Aktualizovaný průvodce pro nestátní neziskovky

Aktualizovaný průvodce pro nestátní neziskovky

Tisk

NNO perexV nakladatelství Grada vyšlo aktualizované zpracování příručky, kterou ocení především nestátní neziskové organizace, jimž poskytne ucelený přehled poznatků v oblasti financování, účetnictví, daní a práva. Také se může hodit všem, kdo uvažují o založení nějaké neziskovky a musí se prokousat pořádnou porcí související legislativy.

Autorkou aktualizovaného, 4. vydání knihy Účetnictví, daně a financování pro nestátní neziskovky je Anna Pelikánová, která se zabývá vybranými problémy, s nimiž se neziskovky potýkají, čerpá přitom ze svojí odborné praxe a lektorské činnosti. Samozřejmostí je promítnutí legislativních změn podle nového občanského zákoníku a novel zákona o účetnictví a daňových zákonů.

Spolek, ústav, nadace, nadační fond, sociální družstvo a další

Po přečtení knihy byste se měli mnohem lépe orientovat ve veškeré legislativě pro nestátní neziskové organizace, ať už se jedná o spolky, ústavy, nadace, nadační fondy, sociální družstva či jiné subjekty obdobného charakteru, například církve, náboženské společnosti, církevní právnické osoby, politické strany a politická hnutí či zájmová sdružení právnických osob.

Změny podle nového občanského zákoníku a novel zákona o účetnictví a daňových zákonů zakomponovány

Sáhnout by po ní měli i lídři, ekonomové a účetní dlouhodobě a bezproblémově fungujících subjektů. I ti zde totiž mohou objevit důležité nuance oproti verzi předchozí, natož s ohledem na své znalosti několik let staré. A rozhodně by si neměli nechat uniknout kapitolu, která vnáší světlo na obecné principy a způsoby financování nestátních neziskových organizací. Třeba jim to pomůže překonat nechuť a obavy pouštět se „do větších akcí“. Inspirace, podrobných návodů a důležitých upozornění je zde více než dost.

Příklady z praxe, vzorové výpočty, přehledné tabulky a grafy

Vítaným bonusem jsou nejrůznější tabulky, grafy, vzorové výpočty či příklady z praxe, které zodpovědným osobám ušetří mnoho času při aplikaci v ostrém provozu. Každý, kdo se ve sféře nestátních neziskových organizací pohybuje, by obsah této publikace měl ve vlastním zájmu prostudovat, aby byl – vzhledem k průběžným, byť drobným změnám - stále v obraze, případně své znalosti zdokonalil.

Pelikánová Anna se ve své profesní praxi zaměřuje zejména na problematiku účetnictví a daní podnikatelských a neziskových subjektů. Vystudovala ekonomiku a provoz silniční a městské dopravy na Provozně ekonomické fakultě Vysoké školy dopravy a spojů v Žilině. Poté vystudovala pedagogickou fakultu na Ostravské univerzitě. Pracovala v nadnárodních zahraničních firmách a ve státní správě, kde vedla ekonomické oddělení. Kromě toho vyučovala na VŠ. Lektorské činnosti se věnuje od roku 2000. Je odborně velmi fundovaná a má mnoho cenných zkušeností ze své dvacetileté praxe.

NNO obalka

Účetnictví, daně a financování pro nestátní neziskovky
4., aktualizované vydání
Autor: Anna Pelikánová
Datum vydání: 21. 3. 2024
Nakladatelství: Grada
Počet stran: 360

Hodnocení: 100 %

www.grada.cz/ucetnictvi-dane-a-financovani-pro-nestatni-neziskovky 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Užijte si dokonalý svatovalentýnský den

valentyn 200Oslavy svatého Valentýna jsou opravdu za rohem a je nejvyšší čas rozmýšlet, čím uděláte radost svým milovaným. Nemusí se přitom jednat jen o partnera nebo partnerku, radost můžete udělat svým rodičům, dětem či kamarádům. Přinášíme vám tipy, kde si...


Literatura

Vlnobití velkého básníka Ivana D.

200litLiterární vědec Jiří Zizler napodobuje šílené dobrodruhy, kteří se bůhvíproč vydávají na rozbouřená moře. Tak nějak lze s nadsázkou mluvit o chvályhodném pokusu interpretovat dílo básníka Ivana Diviše (1924 - 1999). Jak vlastně strávit poezii a další tex...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Fichtelberg vypráví příběh mladého rytíře

Fichtelberg nataceni 00Do konce října natáčí režisér Šimon Koudela podle vlastního námětu a scénáře film Fichtelberg. Vypráví příběh mladého rytíře – sirotka, který se hnán touhou po lásce a uznání vydává na cestu, odkryje kriminální k...