Klášterky zakončil famózní výkon Anny Paulové

Klášterky zakončil famózní výkon Anny Paulové

Tisk

klasterky zaver200Poslední ze 17 koncertů uzavřel v sobotu 30. září 17. ročník Klášterních hudebních slavností, jediného hudebního festivalu, který přináší hudební zážitky do srdce Jeseníků od května do září. Stejně jako prologu na začátku festivalu, se jeho závěru ujala nejlepší česká klarinetistka, rezidenční umělkyně festivalu v roce 2023 Anna Paulová, a to po boku Pražského komorního orchestru.

 

V šumperském divadle Anna Paulová představila skladbu Clarinettino současného hudebního skladatele a dirigenta Ondřeje Kukala, a pak již programu dominovala hudba W. A. Mozarta. Nejprve zazněla Symfonie č. 21 A dur, KV 134 a po přestávce koncert pro klarinet a orchestr A dur, KV 622.

Excelentní výkon Anny Paulové popsala v recenzi pro portál KlasikaPlus Karolína Alena Bartoňková slovy: „Výkon, který předvedla, byl prostě dechberoucí. Přemýšlím již několik minut nad superlativy, kterými bych jej mohla zhodnotit, ale žádné neshledávám dostatečně výstižnými. ... Byl to jeden z nejlepších sólistických výkonů, které jsem kdy slyšela, ne-li nejlepší. A jsem přesvědčena o tom, že se v případě Anny Paulové nejedná jen o nejlepší českou klarinetistku vycházející generace, ale o jednu z nejlepších klarinetistek vůbec.“

Festival, který se konal od poloviny května do konce září, zaznamenal rekordní návštěvnost a mnoho hudebních vrcholů. Jak ředitel festivalu Roman Janků zdůraznil: "Letošní ročník považuji za velice vydařený."

klasterky zaver1

Připomínka šumperského rodáka Leo Slezaka

"Jsem rád, že jsme na kulturní scéně připomněli šumperského rodáka, tenoristu Leo Slezaka, jehož 150. výročí narození jsme si letos připomněli," poznamenal Janků. Slezakovi byl věnován zahajovací koncert festivalu Adama Plachetky, který byl beznadějně vyprodán již několik měsíců před datem konání. Festival podpořil osobní účastí na tomto koncertu také ministr kultury Martin Baxa.

"Inspirace Vídní"

Inspirace Vídní rezonovala celým festivalem, neboť v 19. století se Šumperku přezdívalo "Malá Vídeň." Téma se promítlo do mnoha programů koncertů, kde zněli skladatelé jako Mozart, Salieri, Haydn, Kraft, a letos nově také do doprovodného programu – přednášek, výstavy a komentovaných prohlídek města.

Nezapomenutelné koncerty a vyprodané sály

Mezi nejzajímavější koncerty bezesporu patřil zahajovací koncert s Adamem Plachetkou a souborem Czech Ensemble Baroque Orchestra, dále večer s kontratenoristou Vojtěchem Pelkou, a koncert Pocta Hortensii von Zierotin, na kterém vystoupila jedinečná sopranistka Olga Jelínková. Z instrumentálních koncertů patřily k nejzajímavějším vystoupení houslisty Pavla Šporcla, souboru Cello Republic či Obrázky z výstavy v podání PhilHarmonia Octet Prague.

Roman Janků uzavírá: „Návštěvnosti koncertů naprosto předčily naše očekávání, a až na několik málo výjimek byly sály plně obsazeny. Na letošní ročník budeme dlouho vzpomínat a jsme vděční za podporu všech, kteří nám pomohli uskutečnit tuto hudební oslavu."

klasterky bruntal

Festival Klášterní hudební slavnosti se od roku 2007 koná na mnoha pozoruhodných místech Jeseníků. Často jsou to církevní stavby nebo stavby s církví majetkově provázané v Olomouckém a částech Moravskoslezského a Pardubického kraje. Je největší a jediný svého druhu, který se v dané lokalitě v období letních měsíců koná.

Výrazem uznání a podpory projektu je záštita ministra kultury a také dlouhodobá záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Letos se festival konal od 14. 5. do 30. září. Obsáhl jeden prologový koncert v Mikulově a 17 koncertů na pozoruhodných místech nejen v srdci Jeseníků: v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Bruntále, Bludově, Loučné nad Desnou, Králíkách, Rapotíně, v Bílé Vodě, Karlově Studánce, Maršíkově a v Tančírně v Račím údolí.

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Já už si tu jízdu chci jen užívat, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci 200Na scéně Severočeského divadla v Ústí nad Labem je Radek Krejčí řadu let. Vedle oper a operet se objevuje i v muzikálech jako jsou Cikáni jdou do nebe, Noc na Karlštejně nebo Limonádový Joe. Přitom se nebrání ani dalším pěveckým příle...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

A tak tedy šel…

Tak tedy jdu 200V nakladatelství Epocha vyšla kniha Jiřího Dynybila s názvem A tak tedy jdu… popisující jeho prožití 787 kilometrů Svatojakubské cesty.

...

Divadlo

Slovácké divadlo uvádí soudní drama Teror přímo u Okresního soudu

teror200V pátek 29. dubna se příznivci Slováckého divadla dočkají dalšího výjimečného zážitku. Soudní drama Teror německého dramatika a právníka Ferdinanda von Schiracha Teror budou hrát divadelníci v jednací síni Okresního soudu v Uherském Hradišti a o vině či n...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...