Dusilová vložila nejen do dusze celou duši

Dusilová vložila nejen do dusze celou duši

Tisk

dusi 200Lehkou nohou šlápnout z kamení a hlíny. Plameny se zvednou. V písni Tětiva to zpívá Lenka Dusilová. Zpívala to i na křtu svého nového CD v pražské Arše. Zdařilé album natočila s kapelou Baromantika. A v divadle Archa se plameny opravdu zvedly. Působivá hudba a zpěvaččin pronikavý hlas byly při koncertě skvěle doplněny barevnými blikajícími efekty. Po každé skladbě následoval spontánní aplaus.


 

Ještě než bouchlo šampaňské, kterým bylo nové CD pokřtěno, aby se mu - dítku dovádivému - dařilo, vystřihla hlavní aktérka duet s Davidem Kollerem Tichá-Černá. "Dokud se je o co dělit. Dokud je ještě s kým. Jak snadné je věřit všemu, čemu nevěřím." S Danem Bártou později zazpívala duet Snad jen. "To bude jen tou, to bude jen tvou samotou. To bude tou, to bude jen tvou touhou," zněla slova, která - i díky silné melodii - gradovala.
 
Třetím mužem, který hostuje na cédéčku a hostoval i v Arše, je Justin Lavash. S ním si Dusilová zazpívala anglickou Mayday, hudbu složili spolu, text Lavash. Archou se nádherně nesla i píseň v polštině Duszo moja. Lenka do ní duši opravdu dala. Publikum ji málem nepustilo z pódia. Přídavkem zazpívala asi pět věcí. Nových i starších. Při poslechu doma i na koncertě bylo zřejmé, že ač se nové album jmenuje V hodině smrti, dýchá z něj především život.

dusi 1


 
Ale abychom nezapomněli na úvod (člověk má při koncertu, plný zážitků, tendenci začínat hlavně koncem): skvělým startérem byla písničkářka z větrnýho mlýna Jana Vébrová. Zazpívala nejen působivé Kykyrý: "Mon amour je mona dvůr. Je mono Lisa. Mono máj. Jen monotónním krokem jít v svůj hnůj. Dnes rychleji jde stín. Ta zkáza začala. Když proměnili máslo v margarín. O Marý. O Mon cherry. Kykyrý." Bravo, chtělo se zvolat.
 


Foto: Facebook Lenky Dusilové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Interview s Petrou Maxin - Čegiňovou

ceginova 200Petra Maxin – Čegiňová je scénaristra zo skupiny ABBA SLOVAKIA.

 

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Střepy života - překonání kruté minulosti lidskostí a laskavostí

strepy zivota perexSzmulek Rozental se narodil v Polsku. V roce 1949 přijel do Bostonu jako malý chlapec, sirotek a uprchlík. Trpěl tehdy tuberkulózou – a to byla ta nejmírnější z ran, které utrpěl během svého pobytu v nacistických táborech smrti....

Divadlo

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Film

Vyšla další kniha o Vladimíru Menšíkovi

mensi200O Vladimíru Menšíkovi jsme si mohli přečíst řadu knížek - jak ty drbavé, tak s menšími či většími ambicemi. Nyní k  nim přistupuje tlustý, téměř sedmisetstránkový spis Lumíra Holčáka VLADIMÍR MENŠÍK A JEHO FILMY. Autor se rozhodl pro nezvyklý postup: v c...