Na Metronome Prague 2023 se bude slavit. Pětadvacetileté Kuře dostane hudební dárek a ke gratulantům se mohou připojit i návštěvníci

Na Metronome Prague 2023 se bude slavit. Pětadvacetileté Kuře dostane hudební dárek a ke gratulantům se mohou připojit i návštěvníci

Tisk

metronome kure200Nabitý událostmi je nejen hudební, ale také doprovodný program 6. ročníku Metronome Prague, který se koná od 22. do 24. června na Výstavišti Praha. Leitmotivem doprovodného programu je ODVAHA ve všech pádech. Třeba odvaha nebýt lhostejný a věnovat energii, čas nebo peníze na pomoc dobré věci. Tak jako to už 30 let dělá Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) a její projekt – Pomozte dětem. K letošním oslavám třicátin Nadace se přidává Kuře se svými 25. narozeninami, ovšem s dárkem pro oba jubilanty si netřeba lámat hlavu. Nejlepší bude zapojit se během Metronome Prague do akce Daruj kelímek a pomoz dětem.

„Princip je jednoduchý. Návštěvníci Metronome Prague se mohou rozhodnout, zda po dopití nápoje kelímek vrátí a zálohu 50 korun si vezmou zpět, nebo ji věnují potřebným. Konkrétně přispějí na sbírku Pomozte dětem, která již 25 let pomáhá dětem v celé republice žít kvalitnější a radostnější život navzdory jejich hendikepu nebo prostředí, ve kterém vyrůstají. Kuře pomáhá dětem se zdravotním hendikepem, sociálně vyloučeným nebo i dětem, které jsou ohroženy svým okolím. Pomáhá dětem, kteří potřebují podporu a péči v těžkých životních situacích,” říká Taťána Plecháčková, ředitelka NROS.

Potkat se s Kuřetem bude možné v chill out zóně Pomozte dětem u TREE STAGE. A také se s ním vyfotit, odpočinout si v záchranném kruhu, vyrobit si něco na památku či pomoci dětem zakoupením věcí z e-shopu a přesvědčit se, že dobro sluší.

metronome kure1

S velkým hudebním dárkem přicházejí pořadatelé spolu s kapelou Zrní. „Nadace rozvoje občanské společnosti, se kterou spolupracujeme, letos slaví, stejně jako jejich neznámější projekt Pomozte dětem. Rozhodli jsme se proto, že kapela Zrní zahraje v pátek 23. června na Křižíkově fontáně speciální set připravený přímo pro toto jubileum,” potvrzuje spoluorganizátor Metronome Prague David Gaydečka. Celý koncert Zrní pro Kuře bude natáčet ČT Art, na televizních obrazovkách se záznam objeví na podzim.

Další možností, jak udělat něco pro potřebné a navíc i pro své zdraví, je usednout na Oranžové kolo a šlápnout do pedálů. Stačí jen 60 vteřin jízdy a každý ujetý metr se převede na body, které se následně promění na peníze, co poputují na pomoc ohroženým a znevýhodněným dětem v rámci sbírky @pomoztedetem. Do projektu Oranžové kolo se Metronome Prague zapojí společně s @pomahejpohybem.

metronome kure2

Letošní Metronome Prague dává prostor také dalším odvážným, inovativním a inspirativním projektům neziskových organizací. Například Člověk v tísni představí novou počítačovou karetní hru BeeCarbonize, umožňující hráčům stát se tím, kdo rozhodne o osudu planety – návštěvníci si ji mohou rovnou vyzkozšet. Spolek Nevypusť duši poradí, jak se účinně postavit stresu. Charita České republiky nechá případné zájemce vyzkoušet, jak se žije v uprchlickém stanu a seznámí s příběhy těch, kteří se navzdory nepřízni osudu dokázali znovu postavit na vlastní nohy. Česká mikrobiomová společnost nabídne unikátní vhled do péče o zdraví našich střev. Konsent.cz připravil workshop Stand Up: Proti obtěžování na veřejnosti a naučí, jak efektivně a hlavně bezpečně čelit sexuálnímu obtěžování. Společnost Loono představí nejen známější #prsakoule, ale také kampaň Žiješ srdcem, která se zabývá prevencí kardiovaskulárních onemocnění a pomocí při akutních stavech. Nadační fond Rodina a my pozve na výstavu o pěstounské péči a o odvaze vychovávat dítě, které se vám nenarodilo. Na Metronome Prague se budou prezentovat také Organizace pro pomoc uprchlíkům, fundraisingový projekt Music saves Ukraine, první česká pacientská organizace zaměřená na endometriózu ENDOTalks.cz , spolek Političtí vězni ad.

Více informací na www.metronome.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Slatiňany

slatinany 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Příběh především pro ty, kteří se hledají

Kavarna na konci sveta200V nakladatelství Kazda na konci března vychází kniha Kavárna na konci světa od Johna Streleckeho. Jedná se o světový bestseller, který se do roka od vydání rozšířil po celém světě. Kniha byla do více než 40 jazyků a sedm...

Divadlo

Premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl s úspěchem Divadelní spolek Kroměříž

nekorekt pravidla200První letošní premiéru hry (Ne)korektní pravidla uvedl v pondělí 27. února ve vyprodaném sále Klubu Starý pivovar Divadelní spolek Kroměříž. Komorní inscenace, kterou režíroval Ladislav „Láry“ Kolář na motivy hry Mika Bartletta,...

Film

V kině se dějí zázraky nejen na velkém plátně. Valentýna tu totiž slaví nejen šťastně zadaní, ale i ti, kteří svou polovičku hledají. Nevěříte?

Rande jako z filmu 200Ať jste single nebo zadaní máme pro vás tip, jak skvěle strávit valentýnský večer a nesedět jen doma na gauči. Cinema City si totiž i letos pro své návštěvníky připravilo oblíbenou valentýnskou soutěž s názvem Rande jako z filmu...