24. ročník festivalu Bluesový podzimek představuje i současné trendy rockové muziky

24. ročník festivalu Bluesový podzimek představuje i současné trendy rockové muziky

Tisk

Jamiah RodgersTradiční podzimní festival, který se letos koná už po čtyřiadvacáté, částečně opouští dřívější zaměření na bluesovou hudbu a chce představit posluchačům i současné trendy rockové hudby. Koncerty se konají v Drive New Clubu v holešovském zámku, který je všemi umělci, co zde vystupovali, hodnocen jako jeden z nejlepších na Moravě, a to tak prostředím, tak akustikou.

 

Dramaturgie letošního ročníku získala především etablovaného amerického a fenomenálního kytaristu Jamiah Rodgerse, který na svém evropském turné vystoupí 4. listopadu v Holešově.

Jamiah Rodgers se narodil 21. dubna 1995 na jižním předměstí Chicaga. Jeho maminka zpívala a tatínek hrál na mnoho nástrojů, ale většinou si vybral kytaru. Ve třech letech začal Jamiah hrát na bicí, a to hned na třech „frontách“: ve škole, v kostele a v kapele svého otce (The Tony Rogers Band). Od začátku ho zajímalo spojování žánrů: blues, funk, rock, reggae, soul a R&B. Jeho idoly se rychle stali Bob Marley, Jimi Hendrix, Albert King, Freddie King, B.B. King, Howlin 'Wolf a Muddy Waters.

Jamiah-Rogers foto 1

Navzdory tomu, že začal hrát na bicí, v sedmi letech ho rodiče povzbudili, aby vzal kytaru a táta ho začal učit hrát na kytaru. Tak se Jamiah Rodgers, stejně jako jeho otec, stal multiinstrumentalistou. Umí hrát na bicí, kytaru, basu, klavír a varhany, ale nejvíc miluje kytaru a bicí. Svou první kapelu, Power Trio s názvem Jamiah on fire & The Red Machine, založil ve věku patnácti let. V něm hrál na kytaru a zpíval. Spolu se svým otcem tvoří skladatelské a producentské duo. Vydali dvě alba: „Taking the stage“ (2012) a „Winners Never Quit“ (2015). Vystupují především ve svém rodném státě a zemi, ale vystupovali také v Kanadě (na čestných festivalech: Trois-Rivieres en Blues, Ottawa Bluesfest, Montreal International Jazz Festival, Festival International du Blues de Tremblant nebo Sherbrooke Blues & Roots Festival) a v Nizozemsku.

V roce 2018 absolvoval Jamiah Rodgers evropské turné s kapelou zpěvačky Anniky Chambers v rámci turné „The New Blues Generation“. V květnu 2020 se poprvé objevil v Polsku a sousedních zemích. Zpívající hudebník má jedno sólové album „Blues Superman“ (2017), založené na konceptu superhrdiny, který má zachránit blues a udržet ho naživu. Jako mladý bluesman je Jamiah Rodgers často dotazován, jak vidí budoucnost blues. Jeho odpověď zní: „Blues je fajn; o umírání nemůže být řeč!"

Jamiah Rodgers foto 2

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Introverti jako odporní individualisté? Mýtus!

Kontakty perexBýt introvertem ve světě plném extrovertů není snadné. Protože introverti jsou vnímáni jako ti divní, ti, kteří se nehodí pro týmovou práci nebo ti, kteří nemají rádi společnost. A přitom to tak vůbec nemusí být! Devora Zack, autorka knih...

Divadlo

Komediomat začal novou sezónu zostra!

komediomat atomPrázdniny se přehouply a nejen ve Zlíně začala nová divadelní sezóna. Právě v rámci ní se v Baťově městě opět ukázala improvizační show Komediomat, která sice bojovala s hranicí morálnosti, ale o to byla vtipnější.

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...