Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“
Banner

Redaktorka a autorka italské kuchařky Alice Rossi: „Ital by nikdy nezasedl s jídlem před televizi!“

Inspirato 200Redaktorka, PR manažerka, milovnice Itálie a maminka dcery Adiny – to je Alice Rossi. Sympatická světoběžnice má kromě jiného na svém kontě také kuchařku italských receptů. Publikace se jmenuje Ispirato da Italia a v roce 2014 ji vydalo nakladatelství Grada. Je v ní téměř stovka originálních receptů a také řada krásných fotografií – zkrátka ideální vánoční dárek.
Alici jsme pro Vás vyzpovídali, a tak se o knize můžete dozvědět i zákulisní informace. A že to byl velmi příjemný rozhovor!

Proč jste se s partnerem rozhodli vydat kuchařku? Odkud se vzal tento nápad?
Neměli jsme ambice být autory kuchařky, ale prostě se to tak nějak stalo. Původně to měla být jen kniha italských receptů určená jako vánoční dárek pro naše známé, kterým u nás chutnalo. Vlastně nás na tu myšlenku přivedla moje „skorošvagrová“, která řekla: „Ráda bych vařila podle kuchařky, ale žádná se mi moc nelíbí. Ale kdybyste vy napsali kuchařku, tak bych byla ochotná trávit v kuchyni klidně každý den….“ A tak byla první, kdo kuchařku vydanou ještě na naše omezené náklady třímala v rukou. Kuchařka se líbila, známí známých našich známých po ní taky zatoužili a shodou okolností se dostala až do nakladatelství Grada, kde pro ni zahořeli stejným způsobem.

Kolik je v knize receptů a který z nich je Vaším nejoblíbenějším?
V knížce je zhruba 90 receptů, ale nejen to. Snažili jsme se v kuchařce přiblížit italský styl života, italské stolování, italské ingredience. Chtěli jsme, aby se každý, kdo jí bude číst, cítil na chvíli jako v Itálii. Pokud jde o moje nejoblíbenější jídlo – často vařím spaghetti carbonara nebo penne pomodoro e cipolle. Můj partner si zase libuje v jídlech, které chtějí svůj čas. Takže jeho peposo neboli hovězí na pepři, které dokáže v našem bytě rozvánět celý půlden, je naprosto nepřekonatelné.

Inspirato text1

Kuchařka má velmi zajímavou obálku… toto byl Váš nápad? Pokud ne, jak se Vám výsledná podoba knihy líbí?
Kostkovaný ubrus v nás evokuje domácí, poctivou kuchyni. Navíc jsme se nemohli dohodnout, kterou fotku na obálku dáme, takže vyhrály kostky.

Komu je kuchařka Ispirato da Italia určena? Zvládne si podle obsažených receptů uvařit i úplný začátečník?
Kuchařku jsme psali pro všechny, kdo milují poctivou italskou kuchyni. Ne tu, kterou nám nabízí některé rádoby „italské“ restaurace. Pro ty, které by do carbonara nikdy nedali smetanu. Pro ty, kteří by nikdy nepoužili eidam místo parmazánu. Pro ty, kdo chápou v čem je kouzlo prosciutta.

Čím je podle Vás italská kuchyně výjimečná?
Tím, že se odehrává u jednoho stolu, za hlasitého povídání, za popíjení dobrého vína. Ital by nikdy nezasedl k jídlu před televizí, rychle ho do sebe nenaházel. Italská kuchyně je o rodině, přátelství a opravdových chutích. Používají hlavně čerstvé a doma poctivě vyrobené ingredience – včetně těstovin.

Vaříte si italskou kuchyni i doma?
Samozřejmě. Ale rozhodně ne každý den. Ale jakmile přijde návštěva, už to u nás voní Itálií. Nedávno jsme dělali pražmu na citronech a všichni se oblizovali.

Jezdíte do Itálie často?
Jezdíme do Itálie tak často, jak je to jen možné. Několikrát do roka. Oblíbili jsme si hlavně Toskánsko – nejsme totiž „mořoví“ ani „plážoví“. Stačí nám malé městečko, s malou kavárničkou a trattorií, k tomu lahev dobrého vína… a jsme spokojení.

Je nějaká země (kromě Itálie), kterou ještě neznáte a ráda byste ji navštívila?
Ne! Tedy ne, že bych všechny navštívila, ale mě to jinam, než do Itálie, netáhne.

Inspirato text2

Mohla byste doporučit nějakou italskou restauraci i v Česku?
Ráda chodím do wine food marketu v Praze na Strakonické. Pokaždé mě tam s otevřenou náručí přivítá sicilský pekař Piero (který byl ostatně kmotrem naší kuchařky) a já jsem nadšená ze všudypřítomné Itálie kolem. Pak milujeme sardskou hospůdku Ichnusa na Újezdě. A naprosto jsme se nadchli pro bar Prosekárna ve Slezské ulici, tam bychom dokázali sedět hodiny. Ale co se týká jídla, musím přiznat, že do italských restaurací v Čechách moc nechodíme. Jsme asi příliš nároční a přehnaně kritičtí.

Vy sama vaříte podle kuchařek?
Vařím podle italských kuchařek, které si nakupujeme během dovolených. Cvičím se tím i v italštině a objevím spoustu nových receptů. Mám ale ráda i kuchařky Jamieho Olivera nebo Hanky Michopulu a Dity Pecháčkové. Co se české kuchyně týká, tam se nejvíc řídím radami své maminky.

Co dělá Alice Rossi když zrovna nepíše kuchařku?
Alice Rossi je většinou uřícená matka, redaktorka, PR manažerka, která běhá od dětského hřiště na tiskovou konferenci, od plotny k obchodním schůzkám.

Paní Alici Rossi děkujeme za rozhovor!
Knihu Ispirato da Italia si můžete koupit například na kosmas.cz

Zdroj foto: Archiv Alice Rossi



Nejnovější články:
Starší články:

 




Přihlášení



Anketa


Partneři

Hledat

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (3)

Čtěte také...

POLETÍME?: KAŽDÁ PÍSNIČKA SI SAMA ŘEKNE, JAK MÁ VYPADAT

pol 200Kapela Poletíme? je tu s dalším albem, které již 18. 11. pokřtila v brněnském klubu Fléda a 25. 11. jej pokřtí v pražském Futuru. Album je to zase originální, vtipné i závažné, a hudebně, jak jinak, velmi zajímavé. Prostě s albem, které si nepustíte j...


Literatura

Když je Poustevník sériovým vrahem…

poustevnik 200Po Honicích psech přináší Kniha Zlín ve společnosti Albatros Media další díl ze série s vyšetřovatelem Willliamem Wistingem od Jørna Liera Horsta, tentokrát s názvem Poustevník. Jedná se o devátý díl, ale návaznost spočívá pouze v přítomný...

Divadlo

Hanuš Bor, Sestry sBorovy, Veronika Kubařová a Tři chlapi v chalupě vystoupí v Rokoku

Hanus Bor 200V sobotu 29. listopadu od 21 hodin pořádá své hudební soirée v Divadle Rokoko herec Hanuš Bor, kterého už v dětství proslavilo účinkování v řadě filmů.

...

Film

Miláček: mdlá ilustrace slavné knihy

altFilmová adaptace románu francouzského spisovatele Guy de Maupassanta Miláček, pod níž je podepsána dvojice režisérů Declan Donnellan a Nick Ormerod, ukázkově demonstruje, co znamená pojem „vypráz...