#5PROSTOR opět rozsvítí Holešovickou tržnici. Za doprovodu speciálních vizuálních efektů zahraje i Lazer Viking

#5PROSTOR opět rozsvítí Holešovickou tržnici. Za doprovodu speciálních vizuálních efektů zahraje i Lazer Viking

Tisk

5prostor 200Holešovická tržnice se v termínu 16. – 20. května 2023 po roce opět promění v dějiště unikátního site specific festivalu #5PROSTOR. Návštěvníci budou za dobrovolné vstupné svědky události, která se ve stejné podobě nebude už nikdy opakovat. 5 večerů, 5 koncertů, 5 „světelných“ scén a 5 jedinečných lokací. To jsou hlavní ingredience akce #5PROSTOR, která za doprovodu speciálních vizuálních efektů rozsvítí různá zákoutí Holešovické tržnice a nabídne mimořádná vystoupení pětice stylově rozmanitých interpretů. Návštěvníkům se představí hudebník Lazer Viking, který je čerstvým držitelem Ceny Anděl, zpěvačka Anna Vaverková, drag queen Miss Petty, producent badfocus a česko ukrajinská performerka Dmitrievna.

Pětidenní festival se na různých místech bývalých holešovických jatek koná již potřetí. „Rozhodli jsme se #5 PROSTOR pořádat každoročně, protože umožňuje předvést různá zákoutí Holešovické tržnice v netradičním světle. A to doslova. Návštěvníkům na místech, která běžně ani nevnímají nebo do nich nedojdou, nabídneme náš výběr z české hudební scény, podpořený site specific světelným doprovodem. Budou tak svědky koncertů, které v této podobě už nikdy neuvidí. V průběhu roku chystáme i řadu dalších akcí. Mají společného jmenovatele – chceme, aby Pražané chodili do Tržnice za programem, který bude jedinečný svým obsahem, nebo právě spojením s mimořádnými kulisami této pražské památky,“ popisuje Michal Tošovský, programový ředitel Holešovické tržnice.

5PROSTOR 1

Parkoviště, schodiště či mlhoviště v novém světle za doprovodu koncertů

V rámci projektu #5PROSTOR během pěti dnů, v termínu od 16. do 20. května 2023, každý večer od 21.00 ožije jedno z pěti vybraných zákoutí Holešovické tržnice koncertem vybraného umělce. „Každé vystoupení bude vždy speciálně nasvícené tak, aby korespondovalo s hudebním projevem daného účinkujícího i s přirozenými kulisami daného prostoru, kterými budou parkoviště, schodiště, mlhoviště, „skleněnka“ nebo budova bývalé jateční burzy,“ přibližuje koncept Šimon Kotmel z kolektivu Burza#4, který je spolupořadatelem celého festivalového dění. Přesné místo, kde interpreti zahrají, se návštěvníci dozví vždy až v den koncertu přímo v areálu Holešovické tržnice nebo na Facebooku či Instagramu.

Během pěti večerů si na své přijdou vyznavači rozličných hudebních žánrů. Celý projekt odstartuje v úterý 16. května vystoupením pražského producenta, skladatele a multiinstrumentalisty vystupujícího pod uměleckým jménem badfocus, který svoji show odehraje za doprovodu speciálních hostů, jimiž budou violoncellistka Terezie Kovalová, ATM BENNY a CLAIRE. Druhý hudební večer bude patřit zpěvačce Anně Vaverkové, která letos sesbírala nominace ocenění Anděl a Apollo. Návštěvníkům ve středu 17. května předvede svoji sólovou tvorbu, vyznačující se barevným indie popem, jenž vybočuje svou něžností a žánrovými odskoky až k soulu. Ve čtvrtek 18. května Holešovickou tržnici rozezvučí česko-ukrajinská zpěvačka a producentka Dmitrievna balancující na hranici techna a popu, jejíž tvorba je silně ovlivněná berlínskou scénou.

5PROSTOR Dmitrievna

V pátek 19. května si na své přijdou milovníci elektronické muziky, na programu totiž bude

Miss Petty - první česká drag queen, produkující svoji vlastní hudbu, které se úspěšně daří propojovat popovou a hyperpopovou scénu s nádechem undergroundu. Celý pětidenní festival #5PROSTOR uzavře Andělem oceněný hudebník Lazer Viking, který dal před časem sbohem kytarám a pustil se do objevování elektronické hudby. Jak mu to nyní hraje fanouškům předvede v sobotu 20. května. „Do Holešovické tržnice se dost těším, protože si tam střihnu daleko delší set než obvykle. Takže krom celého alba Tunnel Vision dojde i na úplně nové věci z připravované desky Building to Nothing. Navíc se mi často nepoštěstí hrát ve své rodné čtvrti. To je taky celkem príma,“ láká návštěvníky Lazer Viking.

 5PROSTOR Miss Petty

Vstup na všechny koncerty projektu #5PROSTOR bude pro širokou veřejnost za dobrovolné vstupné. Více informací najdete na FB události.

Zdroj foto: Monika Stern, Radka Korandová

Více informací: www.holesovickatrznice.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Colette Baron-Reid: Kouzelná mapa

200liNeuvěřitelná kniha, která v sobě skrývá fantazijní příběh, který vás chytne za srdce jen a pouze tam, kde má… a zároveň vám ukáže cestu ven z životních problémů. S podobnou kombinací žánrů jsem se jako čtenářka ještě nikdy nesetkala. „Když přijmete každé ...

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Ad Astra je drama, které zaujme především svou vizuální stránkou

Ad Astra perex22. století. Umělá inteligence je součástí každodenního života, Měsíc a Mars jsou kolonizovány a kolem Neptunu krouží satelity obydlené lidmi. Na Zemi se staví anténa, která má dosáhnout až do vesmírného prostoru, kde má pomáhat s vyhle...