovy armády. K jeho nemilému překvapení však Franka nesoudil Norimberský tribunál, ale nakonec byl vydán k potrestání do Československa - 7. srpna 1945 pak mohli posluchači rádia Luxemburg vyslechnout podivné hlášení oznamující přílet amerického letadla s velkým zavazadlem do Prahy. Šlo o šifru, kterou spojenci ohlásili československým úřadům jako utajený převoz někdejšího říšského ministra pro Čechy a Moravu K. H. Franka z věznice v německém Wiesbadenu do Prahy.
K. H. Frank byl po válce souzen a 22. května 1946 byl odsouzen k trestu smrti, ve stejný den byl tři hodiny po vynesení rozsudku po zamítnutí všech žádostí o milost na dvoře pankrácké věznice oběšen.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Macoun: „Když kluka nebaví číst vymyšlené příběhy, třeba si rád přečte něco o kulometech.“

jiri macounNecelou hodinku po otevření bran veletrhu Svět knihy 2012  jsem náhodou nahlédla, z čiré zvědavosti, do kupodivu už zaplněného sálu ve stánku společnosti Albatros Media. Na první pohled a s velkým potěšením js...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Praha – velkolepé staveniště Evropy

muzeum hlp 200Dům U Zlatého prstenu v pražské Týnské uličce je od roku 2016 ve správě Muzea hlavního města Prahy. Je zde expozice, zaměřená na proměny Prahy v době panování Karla IV., která zobrazuje podobu měst a život jejich obyvatel v lucemburské době....

Z archivu...


Literatura

Příběhy skutečné odvahy v podání Beara Gryllse

pribehy skutecne odvahy 200Nakladatelství Jota přichází s knihou plnou podivuhodných příběhů lidí, kteří si prošli peklem, ale přese všechno nad útrapami zvítězili. Pokud ne fyzicky, tak aspoň morálně a také v mysli vynikají...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Fichtelberg vypráví příběh mladého rytíře

Fichtelberg nataceni 00Do konce října natáčí režisér Šimon Koudela podle vlastního námětu a scénáře film Fichtelberg. Vypráví příběh mladého rytíře – sirotka, který se hnán touhou po lásce a uznání vydává na cestu, odkryje kriminální k...