Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé

Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé

Tisk

big bejvavalo-na-sumave-priroda-a-lide-64509fdb9239c (2)Žili na Šumavě a Šumavou. Hory a kopce byly jejich domovem a husté lesy živobytím. Příroda byla všude kolem nich a vyprávěla příběhy. Příběhy o tom, co kdysi bejvávalo na Šumavě. Čím byla tato krajina výjimečná, jaké přírodní skvosty ukrývala nebo proč je hluboko v zemi pot i krev Šumaváků. Bylo toho tolik, co jim chtěla říct, a tak je poprosila, aby se v klidu posadili a vyslechli si vyprávění z míst, kde lišky dávají dobrou noc. Publikaci Lucie Oudové s názvem Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé vydalo nakladatelství Pointa.

Tato knížka volně navazuje na předchozí autorčinu knihu Bejvávalo na Šumavě: smutno i veselo. Lucie Oudová zde opět sesbírala příběhy pamětníků a šumavských rodáků, i zprávičky z různých dobových plátků, které se tentokrát týkají života v šumavské v přírodě, přírodních poměrů, počasí, hospodářství, myslivosti, zvířat a různých tradic a zvyků.

Předchozí knížka s podtitulem – smutno i veselo je více zaměřena na příběhy a osudy lidí, zejména leckdy drsné, smutné a tragické, je to místy vyloženě černá kronika, na kterou si zrovna každý čtenář nepotrpí. Některé příběhy jsou v podstatě výstřižky z dobových novin oznamující nějakou událost, jiné celé povídky na několik stránek dokumentující osobní příběh nějakého šumavského rodáka. 

big bejvavalo-na-sumave-smutno-i-veselo-aka-487083

Obě knihy perfektně dokumentují působivé ilustrace Veroniky Víchové, s níž autorka spolupracovala nejen na této své v pořadí již třetí knize. Veronika Víchová ilustrovala také knihu Dary Pošumaví a tyto dva díly šumavských příběhů Bejvávalo na Šumavě. Zdá se, že tato tvůrčí dvojice odvádí skvělou práci a je dobře, že lidské osudy místních nezůstávají zapomenuty. Ocení je sice nejvíce šumavští rodáci a patrioti, ale i tak mají příběhy své kouzlo naprosto pro každého.

Knížka mi připomněla nejen současné detektivní příběhy lidí žijících na Šumavě ztvárněné v seriálu Policie Modrava se Soňou Norisovou v hlavní roli, ale také spoustu jiných knížek, například Klostermanovy Šumavské povídky či Kriminální povídky ze staré Šumavy od kolektivu autorů a další. Zdá se, že příběhy ze Šumavy se celkově těší velké oblibě. 

Ukázky z knihy Bejvávalo na Šumavě: příroda a lidé

Vybrala jsem zrovna tyto kratší příběhy, oznámení z dobovýh novin o tom, co se kde stalo: 

Porod v přírodě

Dne 4. 6. 1923 o 10. hod. dopoledne porodila na Burynce cestou do nemocnice živé nedonošené děcko svobodná služka K. K. Matka došla sama do nemocnice, dítko doneseno za ní dělníkem, náhodou k radostné události se nahodivším. (Sušické listy 9. června 1923, ročník IV, číslo 24)

Žertík

V kruzích sušické omladiny panuje rozčilující obava, aby následkem sázení vrb nepřislo tu darování košíků do mody. (Posel ze Sušice 9. května 1880, ročník II, číslo 19)

big bejvavalo-na-sumave-priroda-a-lide-64509fdb9239c

O autorce

Lucie Oudová (*1985)

Narodila se na Šumavě a žije Šumavou. Má tuto krajinu hluboko ve svém srdci, proto není divu, že o ní stále píše. V současné době pracuje na pozici sociálního pracovníka, je tedy neustále v kontaktu s lidmi. Zajímá se o jejich osudy a snaží se jim pomoci. Volný čas pak tráví se svými dětmi na Šumavě – toulají se po lesích a zapadlých koutech této krajiny a sbírají vyprávění o neobyčejných lidech. Ty pak sepisuje do příběhů, aby mohla výjimečné odkazy pamětníků předávat dalším generacím.

V roce 2020 vyšla její první kniha s názvem Dary Pošumaví, která byla určená především pro rodiny s dětmi. Dva roky poté Bejvávalo na Šumavě – smutno i veselo a nyní by ráda čtenářům představila novinku, která navazuje na druhou knihu, a sice Bejvávalo na Šumavě – příroda a lidé.

Název: Bejvávalo na Šumavě (smutno i veselo) , Bejvávalo na Šumavě (příroda a lidé)
Autor: Lucie Oudová
Ilustrace: Veronika Víchová
Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022, 2023
Počet stran: 104, 122

https://pointa.cz/project/93bdf7b3-075c-11ec-9b6c-4a5df0861c6d
https://pointa.cz/project/bb6725a0-7031-11ed-8a3c-0242ac1c0006


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

11. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

11 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovník...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ztráty a bolesti v době španělské chřipky

Sběratelka 200x200Americká autorka  se rozhodla svůj román Sběratelka sirotků zasadit do atmosféry, která je pro současnou dobu až nepříjemně aktuální. Navíc do ní vložila opravdu emotivní zápletku, která může rozpl...

Z archivu...


Literatura

Vallgren pokračuje v tématu Stiega Larssona


svine 200S Dannym Katzem jsme se poprvé setkali před rokem touto dobou. Bývalý feťák, který je počítačový a jazykový génius, prošel si prací v armádě a teď už se věnuje projektům ve své firmě. Mezitím zachraňuje životy. Vábení drogy je pro něj ale stá...

Divadlo

Představení Smrt v hotelu Alexandria provonělo celé divadlo

alexandria 200Teprve před několika dny měla ve zlínském Městském divadle premiéru lázeňská divadelní komedie Smrt v hotelu Alexandria. Autor hry trochu zavání Cimrmanem, ale hra je to opravdu skvělá a navíc zlínskému publiku velmi blízká.

...

Film

Gangsteři ve dne spí

Bezec 200Film Noční běžec (2015) je novodobá klasika v žánru gangsterských filmů, životě v undergroundu, mimo zákon a pravidla společnosti. Ti špatní a sympaťáci jsou zde a zápletka filmu je tak zajímavá, že se vyplatí podívat na něj i vícekrát.