Dopisy od Sisi

Dopisy od Sisi

Tisk

Dopisy od SisiBezva nadpis knihy, který se i rýmuje. Specialistka na rakouskou císařovnu Sisi opět nezklamala a ve své nové knize přináší něco, co zde ještě nebylo. Pod nakladatelstvím Grada vydala 24 dosud nezveřejněných dopisů rakouské císařovny, která v nich rozebírá své soukromí a komunikuje se svými nejbližšími. Do čtivé podoby v pěkné knize pro milovníky historie je zakomponovala autorka – Dagmar Beňaková.

Nová kniha Dagmar Beňakové Dopisy od Sisi nechává nahlédnout do osobní korespondence rakouské císařovny Alžběty uložené v Tajném domácím archivu rodu Wittelsbachů. Co psala své matce? Jaký vztah měla s Kinim, Ludvíkem II. Bavorským? Nebo s kým spiklenecky inscenovala svatbu starší dcery Gisely? Dopisy od Sisi prozrazují i to, v jakých jazycích císařovna psala a jak moc náročné bylo rozluštit Alžbětin rukopis v kurentu (německá obdoba novogotického písma).

„Moje písmo je jako já, nedá se spoutat.“
(Alžběta Rakouská)

„S laskavým svolením pana vévody Františka Bavorského mám tu čest poprvé představit široké veřejnosti 24 doposud nepublikovaných vlastnoručně psaných dopisů císařovny. Jedná se o dopisy z let 1847–1872,“ uvádí v předmluvě Dagmar Beňaková.

O rakouské císařovně bylo napsáno mnoho knih. Jen málo z nich se ale opírá o její vlastnoručně psanou korespondenci. Dagmar Beňaková rozdělila Sisina psaní celkem do šesti kapitol podle adresátů, kterým byla určena, a doplnila je o společenské souvislosti. Díky tomu čtenáři získají nový ucelenější pohled na život rakouské císařovny.

Hodnocení knihy

Knize nelze nic vytknout. Má pěknou obálku a smysluplný populárně napsaný obsah, který samozřejmě potěší nejen milovníky historie, ale také milovníky samotné císařovny Sisi. Dagmar Beňaková, která již v minulosti věnovala císařovně několik svých knih, například Toulky po stopách císařovny Sisi (2022) nebo Za sluncem po stopách císařovny Sisi (2023), se intenzivně o Sisi zajímá už od svého dětství. Její opravdový zájem dokazují kvalitní knihy, které detailně zachycují životní okamžiky císařovny. Dopisy od Sisi s obrazovou přílohou se tentokrát zabývají tím, jak císařovna psala, a především komu psala, což dokumentuje různé situace a vztahy jejího života a odhaluje dosud nepoznané soukromí.

Dozvíme se tak spoustu zajímavostí ze života císařovny, vše o její rodině, vzájemných vztazích i tom, co prožívala, například po smrti své malé dcerušky. V závěru knihy vás potěší krásný citát císařovny: „Naše nitro je cennější než všechny tituly a hodnosti". A nechybí ani rodokmen císařovny a adresátů dopisů.

O autorce

JUDr. PhDr. Dagmar Beňaková, Ph.D., LL.M., vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a rovněž Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor německá a rakouská studia). Absolvovala řadu zahraničních pobytů, během nichž se věnovala právu, historii i cizím jazykům. Nyní pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí České republiky. V minulosti externě vyučovala na Právnické fakultě a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Pod svým rodným příjmením (Černá) publikovala jednu monografii, celou řadu článků v odborných časopisech a příspěvků ve sbornících a kolektivních monografiích. Jeden z příspěvků vyšel také pod jejím současným příjmením. Ve volném čase se věnuje hlavně své rodině, četbě a cestování.

Již od dětství putuje po stopách císařovny Alžběty Rakouské, zvané Sisi. Stejně intenzivně sbírá a studuje veškerou dostupnou literaturu o císařovně, a to nejen v češtině, ale především v němčině, dále v angličtině, francouzštině, maďarštině, italštině a španělštině. Od svých vysokoškolských studií také k tomuto tématu vyhledává v archivech a knihovnách primární prameny.

Sisi

Název: Dopisy od Sisi
Autor: Dagmar Beňaková
Počet stran: 117
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 95%

https://www.grada.cz/dopisy-od-sisi-13790/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já rád hraju všude, ale všechna ta místa, kde vystupujeme, mají něco do sebe, říká bubeník Libor Školný

libor perexV otrokovické rockové kapele GAIA je její bubeník Libor Školný největším srandistou. Jeho smysl pro humor je pověstný a nakažlivý. Civilním povoláním je zlínský rodák svářeč - zámečník, ale k muzice má blízko už odma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chrudim ve spárech říšské orlice

Chrudim 200Regionální muzeum v Chrudimi připravilo u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války výstavu Chrudim ve spárech říšské orlice, která návštěvníkům představuje život ve městě v období protektorátu.

...

Z archivu...


Literatura

Lest: Brownovka jak vyšitá

lest 200V lednu pod taktovkou nakladatelství Ikar v Edici Světový bestseller vyšla další kniha světoznámé a zejména u čtenářek tak oblíbené autorky Sandry Brownové. Detektivní román Lest přináší, napětí, kriminální zápletku a hlavně milostný příběh.

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

pelicula logoNa letošní přehlídce španělsky mluvených filmů LA PELÍCULA (v Praze ji zastihneme mezi 18. a 23. únorem, poté se přesouvá do Brna, Hradce Králové a Ostravy) si zopakujeme tragikomedii Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Do tuzemských kin se sice ...