Tak trochu jiný pohled na bratry Mašínovy

Tak trochu jiný pohled na bratry Mašínovy

Tisk

Masinovi perexÚtěk bratrů Mašínových z republiky zůstává i po několika desetiletí kontroverzním tématem. Názory na jejich činy se pořád různí. Někteří lidé je považují za hrdiny a bojovníky za svobodu, pro další jsou to jen obyčejní vrahové.

 


Jejich příběh byl vyprávěn několikrát z různých úhlů pohledu, takže by se mohlo zdát, že už víc není co dodat. Vladimír Mertlík, český producent, scenárista a publicista, se však rozhodl najít něco, co ještě řečeno nebylo, a tak vznikla kniha rozhovorů s účastníky útěku za hranice i s pamětníky. Jmenuje se Mašínovi – Ve stínu šibenice.


S bratrem po boku
Nejvíc prostoru je v knize věnováno Josefu Mašínovi, který vypráví o svém dětství, rodině, především o svém bratrovi a jejich společných dobrodružstvích, druhé světové válce a odboji a také o útěku, o němž se dodnes diskutuje. Nevynechal ani zážitky z doby po útěku a zmiňuje své působení v armádě, život v USA i podnikání. Po těchhle zajímavých pasážích následuje také méně záživná část, v níž Josef Mašín analyzuje poměry v USA a světovou politiku.  


Výpovědi pamětníků
V dalších rozhovorech sdělují své vzpomínky pamětníci, konkrétně Zdena Mašínová, Radslav Švéda a Ludmila Švédová-Zouharová. Ti se zaměřují především na popis života, ve kterém museli snášet následky útěku bratří Mašínů a jejich přátel. A nebyl to snadný život. Nechybí ani rozhovor s Barbarou Masin, dcerou Josefa Mašína, která představuje svou knihu o otcově činu a vysvětluje, jak vznik její knihy probíhal.


Kniha Mašínovi – Ve stínu šibenice obsahuje také rodinné fotografie a ukázky oficiálních dokumentů i listů, které psali příbuzní zpovídaných lidí. Protože přímo a nezkresleně zprostředkuje svědectví lidí, kteří zmiňované věci zažili, přináší cenné informace a nutí dívat se na tyto historické události jiným pohledem. 

Masinovi 1

MAŠÍNOVI – VE STÍNU ŠIBENICE
Autor: Vladimír Mertlík
Žánr: literatura faktu
Vydáno: Universum, 2020
Počet stran: 184

Hodnocení: 80 %

Mašínovi – Ve stínu šibenice_Universum_Knižní klub


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

ROMÁN O RŮŽI

roman o ruzi 200Česká historie s detektivním případem a s brilantním nečekaným vyřešením, to je cyklus Hříšní lidé Království českého Vlastimila Vondrušky. Se svou literární postavou Oldřichem z Chlumu již vydal 16 ...


Literatura

Zchlaďte se krimi z Aljašky

chladny den pro vrazdu 200V Mystery Pressu vydali severskou krimi, ne však ze Skandinávie, jak bývá zvykem, ale z Aljašky. Jmenuje se Chladný den pro vraždu a napsala ji Dana Stabenow.

 

...

Divadlo

I nadšencům patří prkna

zenitba tyjatr200Divadlo Tyjátr vzniklo v pěti lidech v roce 2002 pod Otrokovickou besedou. Nyní početnější parta nadšenců do divadla a hraní je zaměřena především na pohádky a komedie a nebrání se ani různým akcím města Otrokovice. Ve ...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...