Vojta Dyk podpoří koncertem domácí hospic Cesta domů

Vojta Dyk podpoří koncertem domácí hospic Cesta domů

Tisk

Cesta domů 200Oslava Světového dne hospiců proběhne v pátek 13. října v pražské La Fabrice ve společnosti Vojtěcha Dyka. Známý zpěvák a herec podpoří říjnovým koncertem činnost pražského domácího hospice Cesta domů. Zároveň upozorní na důležitost paliativní péče a důstojného závěru života dospělých i dětských pacientů.


Vojtěch má s hospicem osobní zkušenost

Služeb domácího hospice Cesta domů Vojtěch s jeho rodinou využili na začátku roku 2022. „Soudobá západní společnost není zvyklá žít se smrtí, snaží se ji vytlačovat z hlav a duší, přitom umírání je důležitá součást života. V posledních dnech odchodu mého otce z tohoto světa nám velmi pomohli pracovníci domácího hospice Cesta domů. Pokojné dny tátova důstojného odchodu na druhý břeh byly svým způsobem nejkrásnější a nejsilnější v mém životě,“ popisuje zpěvák a hudebník Vojta Dyk v podcastu. V rozhovoru s ředitelkou Cesty domů Ruth Šormovou si povídal o důležitosti rodiny, setkávání s vlastní smrtelností a činnosti domácího hospice.

 Cesta domů 1

Cesta domů pomáhá v Česku už přes 20 let

Světový den hospiců a paliativní péče upozorňuje na témata spojená s důstojným životem, a to až do jeho konce. „O lidi v závěru života pečujeme už od roku 2001, poskytujeme odbornou péči také jejich blízkým. Zároveň se snažíme přispívat ke společenským a legislativním změnám, které umožní zlepšení péče o umírající dospělé i dětské pacienty v České republice. A troufám si říct, že za tu dobu jsme ušli velký kus cesty. Náš tým odvádí dobrou práci, ale nepolevujeme,“ řekla ředitelka Cesty domů Ruth Šormová. 

Cesta domů 2

Jak se dostat na charitativní koncert

Koncert se uskuteční v pátek 13. října od 19.30 h v centru La Fabrika v Praze 7. Vstupenky jsou k dispozici na webu Darujme.cz, kde je lze snadno získat jako odměnu za dar Cestě domů ve výši 890 Kč. Jde o daňově uznatelný dar, dárci obdrží na začátku příštího roku potvrzení pro daňové účely.

Během večera budou představeny podzimní novinky nakladatelství Cesta domů a slavnostně uveden oblíbený kalendář DOMA na rok 2024 fotografa Štěpána Hona, jehož výtěžek podpoří Cestu domů.

Cesta domů provozuje domácí hospic na území hl. m. Prahy. Komukoliv z České republiky poskytuje poradenské služby v oblasti péče o nevyléčitelně nemocné a umírající. Pacientům poskytuje v jejich vlastním prostředí zdravotní služby 24 hodin denně 7 dní v týdnu a jejich blízkým podporu v každodenní péči. Pomáhá pozůstalým v době zármutku. Zároveň se snaží o zvýšení povědomí v oblasti paliativní péče formou vzdělávání odborníků a osvětových kampaní.

cesta domu plakat
Více informací: https://www.cestadomu.cz/aktuality/vojta-dyk-pro-cestu-domu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav von Kokesch připravuje poctu Jiřímu Šlitrovi

lada kokes perexMuzikant Láďa Kokeš dělá radost posluchačům všech věkových skupin. Srdcem i duší miluje hudbu 20. a 30.let a svou vizáží jako by vypadl z nějakého parádního prvorepublikového večírku....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Postupte v angličtině na vyšší úroveň!

PE perexKniha Practise Your English. Tematická slovní zásoba je další v řadě učebnic, která nabízí prohloubení znalostí tentokrát pokročilejším studentům anglického jazyka, kteří bez problémů používají základní gramatiku a zvládají běžná konver...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

Terminátor je znovu ve formě

term200Film Terminator Genisys (2015) se po dlouhé době vrací do zaběhnutých kolejí a znovu nasává atmosféru z druhého dílu, kterou navíc obohacuje vším co se zrovna hodilo. Je zpátky i Arnold Schwarzenegger, který se pro natáčení nechal pro jistotu naskenova...