Píseň L.

Píseň L.

Tisk

Píseň L.

Nová kniha Veroniky Opatřilové, autorky úspěšného románu Počkej na moře, je tentokrát věnována středověkému příběhu zakázané lásky a paralelnímu příběhu stárnoucí spisovatelky a mladého novináře. Opět se můžete těšit na LGBTQ+ tématiku a originální vypravěčský styl s nádechem melancholie a sladkobolné atmosféry. Nechybí lyrický a procítěný popis okolního prostředí, v tomto případě lesa a přírody. Knížka co se týká tématu i náročnosti na lidské emoce asi není pro každého, ale kdo si ji přečte, ten na ni nikdy nezapomene. Je to něco tak silného, jako byste si vzali drogu. Tohle zkrátka Veronika Opatřilová umí.

Už dlouho jsem se nesetkala s takovým talentem a neskutečnou vnímavostí a procítěností, s jakou autorka dokáže sepisovat své příběhy. Zdá se, že se tématem opakuje, ale její knihy mají nezaměnitelnou atmosféru, kterou zaručeně poznáte a snadno se ponoříte do něčeho, co může být pro někoho až příliš... V tomto případě do nekonečné zeleně, mimo prostor a čas, kde se odehrává příběh tak podrobně, skvostně a procítěně popsaný, že jste si jistí tím, že tohle neumí jen tak někdo a že vy byste tohle takhle nikdy napsat nedokázali a možná ani nechtěli. Kniha vzbuzuje emoce, nejrůznější lidské emoce, jaké jen mohou existovat. Je lyrická, melancholická, magická, syrová, drásající, vášnivá, nezkrotná, svým způsobem nadpozemská. Popisné pasáže jsou takové, že máte pocit, jako byste tam byli a přesně tohle prožívali, každý detail a každý pocit, každý autorčin popsaný postřeh vás vtáhne do děje, ať chcete, či nechcete. Možná je to na jednoho až moc…

Knížka má silně duchovní přesah, vnímám tam autorčinu osobnost i její třinácté komnaty, v nichž nedovírají dveře, skrze které proudí ven všechno to, co lze mávnutím kouzelné hůlky přeměnit na příběhy pro všechny, co si je mohou přečíst. Pokud jste četli knihu Počkej na moře a autorčin styl jste si zamilovali nebo je vám blízká LGBTQ+ tématika, pak určitě uvítáte také tuto knihu a milostný příběh, který je zasazen do jiného prostředí a času. Všude se točí téma zakázané lásky a nenaplněné touhy po jiném životě než je ten, který se snadno nabízí tady a teď, který je nalinkovaný a očekávaný. Je to v podstatě tryzna a bolestná touha po něčem úplně jiném než tom, co představuje mnohdy neutěšená realita. Místy knížka vypadá jako silně emočně zabarvený popis autorčiny minulé inkarnace… nebo stejně tak vyprávění zapůjčeného příběhu z kolektivního nevědomí. Při čtení budete mít pocit, že cestujete časem a bytostně a naplno prožíváte všechno, co na vás čeká. Zaujmout vás může také obálka knihy, jde o reprodukci malby od Zdeňka Daňka.

Opravdu moc mě zajímá, jak by si autorka dokázala poradit s jinými tématy, nechám se překvapit, o čem bude psát příště a zda zůstane u lásky dvou mužů, anebo si pro čtenáře připraví také něco jiného.

Anotace:

Šlechtický sirotek na anglickém středověkém hrabství má život předem nalinkovaný: Odejde do kláštera, vrátí se, ožení a zaujme své místo po boku pána hradu, svého staršího bratra. Jenže mladý Laurenc je zkrátka jiný. Má rád nekonečné projížďky na koni, toulky lesem a byť je věrný svému bratru, nedokáže být dost silný, aby se stal jeho pobočníkem. Ve světě svázaném pravidly a křesťanskou morálkou hledá sám sebe a nachází nezvyklou podobu lásky poté, co se v jeho okolí objeví mladík se šedýma očima.

O několik století později přijíždí do laponských lesů mladý novinář. Má zde psát knihu o kdysi slavné stárnoucí spisovatelce, která se stala jeho velkým idolem. Jejich soužití ve srubu daleko od civilizace ale není takové, jaké si představoval, přesto k sobě brzy začnou nacházet nečekanou cestu, posílenou netušeným spirituálním spojením. Co mělo být jen několikadenním pracovním setkáním, postupně se ukazuje být společně stráveným časem doslova osudovým.

Píseň L. vypráví dva paralelní a vzájemně propletené příběhy, které s nesmírnou citlivostí ohledávají podoby samoty, neměnnost lidské povahy a hranice touhy či zakázané lásky.

Píseň L.

Autor: Veronika Opatřilová
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2024
Počet stran: 448
Hodnocení: 100%

https://eprostor.com/kniha/pisen-l


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Kapriola CD (2)

Na Moravě jsou hezké a muzikální holky. Známá ženská rocková kapela Kapriola v průběhu doby kovidové změnila své osazenstvo, natočila nové album Rebellion a hlavní protagonistka kapely Dona Michelle má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem

spacek havel perexLadislav Špaček napsal řadu populárních knížek o etiketě. Nyní však změnil styl a napsal knížku vzpomínek na bývalého prezidenta Václava Havla a na různé významné i bezvýznamné události, které se jim společně přihodily v době jeho půs...


Literatura

Všichni lžou, to říkával už Doktor House

vsichni-lzou 200V nakladatelství HOST vyšla v březnu knihu Všichni lžou s podtitulem Velká data, chytré algoritmy a jak nám internet může říct, kdo opravdu jsme. Jedná se o opravdu moderní publikaci napsanou velmi srozumitelným jazykem, která stojí za...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Smrt jí sluší: přehlídka hollywoodských hvězd

smrt ji slusiČerná komedie Smrt jí sluší (1992) je přehlídkou tří hvězd tehdejšího filmu. Bruce Willis, Meryl Streep a Goldie Hawn předvádějí excelentní taškařici o tom, jak může honba za krásou a kari...