Vánoce našich babiček

Vánoce našich babiček

Tisk

Vanoce babicek (2)Nakladatelství Dauphin přichází s další žhavou novinkou, která má velký potenciál stát se „bestsellerem“, a sice knihou od Aleny Gajduškové a Aleny Scheinostové Vánoce našich babiček. Alena Gajdušková je již autorkou velice úspěšných titulů Domácnosti našich babiček I + II, Pečeme chleba z kvásku a Staročeský perník (vše Dauphin).

Tato opět pozoruhodná kniha čtenářům přiblíží, jak naši předkové prožívali předvánoční čas a jak se připravovali na sváteční vánoční dny. Seznamuje je také se starými zvyky, pověrami a obyčeji, které se dodržovaly. Přináší i mnoho zajímavých tradičních dobových receptů, které dnes již málokdo zná. Zatímco Alena Anežka Gajdušková sebrala a sepsala lidové obyčeje a recepty, Alena Scheinostová přidala liturgické zvyklosti a životy svatých. Kniha je rovněž bohatě doplněna ilustracemi. Potěší zcela jistě všechny své čtenáře a dodá jim nejednu inspiraci, jak si adventní dobu obohatit a ozvláštnit, třeba i prostřednictvím trochy magie. Je to titul, který potěší hned dvakrát – jednak svými jedinečnými informacemi, jednak svou vkusnou grafickou úpravou.

Alena Anežka Gajdušková, Alena Scheinostová: Vánoce našich babiček

Jak postupně odcházejí naše babičky a dědečkové, spolu s nimi nenápadně a nenávratně mizí staletí udržované obyčeje, tradice i nenapodobitelné sváteční pokrmy.

V této knize vám představíme sváteční dny konce roku, ve kterých se jedinečným způsobem mísí lidová křesťanská tradice s tou mnohem starší předkřesťanskou, prosycenou znalostí přírodních zákonitostí i touhou naklonit si osud třeba za pomoci magie. Vše je doplněno recepty na tradiční slavnostní pokrmy. K Mikuláši například neodmyslitelně patří kořeněné perníčky, k vánočním svátkům cukroví, vánočka či kapr na černo.

Čtěte také: Staročeský perník: Jak upéct vánoční perníčky nebo marcipán?

Alena Anežka Gajdušková (1971) byla skoro dvacet let majitelkou knižního antikvariátu, po celou tuto dobu sbírala různé recepty, návody a staré kuchařské knihy, a to nejzajímavější z nich sama v praxi zkoušela, ať už se jednalo o recepty na pokrmy, různou domácí drogerii či jednoduchá léčiva. Mimo psaní knih je zahradní designérkou, dále lektoruje kurzy zabývající se léčivými bylinami nebo zpracováním a uchováváním potravin tradičními metodami.
Pravidelně vystupuje v České televizi. Od roku 2018 je stálým hostem pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“, ve kterém představuje dávno zapomenuté recepty či metody zpracování potravin. Je hlavní autorkou knih Encyklopedie soběstačnosti I. a II. a autorkou knih Domácnosti našich babiček I. a II., Pečeme chleba z kvásku, děláme domácí těsta.

Více zde: https://www.pozemskazahrada.cz/o-nas/

Alena Gajdušková


Alena Scheinostová (1977) je redaktorkou Katolického týdeníku. Autorsky se podílela na knižní reportáži z války ve Středoafrické republice Když padají manga (2015) či na beletristickém experimentu Johana (2018, společně s Pavlou Horákovou a Zuzanou Dostálovou). Věnuje se též překládání romské prózy a poezie a spolupracuje s literárně či lidskoprávně orientovanými periodiky a v neposlední řadě s Českým rozhlasem.

