Hudební lahůdky v Brně už pošestnácté. Na letošní Groove Brno přijedou Postmodern Jukebox, Kennedy Administration nebo Cory Henry

Hudební lahůdky v Brně už pošestnácté. Na letošní Groove Brno přijedou Postmodern Jukebox, Kennedy Administration nebo Cory Henry

Tisk

groove200Už pošestnácté ožije Brno funkem a soulem té nejvyšší kvality. První říjnový týden totiž vypukne již tradiční Groove Brno a do jihomoravské metropole veze celou řadu zahraničních hvězd. Na programu jsou koncerty Scott Bradleeʹs Potmodern Jukebox, Dirty Loops, Kennedy Administration nebo Malted Milk. Tím ale bohatý program letošního ročníku rozhodně nekončí.

 

Festival Groove Brno svým programem naváže na předchozí dekádu a půl skvělých hudebních zážitků. Za dobu trvání festivalu tak v Brně zahráli například jeden z nejlepších kytaristů současnosti Cory Wong, legendy Tower of Power, Candy Dulfer nebo energičtí Yellowjacket a mnoho dalších.

Groove Brno přiváží ikony funku a soulu, ale zároveň představuje nové trendy kapely, současné interprety, které možná neznáte a čerstvé novinky světové scény. A přesně to je poslání festivalu, dát publiku možnost objevovat nové věci. „Pokračujeme v tradici výjimečných spojení, věhlasných umělců a unikátních koncertních zážitků. Podzimní část festivalu pak bude plejáda energií napumpovaných koncertů,” říká k aktuálnímu ročníku ředitel festivalu Josef Buchta. Možnost objevovat dosud nepoznané podporuje program Groove Explorer. Pokud si návštěvníci pořídí – a nebo si již pořídili, akce se týká i již proběhlých koncertů – vstupenky na festivalové akce v Sono Music Club, automaticky se jim otevírá možnost získat vstupenky na 3 koncerty v Metro Music Baru zdarma. Více informací je uvedeno na webu festivalu, v sekci Groove Explorer. 

groove1

A na co všechno se mohou návštěvníci letos těšit a kde se bude hrát? Festival už 6. října zahájí Scott Bradleeʹs Postmodern Jukebox. Newyorská pop-jazzová senzace zamíří do prostoru Sono Centra a přiveze originální a svěží předělávky světoznámých hitů. Čekejte rozptyl od Lady Gaga přes The Strokes a Katy Perry až ke Kiss. Koncert je prakticky vyprodaný, možná se najde posledních pár jednotek vstupenek.

Maďarští Mörk, kteří zahrají v Metro Music Baru 19. října, mají sice v názvu temnotu, jejich psychedelický soul je spíše pohlazením po duši. Na stejném místě pak 3. listopadu zahrají Malted Milk z Francie, kteří do dynamického mixu spojují tradiční blues s funkem a soulem. Výsledek je jedinečný a jen těžko zaměnitelný s kýmkoliv dalším.

groove2 mork

Další akce z programu Groove Brno se opět uskuteční v Sono Centru a bude to rovnou dvojkoncert, na němž se setkají muzikanti, kteří se mohou chlubit celou řadou Cen Grammy. Rodák z Brooklynu Cory Henry sice patří mezi relativně mladé muzikanty, jeho jméno – a hlavně hra na Hammondovy varhany – má v muzikantském světě opravdovou váhu. Však si jej vybral i Bruce Springsteen a Cory nějaký čas působil i v souboru Snarky Puppy. O druhou polovinu večera se postará Kennedy Administration, jedinečná skupina mladých a talentovaných hudebníků z New Yorku, kteří hrají živou a neodolatelnou směs soulu, funku a jazzu. Vede ji charismatická zpěvačka Kennedy, která svým hlasem připomene Ellu Fitzgerald, Sade, Anitu Baker nebo Luther Vandross. Jejím souputníkem v souboru je Ondřej J. Pivec, český klávesista světového renomé. Ale ani ostatní muzikanty bychom neměli vynechat – spolupracovali se Stevie Wonderem, Christinou Aguilerou či Gregory Porterem.

groove3 Kennedy Administration

Jediný domácí zástupce v programu šestnáctého ročníku Groove Brno, Artsiders, zahraje v Metro Music Baru.15. listopadu brněnskou část programu uzavře. A bude to večer vyplněný autorským koktejlem, jehož hlavními ingrediencemi jsou funky, rock a pop. Poslední koncert festivalu obstarají švédští Dirty Loops. Virtuózní trojice vynikajících hudebníků se svébytným zvukem ale překvapivě nezamíří do Brna, ale do pražského Lucerna Music Baru. Do kalendářů pište termín 25. listopadu.

groove 4 artsiderss

Groove Brno je již pevnou součástí podzimní festivalové mapy a i v letošním roce veze do jihomoravské metropole celou řadu jedinečných hudebních lahůdek.

GoOut předprodej Groove Brno 2023: https://goout.net/cs/groove-brno-2023/szninvu/

Facebookové události koncertů: facebook.com/groovebrno/events

Facebook: facebook.com/groovebrno
Instagram: instagram.com/groove_brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vasil Fridrich: „Na to, že budu v Českých Vánocích hrát, jsem se mimořádně těšil.“

fridrich 6S hercem Vasilem Fridrichem z Městských divadel pražských bude na našem webu ke konci ledna online chat. Abyste se na něj naladili a inspirovali se k otázkám, začtěte se do tohoto rozhovoru, který se, kromě jiného, váže k příležitosti 50. reprízy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Will Bowen: Dopisy od Boha

dopisy-od-boha 200Co moudrého je v nás? Will Bowen to sepsal. Jednoduše tak, že se můžete nechat okouzli aha efektem při jeho čtení nebo se pustit do napsání svého vlastního notesu plného své moudrosti.

...

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Reklamy světem vládnou

do Pod znackou Bata 200Když se zahledím na dnešní půlminutové reklamy (zvláště pak ty na čisticí a prací prostředky), jímá mě stud nejen za všemu přizpůsobivé tvůrce, ale i za hospodyňky, které se nechávají tímto paskvilem oslovit. Jinak si nedo...