Tančit, pít i usínat s Vypsanou fiXou…

Tančit, pít i usínat s Vypsanou fiXou…

Tisk

Vypsana fiXa (2)Prostě klid a mír a ticho… Hned úvodní písnička na novém albu kapely Vypsaná fiXa navodí pohodovou atmosféru. Ač hudba a ticho jsou protiklady, někdy může hudba dojem příjemného ticha budit. Neruší. Je jak příjemnou kulisou, tak se do ní lze hlouběji zaposlouchat. To všechno Vypsaná fiXa splňuje.

 


Podmanivá hudba, která je kolektivním dílem kapely, i opět skvělé texty Márdiho, který se blýsknul i mimo „bublinu“ Vypsané fiXy – pro legendární zpěvačku Hanu Zagorovou napsal znamenité texty Bleriot (album Vyznání), Je tady podzim a Bójka (album O Lásce, které vyšlo při příležitosti zpěvaččiných sedmdesátin). Ale zpět k albu Vypsané fiXy. Písničky do sebe zapadají jak kamínky do mozaiky. K silným kouskům patří určitě Robí Valentýn. „…Chci chvíli jako Robbie znít, chci s tebou tančit a pak pít, potom zas tančit a pak spát, jednou, dvakrát a tolikrát, kolikrát budeš chtít. Chci tady nechat svůj hlas znít, chci s tebou tančit a pak pít, potom zas tančit a pak spát…“ A přesně to máte chuť dělat při poslechu songu po songu. Tančit, pít a pak při albu usínat… Silná je i písnička Ničím nerušená chvíle: „…Přes tamburínu to jede dál, kladívko, třmínek, kovadlinka a citlivá vlákna se ohýbají, radostí se celá tetelí…“ Ano, přesně tak to jede. Nebo Mariánské léto: „…po nebi je čar, brzy bude zima, ale ještě hřeje žár…“

Je to jako když překonáš strach…
Při zamyšlení, co zkritizovat, aby to nebyla jen kýčovitá chvála, mě vlastně nenapadá nic. A taky proč? Proč vyvažovat pro vyvažování, když album prostě přináší radost?! Na velký hit má zaděláno písnička Limity, kterou doprovází fantastický videoklip, kde je hlavní hrdinkou sedmiletá Noemi Bursíková, která odzbrojuje talentem i přirozeností. Text skvěle pasuje pro překonávání překážek dítětem, které poznává nepoznané, všude se chce vrtnout, než narazí… Text ale může oslovit i dospělého, který se stále po hlavě vrhá do nového a nového vztahu – tentokrát zaručeně nejlepšího… Možný je samozřejmě i jiný výklad. Limity máme všichni a ve všem, byť si mnohdy myslíme, že ne… „…Je to jako když překonáš strach. Jako když zjistíš, že žádný už nejsou. Že běžíš a že ten rozjetej vlak jsi právě stih a že jsi naskočil jako dřív. Já vím, že mý srdce se zase otevírá a cílový limity nejsou… Ale ony jsou…“ Byť u alba Vypsané fiXy se limity, že už ji nechcete poslouchat, těžko dostaví. Troufnu si tvrdit, že se neohraje, každým poslechem objevíte něco nového.

Vypsana fiXa

Vypsaná fiXa
Márdi / Mejla / Mejn /Pítrs
Hudba: Vypsaná fiXa
Texty: Márdi
Hosté:
Ondřej Ježek – piano, varhany, synths, banjo, kraví zvonce
Todd Nesbitt – David Grohl
Leo Hanuš – saxofony
Produkce, mix – Ondřej Ježek
Mastering – Tomáš Karásek, Gargle Expel studio
Obal, koláže: Mejla
Fotky: Pítrs, Aneta Galis, Jay Mantri
Osmisměrka, textové korektury: Mirka Slámová

Nahráno v říjnu 2016 na ve studiích a na místech: ve Zlíně, v Ústí nad Labem, v Broumově, na Seči, v Praze

Videoklip k písničce Limity: https://www.youtube.com/watch?v=ohT_K0OBzk8


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

JAK A PROČ PSÁT RODOVOU KRONIKU?

frantovapomykalova200Více o kurzech, které nemají v České republice obdoby, přestože genealogických spolků a společností je již desítky let plno, se dočtete v rozhovoru s lektorkou Zuzanou Pomykalovou, členkou České genealogické a heraldické společ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Sejdeme se v zahradách

setkani-v-zahradach perexKomu někdy vykvetla hortenzie, rozvila se milovaná růže, nebo dozrálo rajče vypěstované ze semínka, dobře ví, jak magické je zahradničení. Vlastní radost je důležitá, ale mnohem více chutná, když se o ni můžeme poděl...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

trinactkrat za svedka 200

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru napsal Jan Šotkovský. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...