Záhadná smrt učitele. Nevyřešený případ. Co se ve skutečnosti stalo?

Záhadná smrt učitele. Nevyřešený případ. Co se ve skutečnosti stalo?

Tisk

uz ani slovo perexPřed několika lety přišel o život Brynnin oblíbený učitel. Jeho tělo našla trojice studentů v lese nedaleko školy. Ihned poté se rozběhlo vyšetřování, avšak nikdo nedokázal zjistit, co přesně se odehrálo.

Brynn ale musí nad tímto případem neustále přemýšlet. Když získá vytouženou stáž v oblíbené show zaměřené na skutečné zločiny, rozhodne se, že se mu začne věnovat a odhalí pravdu. Má velikou šanci uspět, protože jedním ze studentů, kteří našli tělo, byl i její tehdejší nejlepší kamarád Tripp. A nejen to – byla to právě Trippova výpověď, která druhé dva studenty zachránila. Není tedy divu, že jsou mu pořád oba zavázaní. A Tripp si je toho vědomý… protože všechno, co tehdy řekl policii, byla lež.

O autorce

Young adult thriller Už ani slovo, který v českém překladu vydalo Nakladatelství Yoli, napsala americká spisovatelka Karen McManus.¨Karen se proslavila mezinárodním bestsellerem pro mládež Jeden z nás lže, podle něhož byl natočen i stejnojmenný seriál, a jeho pokračováním nazvaným Jeden z nás je na řadě. V češtině vyšly i autorčiny samostatné romány Dva tajemství neudrží, Rodina především a Přivedeš mě do hrobu.

Promyšlená zápletka, lži a láska

V knize se střídají dva vypravěči: Tripp a Brynn. Zatímco Brynn odpovědi hledá, Tripp ví víc, než by si kdokoliv dokázal představit. Je si také vědom, co se stane, pokud se někdy někdo dozví, co tají. Když jsou tito dva studenti okolnostmi přinuceni spolupracovat na projektu věnovaném památce mrtvého učitele, jejich vztah se začne proměňovat. Začnou se sbližovat a zjišťují, že si mohou navzájem důvěřovat.

Tempo vyprávění je pomalé, což autorce umožňuje budovat atmosféru. V knize vystupuje více postav, než je pro young adult romány typické, ale díky jejich propracovaným charakteristikám se vám vůbec nebudou plést. Dějové linky některých z nich vyšumí do ztracena, zatímco ty další, které výrazně ovlivní příběh, se objeví až později. Většina z nich není tím, kým se zdá být, a tak není nouze o překvapivá odhalení ani zvraty.

Rozuzlení je dokonale promyšlené a má logiku, ale některé události, které k němu vedou, působí značně neuvěřitelně a překombinovaně. V druhé polovině knihy se do popředí dostane rozvíjející se milostný vztah hrdinů, který na několik kapitol zastíní pátrání po pravdě a rozplétání lží, a nechybí ani akce a napětí. I když je kniha určena primárně dospívajícím čtenářům, bude bavit i dospělé, kteří si rádi přečtou thriller ze středoškolského prostředí.

uz ani slovo
UŽ ANI SLOVO
Autorka: Karen M. McManus
Originální název: Nothing More to Tell
Překlad: Olga Fišnerová
Žánr: young adult, thriller
Vydáno: Yoli (Euromedia Group a.s.), 2024
Počet stran: 368

Hodnocení: 75 %

www.knizniklub.cz/knihy/643785-uz-ani-slovo.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Svoboda: „Myslím si, že kulturně zdaleka nezaostávám“

200rozOlympijský vítěz v moderním pětiboji z Londýna David Svoboda se věnuje sportu maximálně a volného času si proto moc neužije. Když se však i přes velkou zaneprázdněnost naskytne nějaká volná chvilka, rád si zajde třeba na zajímavý koncert či divadelní př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Životní příběh osudové lásky Karla IV.

Blanka z Valois perexKarel IV. je bezpochyby nejznámějším českým panovníkem. I když byl ženatý celkem čtyřikrát, nikdy nepřestal milovat svou první manželku, okouzlující Blanku z Valois, sestřenici francouzského krále. Jaká byla tato mimořádn...


Literatura

Jiný pohled na život autora Malého prince

pameti ruze perexV roce 1930 se v Buenos Aires seznámila Consuelo, která byla v pařížských literárních kruzích zvaná „malá sopka ze San Salvadoru“, s letcem a autorem neúspěšné prvotiny Antoinem. Z Antoina se později stal slavný spisovatel Antoine...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Seriálová sezóna: Revolution

revolution200Seriálová sezóna 2012/2013 je vskutku nabitá dramaty a sci-fi záležitostmi. Po Orphan Black se podíváme blíže i na nejdiskutovanější seriálový projekt, Revolution. Post-apokalyptický, bojovný, akční a záhadný...