Československý beat-festival se vrací!

Československý beat-festival se vrací!

Tisk

beat 200Ve dnech 16. a 17. října se koná třetí ročník obnoveného Československého beat-festivalu, a to v pražské Lucerně.

 

 

 

Vystoupí rock and rollová legenda počátku šedesátých let Pavel Sedláček se svou skupinou Cadillac. Následovat budou brněnské Synkopy 61, které letos slaví symbolických 61 let. Z Bratislavy přijede Pavol Hammel a jeho legendární Prúdy. Flamengo letos slaví 50 let desky Kuře v hodinkách a pod názvem FLAMENGO reunion session uvede to nejlepší ze zmíněné desky.

 beat flamengo

Precedens je z vystupujících kapel nejmladší, skupina byla fenoménem až v osmdesátých letech, ale dnes už patří k legendám a do Lucerny bezpochyby patří. Michal Prokop a Framus five se do Lucerny vrací po 55 letech. V roce 1967 se poprvé postavil k mikrofonu jako zpěvák (předtím působil jako kytarista) a hned mu na Československém beat-festivalu udělili titul zpěvák roku. Jeho vystoupení bude vrcholem letošního beat-festivalu.

beat precedens

Závěr bude patřit skupině The Primitives Group. Překvapili na obou historických festivalech, ale v roce 1968 předvedli takovou psychedelickou show, která v té době neměla obdoby. Tu zopakovali i v roce 2017 a určitě s něčím můžeme počítat i letos, už z toho důvodu, že Ivan Hajniš v Lucerně oslaví své pětasedmdesáté narozeniny.

beat 3

Více informací: https://www.beat-festival.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloslava Erika Veselá: „Ten, kdo pro mě točí sny, je docela profík.“

erika 200Jako dítě chtěla být literární nebo výtvarný kritik, spisovatel, psychoanalytik nebo diplomat. Kritika jí rodiče zakázali s tím, že se má živit slušně. Neposlechla a v současnosti pracuje jako zahraničně-politický analytik. V lednu vychází její fan...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Harry Potter a tak dále

harry potter proklete dite200Postava HARRYHO POTTERA - jak v literární, tak ve filmové podobě - zastínila vše, co v oblasti fantasy v posledních desetiletích vzniklo. Snad jedině s výjimkou Tolkienových příběhů (rovněž se dočkaly monumentál...

Divadlo

Studio Marta zažije ROZPAD

rozpadani200Sezonu brněnského Studia Marta uzavře projekt ROZPADÁNÍ. V jeden večer se představí dvě inscenace autorských her, které spojuje téma rozpadu. Aktovky Bublifuk a Je potřeba změna! tak uvidí diváci na jevišti poprvé, a to v podání budoucích absolve...

Film

Best of DAFilms 2023: Nejlepší hrané a dokumentární filmy uvedené letos online

BestofDAF 23Streamovací portál DAFilms uvádí svůj tradiční předvánoční program Best of DAFilms. Jeho kurátoři vybrali TOP 25 z českých i zahraničních snímků, které dafilms.cz uvedl v roce 2023. Do výběru se dostaly divácky nejsl...