Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Tisk

Martina Moje nova tvar 3Celovečerní film oceňované novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu znovu žít. Intimní film z produkce Barletta Productions představuje Martinu jako neobyčejnou ženu, jejíž vnitřní síla a odhodlání jí pomohly překonat to, co je pro mnoho dalších nepředstavitelné.

Po útoku oslepla a její život tak, jak ho znala, skončil. Jak žít dál, když vám někdo ze dne na den vymazal vaši tvář? Za svou odvahu, vůli a osvětovou činnost Martina obdržela Cenu Olgy Havlové. Světová premiéra dokumentárního počinu, který vznikal devět let, se uskuteční během 27. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (24–29. října), kde bude uveden v soutěžní sekci Česká radost. Do české kinodistribuce následně vstoupí 26. října. Koproducentem filmu je Česká televize. Hudbu k filmu složila známá zpěvačka a skladatelka Katarzia.

„Kyselinové útoky páchané na ženách jsme točily už před mnoha lety v Indii. Téma znetvořených žen, které se vzepřely systému a dosáhly i změny míry trestu za tak otřesný čin, ve mně rezonovalo ještě dlouho poté. Pátrala jsem, zda i u nás máme podobné případy. A tak jsem potkala Martinu. Už při první schůzce jsem věděla, že její příběh chci sledovat kamerou,“ přibližuje setkání s hlavní protagonistkou svého celovečerního debutu režisérka Jarmila Štuková, která již v minulosti dokumentovala násilí na ženách v Afghánistánu, Kamerunu či válku v Iráku a Sýrii.

Martina Moje nova tvar 3

V listopadu 2013 Martinu přepadl její zhrzený expřítel a chrstl jí do tváře kyselinu. Z té chvíle si pamatuje jen šok, paniku a nepředstavitelnou bolest. V České republice se stala teprve druhou ženou, která takto brutální útok kyselinou přežila. Oslepla a musela se naučit žít znovu a jinak. Dokument intimním způsobem sleduje Martinu krok za krokem, od nejhlubších pádů až po největší pokroky a úspěchy – např. až do momentu, kdy se stává jednou z předních tváří platformy Burn Fighters, která pomáhá lidem s popáleninami.

„Martina si mě získala svou odvahou jít dál, neustrnout na místě v křivdě a v bolesti, po nichž by bylo v její situaci nejjednodušší sáhnout. Ona si ale vybrala jinou cestu,” říká producentka filmu a spoluautorka scénáře Maja Hamplová, která mj. stojí za výpravným dobovým dramatem Úsvit či televizní minisérií Iveta.

Martina Moje nova tvar2

Film vznikal celých devět let a formálně tak je velmi pestrý. Tvůrkyně a tvůrci vycházeli z observačního způsobu natáčení v kombinaci s deníkovým stylem záznamů. Jedním z hlavních vizuálních motivů se stala haptika neboli fyzický kontakt hmatem, který nejlépe reflektuje vnitřní svět Martiny poté, co po agresivním kyselinovém útoku přišla o zrak.

„V podstatě jsem vycházela z premisy ženy, kterou fyzicky napadne útočník, v mnohých případech právě partner, nejbližší, anebo bývalý partner, což se bohužel děje v 70 procentech případů fyzického násilí na ženách,“ podotýká zpěvačka a skladatelka Katarzia, která pro film složila snovou, byť naléhavou ústřední píseň s názvem Ruže sú gýčový kvet.

Po své festivalové premiéře film vstoupí do české kinodistribuce 26. října 2023. Největším přáním režisérky Jarmily Štukové je to, aby snímek své divačky a diváky především pozitivně motivoval.

„Ráda bych, aby byl můj příběh nejen pro ženy, ale pro každého především příběhem naděje. Naděje, že i když jste na dně, neznamená to konec,” dodává sama hlavní protagonistka snímku Martina.

Film Moje nová tvář režisérky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové byl podpořen Státním fondem kinematografie. Koproducenty filmu jsou Česká televize a Hangar Films. Kinodistribuci v České republice a na Slovensku zajišťuje Falcon a.s. Snímek bude v kinodistribuci dostupný i se speciálním audio komentářem pro neslyšící divačky a diváky.

Martina Moje nova tvar 1

Tvůrkyně a tvůrci:
Režie: Jarmila Štuková
Producentka: Maja Hamplová / BARLETTA
Kamera: Tomáš Kotas
Střih: Evženie Brabcová
Zvuk: Martin Jílek
Hudba: Katarzia
Grading: Pavel Marko
Grafický design: Lumír Kajnar


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jak Jana Andresíková spadla z koštěte…

Jana Andresikova 200Herečka Jana Andresíková jako host Toboganu v pyžamu vyprávěla o svých neuvěřitelných karambolech, které ji v životě potkaly. Její zdravotní karta má několik stránek popsaných odshora dolů. Pa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Návrat do budoucnosti: cestování časem

DVD Návrat do budoucnostiKoncepčně vychytaný film Návrat do budoucnosti (1985) představuje Michaela J. Foxe v jeho nejlepší roli. Škola života, kterou prochází, je stejná jak v roce 1985, tak i v r...


Literatura

Silný válečný příběh inspirovaný skutky Nicholase Wintona

 Dítě na nástupišti 100Dítě na nástupišti britské autorky Gill Thompson nabízí fiktivní zápletku odehrávající se zejména během druhé světové války, v níž najdete řadu skutečných míst, osob i událostí. Podíváte se do koncentračních táborů, ...

Divadlo

Setkání 2013 Stretnutie: Ve Zlíně se zrodí divadelní Československo

setkani200Pomyslné plnoletosti letos dosáhne festival Setkání/ Stretnutie, který se bude konat nejen v Městském divadle Zlín ve dnech 23. až 25. května. Určen je nejen pro studenty divadelních oborů a divadelníky, ale i pro š...

Film

Spolupráce na Slovensku slaví úspěchy

SLOV perexVydávání filmové literatury se na Slovensku daří - Slovenský filmový ústav nejenže vytrvale vydává měsíčník Film.sk (na rozdíl od pražského Národního filmového archivu, který ukvapeně zrušil unikátní F...