Památkáři zamíří do hospitalu Kuks

Památkáři zamíří do hospitalu Kuks

Tisk

Kuks 200Ve dnech 22. 7. až 24. 7. 2016 pořádá Národní památkový ústav v hospitalu Kuks Letní školu památkové péče. Cílem setkání se prohloubit si znalosti a získat nové dovednosti či kompetence v oblasti interpretace kulturního dědictví.

 

 

Letní škola s mottem Hospitalizujte se s námi! Kreativita umělců si vyžaduje i naši kreativitu je určena lektorům vzdělávacích programů v historickém prostředí (průvodcům, kastelánům, dobrovolníkům, volnočasovým pedagogům) a galerijním a muzejním pedagogům.

Kurzovné a ubytování činí 600 Kč na osobu za celý pobyt; účastníci kurzu budou bydlet v nově zrekonstruovaných prostorách Hospitalu Kuks. Účastníci absolvují některé části programu společně, jiné v menší skupině dle volby tematické tvůrčí dílny.

Kuks4

Na Letní školu památkové edukace, kterou pořádá Národní památkový ústav, metodické centrum pro vzdělávání v Telči a Pedagogická fakulta Karlovy univerzity, je možné se přihlásit do 10. července 2016. Kapacita kurzu je omezena na 30 osob.

Hospital Kuks, jedna z perel východočeského baroka, byl založen hrabětem Františkem Antonínem Šporkem na počátku 18. století jako místo odpočinku vysloužilých vojáků, o které pečoval řád milosrdných bratří. Jedná se o významnou barokní památku, na jejímž vzhledu se podíleli umělci světového formátu: především architekt Giovanni Batista Alliprandi a sochař Matyáš Bernard Braun. Zdejší hospital je proslulý monumentálním kostelem Nejsvětější Trojice, cyklem nástěnných maleb Tance smrti, alegoriemi Ctností a Neřestí, a jednou z nejstarších lékáren - U Granátového jablka.

Kuks5

Foto: autor, www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Ruml – zpěvák a muzikálový herec

ruml 200Herec Ondřej Ruml se z finalisty X-factoru dostal na dosky Divadla Kalich. O jeho současném působení v divadle i o zkušenostech ze soutěže se dozvíte v následujícím rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Muzeum kol ETOP Trenčín

200 kolaMilí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani t...

Z archivu...


Literatura

Vallgren pokračuje v tématu Stiega Larssona


svine 200S Dannym Katzem jsme se poprvé setkali před rokem touto dobou. Bývalý feťák, který je počítačový a jazykový génius, prošel si prací v armádě a teď už se věnuje projektům ve své firmě. Mezitím zachraňuje životy. Vábení drogy je pro něj ale stá...

Divadlo

Tygr v tísni uvádí imerzivní inscenaci Mistr a Markétka

mistr a marketka 200Počátkem června ožije historický palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy imerzivní inscenací legendárního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Inscenace nechá diváka volně procházet mnohovrstevnatým dějem a hledat si cestu v...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...