Alena Scheinostová

Ukázky z knihy:

Den magie a věštění – Svatý Ondřej

Svátek sv. Ondřeje předkové chápali jako vstupní den do ztišeného adventního času a byl kdysi brán jako počátek nového roku. Proto mu bývají přisuzovány podobné znaky, pověry a tradice jako Štědrému dni, který je vstupním dnem pro svátky vánoční. Například se věštilo ze čtyř hrnků, které si pro zájemce připravovala bába kořenářka. Hrnky stály na stole dnem vzhůru a v nich byly ukryté různé předměty. Kdo odhalil prsten, ten se měl oženit, hřeben znamenal nemoci a strádání, penízek nebo chléb bohatství, hlína ze hřbitova znamenala smrt.

Ráno na sv. Ondřeje nasbíraly dívky rosu, zadělaly s ní kvásek a usušily čtyři pagáčky na slunku. Ty daly do čtyř koutů střechy, aby byla chráněna před ohněm.

V tento den se většinou věštilo, aby děvčata získala důležité informace o vdavkách. O půlnoci chodila bouchat na kurník – ozval-li se první kohout, znamenalo to, že se do roka dívka vdá, když slepice, musela ještě se svatbou počkat. Dívky také hledaly svého budoucího ženicha v odraze vody, díře vysekané v ledu, zrcadlech a komínech. Věštilo se za pomoci střevíce, který děvče hodilo přes hlavu. Pata směrem ke dveřím ukazovala, že se nevdá.

Dívky také kladly kus chleba na lopatu a poté nabízely psovi. Chléb, který si pes vybral, značil, že dívka držící lopatu s tímto chlebem se vdá jako první. Aby zjistily termín svatby, v tento den děvčata lámala zuby višňovou větev, kterou zasadila do hlíny a každý den vodou z úst zalévala. Rozkvetla-li větévka na Vánoce, znamenalo to, že se dívka velmi brzy vdá. Tato tradice se později přenesla na svatou Barboru (4. 12.) a barborky, o kterých bude řeč dále.

Na sv. Ondřeje se stejně jako o Štědrém dnu lilo olovo a věštilo se z něj.

Zajímavé a méně známé je knedlíkování, které spočívá ve vaření knedlíků, v nichž jsou uschovány lístky se jmény chlapců. Knedlík dívky, který vyplaval jako první, sděloval, že ona se vdá nejdříve.

Recepty- Krupičné knedlíky

Do hluboké mísy nasypeme 500 g pšeničné krupice, dvě na kostky rozkrájené a osmažené žemle a trochu soli. Svaříme 0,7 litru vody a vroucí vodou za stálého míchání postupně zaléváme krupici v míse. Těsto by mělo být tuhé. Je-li dostatečně slané, vytváříme knedle velké jako pomeranče, které zavaříme v hrnci s vroucí vodou. Knedlíky se vaří asi 15 minut, jsou-li již hotové, vyndají se z vody a vidličkou roztrhnou na půl, posypou osmaženou strouhankou a polijí rozpuštěným máslem.

Vánoční cukroví

K vánočnímu období dodnes neodmyslitelně patří pečení cukroví, dárky nebo zasílání vánočních pozdravů. S veškerou přípravou začínáme dlouho před samotnými vánočními svátky, zvláště do pečení cukroví je třeba se pustit skutečně včas.

Historie příprav svátečních sladkostí podle dochovaných zmínek sahá až do 16. století, avšak tehdy samozřejmě nevypadaly tak, jak je známe dnes.

Pečení vánočního cukroví proniklo v širším měřítku do bohatých měšťanských domácností koncem 19. století, na venkově nebývalo zvykem máslové cukroví péct, pro chudší lid bylo zkrátka finančně nedostupné. Na venkově spíše než malé drobné pamlsky stůl zdobilo sušené ovoce, perníčky nebo sladké pečivo.

V měšťanských domácnostech se zpočátku peklo cukroví sněhové, jemuž různou chuť dodávaly přídavky koření – anýzu, fenyklu, skořice, zázvoru, muškátového oříšku. Hojně se využívalo i mandlí a ořechů, opět jako přídavku do sněhového pečiva. Z mandlové hmoty – drcených mandlí smíchaných s tlučeným cukrem – se modelovaly různé drobné tvary.

