Československo v období socialismu dle zkoumání historika Jana Rychlíka

Československo v období socialismu dle zkoumání historika Jana Rychlíka

Tisk

ČeskoslovenskoZajímají vás moderní dějiny naší země? Pokud je vám kolem dvaceti let, dost možná jste se na základní a střední škole k historii 20. století příliš nedostali. Mnoho studentů má tu zkušenost, že dějepis daná témata nestihl nebo odbyl. Tato odborná studie podrobně vykládá o fungování Československa za socialismu a hodí se pro všechny, kteří chtějí vědět více.

Kniha je přínosem je i pro ty, kteří tyto časy sami zažili. Přece jen – nikdo si nepamatuje všechno a nikdo neví všechno, tak je užitečné vhlédnout do toho, co je podloženo dokumenty. Někteří mohou tuto knihu využít při svém univerzitním studiu historie, rozhodně však potěší každého zájemce o dějiny. Toto pojednání koneckonců také nepochází od experta, ale od obyčejného čtenáře.

Čeká vás sedm kapitol: první o třetí republice, druhá o budování v období kolem roku 1950, a tak dále až po sametovou revoluci. Kapitoly jsou ještě přehledně rozděleny podle témat, která byla v daných časových úsecích aktuální. Součástí je pro oživení také pár dobových fotografií a na konci knihy jsou přiloženy i skeny některých dokumentů.

Je tam mnoho počtení o činnosti komunistické strany, mezinárodním vztahům a hlavně vztahu státu k Sovětskému svazu, a samozřejmě také o dopadu na běžné občany, jak se k situaci běžní občané stavěli a jak režim nesli literární umělci. Byť autor v předmluvě píše, že problematika situace na Slovensku je velké téma samo o sobě, přesto se očividně snaží Slovensku věnovat dostatek prostoru i v této knize, což se mu daří.

Československo

Zdroj foto: CT24.ceskatelevize.cz

Malou část této knihy tvoří informace z odborné literatury, a tu kvůli přerušení jeho výzkumu letošní pandemií. Jinak je kladen důraz na použití dobových zdrojů, jako byly noviny a archivní soubory. O to větší autenticitu práce má: obsahuje například spoustu původních citací tehdejších politiků a jiných osobností. Nechybí však ani místa, kde profesor Rychlík dokázal popisované situace výstižně popsat vlastními slovy a také je přeložit ze stranického žargonu do takzvané ,,lidštiny”.

Můžete být politicky orientováni doprava či doleva, něco si zkrátka odnese každý a není třeba se obávat, že je dílo zaujato pro nebo čistě proti některým politickým ideám. Jde zkrátka o výzkum seriózního výzkumu věci s mínusy i plusy.

Osobně se mi nejlépe četly a nejvíce mne zajímaly pasáže o odsunu Němců, o přístupu režimu k církvi a pak o pádu socialismu. Velmi se mi také zamlouvá, že se autor v závěru zamýšlí nad životností a funkčností socialistického státního zřízení – jak československého, tak i jinde v Evropě a obecně. Samozřejmě je tam i spousta méně záživného čtení, ale vzhledem k povaze této literatury prostě není zbytí – fakta jsou fakta. Budete-li potřebovat zjistit něco konkrétního z té éry, určitě se šikne mít na poličce Rychlíkovo Československo v období socialismu 1945-1989.

Československo

Zdroj foto: Forum24.cz

Ukázka z knihy:

Na počátku listopadu 1989 bylo Jakešovo Československo jakýmsi ,,ostrovem minulosti” v měnící se střední a východní Evropě. Každý, kdo se podíval na politickou mapu Evropy, si musel uvědomit, že se vlastně opakuje situace z předjaří roku 1948, jenom v opačném gardu: od podzimu 1947 byl už ve všech státech sovětského bloku nastolen režim sovětského typu, a protože Spojené státy daly jasně najevo, že demokratům v Československu poskytnou pouhou morální podporu, bylo jasné, že se ani v této zemi polodemokratický – polosocialistický režim třetí republiky nemůže už dlouho udržet. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se komunisté i zde zcela zmocní vlády. Na podzim 1989 už s výjimkou Rumunska ve všech státech východního bloku systém ,,reálného socialismu” padl a SSSR, zápasící s vnitřními problémy a snažící se o dohodu s USA, dal jasně najevo, že nebude zasahovat. Otázkou – podobně jako v roce 1948 – tedy nebylo zda, ale kdy a jak. Situaci lapidárně vystihl Gustáv Husák, když podle Lubomíra Štrougala na zasedání předsednictva ÚV KSČ pronesl varovná slova: ,,Vy nevidíte, že kolem nás to všetko ide do hajzlu? Robte niečo!”

O autorovi:

prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc. (*1954) je český historik. Od 80. let pracoval ve dvou muzeích, později v Masarykově ústavu AV ČR, a také přednáší na FF UK. Specializuje se na moderní dějiny střední Evropy a Balkánu, napsal například trojdílný soubor monografií o československých vztazích, podílel se na knihách o historii některých jednotlivých balkánských národů a vydal několik odborných článků o pozemkových reformách.

Československo

Název: Československo v období socialismu 1945-1989
Autor: Jan Rychlík
Žánr: naučná
Nakladatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 2020
Počet stran: 416
ISBN: 978-80-7601-334-6
Hodnocení: 91%

https://www.ivysehrad.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny, říká herečka Jaroslava Tihelková

jarka tihelkova 200Komediální i charakterní herečka, která má navíc muzikální talent, což dokázala třeba v titulní roli dnes už legendárního muzikálu Hello, Dolly! - Tak nějak lze jen velice stručně charakterizovat Jaroslavu Tihelkovou, dlouholeto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Kalendárium akcí od 15. do 21. dubna 2013: Na své si přijdou čarodějnice i vdavekchtivé ženy

kalendarium pruhonice200Slibované jaro se už konečně blíží a sluníčko si nenápadně razí cestu ven mezi mraky. V různých koutech naší republiky už se začínají opět rozbíhat tradiční jarní akce. Jarmarky, slavnosti jídla, pití i řemesel, pro každé...

Z archivu...


Literatura

Pohled z druhé strany – Státní bezpečnost ve světle nových materiálů

bezpecnost perexLetos je tomu právě čtvrt století, kdy byla rozkazem ministra vnitra Richarda Sachera zrušena obávaná represivní složka komunistického režimu – Státní bezpečnost (StB). Přestože od jejího zrušení uplynula...

Divadlo

Děvky od Arbesa, herecký nářez v podzemí

arb 200Pokud máte pro strach uděláno, jděte se podívat do podzemí Švandova divadla na pražském Smíchově. Petra Hřebíčková a Zuzana Onufráková se v prostorách alternativního Studia proměňují v dračice, které maj...

Film

Před šedesáti lety tragicky zahynul herec James Dean, rebel bez příčiny

james dean 200Ve svých rolích představoval James Dean (+24) mladíky, kteří se bouří proti konvencím a prudérním rodičům. V soukromí prudil své okolí divokým životem, arogancí a nespoutanou bisexualitou. Ne všechny si totiž připustil k tělu, vybíral si, al...