Méně je někdy více

Méně je někdy více

Tisk

Mene je vice 200„Pro všechny rodiče, kteří zažívají v domácnosti chaos a jsou zahlceni svými starostmi (a takoví jsme téměř všichni) je tato kniha nedocenitelným rádcem pro klidný a šťastný život.“ Tak praví Gretchen Rubinová, autorka bestselleru Projekt štěstí na obálce knihy Méně je více – Minimalistické rodičovství.

 


Aby nedošlo k mýlce – tuto knihu vytvořily autorky Christine Kohová (i když v tiráži uvnitř je napsáno Christine Koh) a Asha Dornfestová (tamtéž najdete Asha Dornfest). Já tohle počešťování cizích příjmení nemám ráda, ale kniha prošla korekturou, takže budiž. Navíc v úvodním věnování je napsáno: „Jonovi, Laurel a Violet – každý den s vámi je dar, za který jsem nesmírně vděčná -  Christine Kohová“. Takže hned v úvodu jsem byla trochu zmatená. Následuje věnování druhé z autorek - Ashi Dornfestové: „Svým rodičům, Rosalyn a Jagdishovi Jirgemu, za to, že mě naučili milovat a věřit. Své rodině, Raelovi, Samovi a Mirabai, kteří mi otevřeli svět a srdce“.

Ale k tomu, co najdete uvnitř: jednostránkový obsah je na jedné straně a je sice obsáhlý, avšak minimalizovaný – přesně podle koncepce této knihy. Dozvíte se tady všechno, co potřebujete vědět. Tak například jaká je cesta k minimalistickému rodičovství, jaké jsou minimalistické triky pro organizaci času, jak si minimalizovat domov, jak financovat minimalistický život, kdy je čas na hraní a proč je důležitý, něco o mimoškolních aktivitách, něco o plánování jídla, jak si jídlo zjednodušit a přitom si ho užít, je tady i kapitola o dovolených a dětských oslavách a na konci je kapitola o tom, jak minimalizovat sebe sama. Říkala jsem si, že na to, jak je celá tahle kniha zaměřená na minimalizaci, je pěkně tlustá. Třistačtyřiačtyřicet stran, na kterých je obsáhle popsáno, jak to dělat co nejjednodušeji rozhodně stojí za přečtení. Před první kapitolou je pojednání o tom, co minimalistické rodičovství vůbec je, představují se tady obě autorky a říkají svoje osobní příběhy. Vyrůstaly v rozdílných poměrech. Jedna je jedináček a druhá má šest sourozenců. Obě svorně vnímaly značné sociální rozdíly a obě vychovaly svoje děti v lásce, pokoře a úctě. Přidávají pár úvah a pohledů a jde se na to.

1. Cesta k minimalistickému rodičovství vám nabízí dva nové přátele – Méně a Ještě méně. A v tomto duchu se celá koncepce odvíjí. Uděláte si místo pro podstatné zážitky, poznáte sami sebe, poznáte svoji rodinu, začnete věřit ve správnost svých rozhodnutí a tak dále a tak dále.
2. Je to váš život, nalaďte se a určete si priority, proto poznejte sami sebe z jiného pohledu, udělejte si inventuru času nebo seznam s kolonkami Více a Méně.
3. Minimalistické triky pro organizaci času skrývají docela jednoduché a praktické rady, které třeba nebudete potřebovat. Možná už to tak děláte a ani nevíte, že je to to ono.
4. Nový způsob přemýšlení o životních potřebách vám taky jistě není cizí. Já jsem si uvědomila, že spoustu těch věcí znám, jen je mám jinak pojmenované.

Mene je vice

Nezní to zajímavě? Takových kapitol je tu ještě osm. Kniha je na omak příjemná, stránky z hrubšího papíru se dobře otáčí a nekloužou. Proto mě to celé komplet velmi nadchlo. Nejen, že mě to čtení utvrdilo v tom, že spoustu věcí, které dělám tak, i přesto, že je dělám jinak než jiní, kteří mi radí, jak to mám dělat správně, jsou alespoň pro mě vyhovující. Ale taky jsem se spoustu nových věcí dozvěděla a dávají mi smysl. Uvědomila jsem si, že když něco nezvládám, není žádná ostuda říct si o pomoc a že jitřit staré rány k ničemu nevede. Tohle je přesně ta kniha, kterou můžete vzít do ruky opakovaně a můžete ji číst na přeskáčku a nic vám neuteče. Autorky si společně daly za skromný úkol ukázat, jak vést jednoduchý a radostnější rodinný život. A já si myslím, že se to dá zvládnout úplně hravě. Zkuste to taky. Za pokus to stojí, nemůžete nic ztratit. Naopak, třeba se budete divit, kolik získáte.   
                                                         
Název: Méně je více
Autorky: Cristine Kohová, Asha Dornfestová
Žánr: Naučná, poučná
Z anglického originálu přeložila: Ivana Sovišová
Redigoval: Vít Roubíček
Obálku navrhl: Emil Křižka
Vydalo: Vydavatel´stvo Noxi, s.r.o., Bratislava
Rok vydání: 2014, 213. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran:  344
ISBN: 978-80-8111-196-9

www.noxi.sk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Beroun

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vánoční detektivky pro nenáročné čtenáře

vanocni zlodej 200Jsem velkým příznivcem detektivek všeho druhu a očekávám od nich vždy to samé. Příběh musí postupně rozplétat celou tu složitou a někdy dokonce i docela jednoduchou zápletku a musí být napínavý. Hlavní ale je, že člověk celou dobu pře...


Literatura

Brownovo Inferno: Peklo pro Langdona i čtenáře

inferno perexV žebříčku nejprodávanějších knih se novinka Dana Browna, nesoucí název Inferno, drží na předních místech již několik měsíců. Jedna z nejočekávanějších knih loňského roku se může pochlubit i velkým počtem kladných ohlasů. Jsou...

Divadlo

Přímý přenos derniéry představení Dejvického divadla Ucpanej systém uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

ucpanej system200Nedosažitelné Dejvické divadlo mohou 19. dubna navštívit všichni, komu unikl boj o vstupenky na inscenaci tohoto legendárního a hereckými hvězdami protkaného souboru. Derniéra Ucpanýho systému, kde hlavní roli Boha ztvárňuje oblíbený Iv...

Film

Divoká stvoření jižních krajin: dokonalý film s dojemným a naivním poselstvím

divoka stvoreni jiznich krajinV porovnání s blockbustery letošního léta trhajícími rekordy v multikinech působí Divoká stvoření jižních krajin jako blesk z čistého nebe. Celovečerní debut Benha Zeitlina...