Evropa v každém z nás

Evropa v každém z nás

Tisk

Evropa-nas-domovP

Britský historik a publicista Timothy Garton Ash, který se svých pracích zabývá zejména moderními a soudobými dějinami střední a východní Evropy a tématům jako je revoluce v roce 1989 či transformace zemí bývalého východního bloku, uvádí na trh knihu Evropa, náš domov, kterou dle svých slov připravoval celých 50 let. Základním problémem knihy je problém jakéhosi „evropanství“.

Autor tvrdí, že Evropané mají mnoho domovů, na rozdíl od Američanů. Samotný pojem „Evropa“ má však pro každého jejího obyvatele jiný význam. Má-li tedy Evropa 850 miliónů obyvatel, existuje tak 850 miliónů Evrop. Tuto skutečnost ilustruje také původní název knihy Homelands, čili Domoviny, který se z českého překladu vytratil. Knihu sám představuje jako historii ilustrovanou vzpomínkami na různá období a na osobnosti, se kterými se ve svém životě potkal, a které měly vliv na formování dějin. Při svých vzpomínkách přitom nevychází pouze ze své paměti, ale čerpá také ze svých zápisníků, které si celý život poctivě píše (a jejichž ukázky můžeme najít na jeho webových stránkách). Pro větší přehled se naučil francouzsky, německy a polsky, aby tak, dle svých slov, pronikl tak do hlavních skupin evropských jazyků.

Kniha je rozdělena na pět částí dále rozdělených na podkapitoly věnující se dílčím problémům. Kapitola první, V troskách, tvoří úvod práce a zabývá se rokem 1945 a vzpomínkami pamětníků na tuto dobu, u které autor knihy ještě nebyl osobně přítomen, tyto vzpomínky pak vztahuje k pozdějším životním osudům pamětníků, již zde je patrný styl knihy – osobní historie, jak ji prožívali jednotlivci, doložená jejich (mnohdy zpětně reflektovanými) zážitky.

Kapitoly druhá a třetí – Rozdělená (1961–1979) a Na vzestupu (1980–1989) se věnují soupeření zemí západního a východního bloku, jehož pomyslný počátek autor klade k datu vztyčení Berlínské zdi (13. srpna 1961). Popisuje principy, jakými fungovala Evropa v obou blocích, přičemž neopomíná ani skutečnosti, že některé západní země jako Salazarovo Portugalsko či Francovo Španělsko měly k liberální demokracii hodně daleko. Jeho přístup k dějinám ilustruje jeho zdůrazňování názorů historiků v 70. letech, z nichž mnozí tehdy tvrdili, že Východ již vyhrál studenou válku – ó, jak moc se tehdy mýlili. Vzestup Evropy pak vidí především v založení hnutí Solidarita v roce 1980 v gdaňských loděnicích.

V posledních dvou kapitolách Triumfující (1990–2007) a Ochabující (2008–2022) se věnuje vývoji Evropy po pádu Berlínské zdi a postupnému rozpadu zemí východního bloku a Sovětského svazu. Zcela optimistické vyhlídky spočívající ve větší integraci Evropy, vstupu mnoha zemí do Evropské unie a do Eurozóny, ale mírní popisováním toho nejhoršího, co Evropu od té doby potkalo (Válka v Jugoslávii či 11. září a jeho dopady). Po roce 2008 pak následuje obrat dolů, způsobený mnoha faktory – finanční krizí v roce 2008, ruskou invazí do Gruzie a na Krym, uprchlickou krizí, Brexitem apod. Velkou pozornost pak věnuje vzestupu nacionalismu v Maďarsku a v Polsku (polské volby v roce 2023 a s nimi spojené odstavení PiSu od moci proběhly až po vydání knihy). V poslední kapitole se autor věnuje podobenství o delfské věštírně a vyhlídkám na to, co Evropu dále čeká.

Byť Timothy Garton Ash ani na okamžik nezapře své liberální a prounijní myšlení, díky čemuž budou některé pasáže pro konzervativnější čtenáře čitelné dost obtížně, tvoří kniha zajímavý a zasvěcený vzhled do minulosti i přítomnosti evropského kontinentu a mohu ji tak doporučit každému zájemci o historii.

O autorovi:

Timothy Garton Ash (1955), britský historik a spisovatel, je profesorem evropských studií na Oxfordu a působí rovněž na Stanfordu ve Spojených státech. Svými esejemi pravidelně přispívá do magazínu The New York Review of Books a do Guardianu píše sloupky o současných mezinárodních událostech. Česky vyšly jeho knihy Svobodný svět (2006), úvaha nad krizí Západu, rozděleného postojem k válce v Iráku, a nad variantami dalšího vývoje v západní společnosti, Dějiny přítomnosti. Eseje, črty a zprávy z Evropy devadesátých let (2003) a Svazek (1998), k jehož napsání ho inspirovalo seznámení s jeho osobními záznamy z archivu východoněmecké státní bezpečnosti. Jeho nejpřekládanější knihou, a to celkem do dvaceti jazyků, se stal Rok zázraků. Časopis Time ho zařadil v roce 2005 mezi sto nejvlivnějších lidí světa.

Evropa-nas-domov

Název: Evropa, náš domov
Autor: Timothy Garton Ash
Počet stran: 392
Nakladatelství: Prostor
Rok vydání: 2023

https://eprostor.com/kniha/evropa-muj-domov


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Šťastná: “Nej kniha je ta, na které právě pracuju. Tu nejvíc miluju i nenávidím současně.”

Bara Stastna 200Přinášíme vám rozhovor s Bárou Šťastnou, zakladatelkou Šťastného blogu a autorkou několika knížek. Přečtěte si, co pro ni znamená štěstí, na čem teď pracuje, nebo jak se od ostatních liší její poslední kniha.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V Trenčianskych Miticiach sa jazdilo, varilo aj spievalo

west 200Na Ranči Santána v Trenčianskych Miticiach sa 9. augusta uskutočnil druhý ročník westernových pretekov a tretí ročník súťaže vo varení gulášu. S myšlienkou pretekov prišiel majiteľ ranča Pavol Adamať. „Jedným z dôvo...

Z archivu...


Literatura

Maria Adolfssonová: Velká chyba

velka chyba 200„Nálada oustřiček sice bývá povznesená a srdečná, ale slavnosti si tradičně vyžádají i něco málo obětin v podobě opilců, výtržníků a tu a tam někoho přiotráveného jídlem. To, co k tradici naopak nepatří, je pouliční občerstvení a levné...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...