Recepty - Vánoční oplatky

Na 1 dcl mléka vezmeme 8 dkg hladké mouky, trochu cukru – ne moc, aby se oplatky daly otočit, 2 lžíce rozpuštěného másla, půl vanilkového lusku, trochu skořice nebo pomerančové kůry. Těsto důkladně promícháme a pečeme na nepřilnavé pánvi na sucho nebo na rozpálené vymazané litinové pánvi. Horké oplatky buď pokládáme na rovnou plochu, nebo je rychle stáčíme ještě za horka do trubiček, třeba pomocí rukojeti vařečky.

Sladká mandlová polévka

150 g loupaných mandlí opražíme na suché pánvi, následně je rozmixujeme. K varu pozvolna přivedeme litr mléka, 125 g cukru, vanilkový lusk a svitek skořice. Dvě lžíce škrobové moučky rozmícháme v 50 ml smetany a s mandlemi ji přimícháme do vroucího mléka. Mandlovou polévku necháme přejít varem, odstavíme ze sporáku a vyjmeme skořici. Podáváme s opraženými plátky mandlí nebo kostičkami na másle opečeného světlého chleba.

Slaná mandlová polévka

Ve vroucí vodě spaříme 150 g mandlí, propláchneme ve studené vodě a oloupeme je. Polovinu mandlí pokrájíme na plátky, zbylou část rozmixujeme se 400 ml mléka. Ve vyšší pánvi na másle opražíme odložené plátky mandlí, polovinu dáme stranou na ozdobení polévky. Zbylé mandle zaprášíme třemi lžícemi hladké mouky a dále pražíme dozlatova. Poté zalijeme vodou nebo kuřecím vývarem a dokonale rozmícháme. Přidáme směs rozmixovaných mandlí a mléka, sůl a nahrubo namletý pepř a krátce povaříme. Před dokončením přidáme čtyři lžíce smetany. Servírujeme s opraženými plátky mandlí a mandlovým olejem.

Vanoce babicek

www.dauphin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jitka Ludvíková: „Nejsem sériový vrah, jsem jen spisovatelka. Asi si to budu muset nechat napsat na schránku.“

jitka ludvikova 200Jitka Ludvíková se narodila v roce 1981 v Jindřichově Hradci. Vystudovala Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. Šeď právnického života si zpestřuje psaním knížek, které jsou plné laskavého humoru, jenž přináší čten...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tiskárna EZOP = tiskárna s voňavými produkty

ezop 200Víte, že tisknout lze také ekologicky? Nemáte rádi pach, který mají čerstvě vytištěné listy? Chcete napomoci přírodě? Pokud jste odpověděli alespoň jednou ano, pusťte se do našeho článku, který vám představí zlínskou tiskárnu EZOP.<...

Z archivu...


Literatura

Tak trochu jiný pohled na bratry Mašínovy

Masinovi perexÚtěk bratrů Mašínových z republiky zůstává i po několika desetiletí kontroverzním tématem. Názory na jejich činy se pořád různí. Někteří lidé je považují za hrdiny a bojovníky za svobodu, pro další jsou to jen obyčejní vrahové.

Divadlo

Kašpaři budou hrát opět u Bezručů

kaspari200Pražský Divadelní spolek Kašpar již tradičně přiváží do Ostravy k Bezručům výběr ze svého repertoáru. Letos Kašpaři přivezou čtyři tituly, které představí na jevišti Divadla Petra Bezruče od 19. do 24. března 2022.

...

Film

Kate Winslet prožívá mrazivé drama v horách

 

hora mezi nami 200Zima se teprve blíží, ale diváci si mrazivé teploty a všudypřítomný sníh můžou užít v novém romantickém dramatu Hora mezi námi. Podle traileru se může zdát, že se spíš jedná spíše o napínavý thriller – popravdě je film...