Je-li whisky tvoje gusto, kup si tuhle knížku – zkus to!

Je-li whisky tvoje gusto, kup si tuhle knížku – zkus to!

Tisk

prirucka whisky perexPokud chcete ocenit a pochopit whisky a jedinečnou kulturu, která se kolem ní vytvořila, anebo máte kolem sebe nějakého fajnšmekra a příznivce tohoto zlatavého moku, doporučuji vám zaměřit pozornost na praktickou příručku, jejímž autorem je Daniel O´Sullivan. Nechte se pozvat do světa whisky a poznejte jeho hřejivou sílu. 


V knize Příručka whisky z edice Universum (Euromedia Group, a.s.) najdete historický přehled a nejrůznější pověsti vážící se k nápoji. Dozvíte se, kde má whisky své kořeny, jak se vyrábí a čím se mezi sebou liší jednotlivé druhy. Získáte představu o správných způsobech servírování – jak whisky dekantovat, jaké sklenice zvolit a jak ji vlastně vůbec pít. V závěru jsou recepty na lahodné koktejly, které zpestří každý večírek, piknik nebo oslavu.

Informace podávané po malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství...

Já mezi pravidelné konzumenty whisky sice nepatřím, ale knížečka mě zaujala hned na první pohled stylovou vazbou. Při úvodním, zběžném prolistování jsem byla překvapená, kolik druhů této lihoviny existuje, s jakou kreativitou výrobci vymýšlejí názvy, tvary lahví a motivy etiket. Spousta fotografií a velmi výstižné popisy chutí a vůní doslova dráždí smysly a člověk by si hned nalil sklenku čisté nebo míchané whisky s ledem či bez, posadil se ke krbu, zíral do plamenů a usrkával tuhle „živou vodu“. Vlastně by stačilo si k ní jen občas přivonět, listovat stránkami a putovat světem, kde se tak trochu zastavil čas.  

Whiskey nebo whisky?

Příručka whisky jistě potěší všechny, kteří vyznávají tento styl a kulturu, ale i laiky se zájmem o rozšíření obzorů. Protože to, že se whisky vyrábí například i v Japonsku, by zrovna mě opravdu nenapadlo. A také už vím, že whiskey i whisky je správně, jen jasnou odpověď na to, zda se má whisky správně pít čistá, s trochou vody nebo s ledem, jsem nezískala. Ostatně, právě tohle patří mezi nejdiskutovanější téma milovníků whisky, zatím bez jednoznačného výsledku.

Znalci si jistě všimli, že jsem si v textu vypomohla parafrázemi proslulých hlášek z filmu Limonádový Joe. Při čtení příručky se mi totiž automaticky začaly jednotlivé scény odvíjet před očima - včetně těch, v nichž je poukazováno na zhoubné účinky alkoholu. Ale i vám, kteří patříte do tábora odpůrců lihovin, doporučuji obsah knížky prostudovat. Vždycky se totiž vyplatí dobře poznat nepřítele! 

prirucka whisky

Příručka whisky (Originální název: The Whiskey Handbook)
Autor: Daniel O´Sullivan
Překlad: Kateřina Šebková
Datum vydání: 12/2023, Universum (Euromedia Group, a.s.)
Počet stránek: 224

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/650895-prirucka-whisky-zakladni-pruvodce-po-svete-whisky.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

LukeUp: “Nabídnutou příležitost si chci prostě užít a budu rád, když v tom nebudu sám”

lukas 200Dalším, kdo si 15. srpna odbude na parníku Tyrš svou hudební premiéru, bude mladý DJ jménem LukeUp, jehož charakterizují dobrý vkus, přehnaná skromnost a absolutní oddanost poctivé trancové muzice. O tom všem se ostatně můžete přesvědčit v rozhovoru, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

BAŤOVI VOJÁCI HLÍDAJÍ ÚSTECKÉ MUZEUM

batovi200„Tatínku, kup mi vojáčka“ tuto větu slyšeli rodiče malého Hanse častokrát. Jejich obchod v třicátých letech, byl v Ústí nad Labem v dnešní Revoluční ulici, přímo naproti obchodu BAŤA a jeho výloha lákala zejména kluky.  Nejvíce malého Hanse zaujal ...

Z archivu...


Literatura

Jane Goodallová je skvělou vypravěčkou

duvod k nadeji 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Důvod k naději s podtitulem Moje cesta životem od Jane Goodallové a Phillipa Bermana.

 

...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Ad Astra je drama, které zaujme především svou vizuální stránkou

Ad Astra perex22. století. Umělá inteligence je součástí každodenního života, Měsíc a Mars jsou kolonizovány a kolem Neptunu krouží satelity obydlené lidmi. Na Zemi se staví anténa, která má dosáhnout až do vesmírného prostoru, kde má pomáhat s vyhle...