Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

Tisk

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola kuchařského umu. Francouzská kuchyně je mistrný koncert sám o sobě a Julia Childová a Simone Becková rozebraly všechny nástroje do poslední součástky a ukazují čtenáři zákulisí všech těch neuvěřitelně propracovaných i jednoduchých kulinářských postupů s takovou péčí, že máte pocit, že jí stojíte po boku.

 


Stačí několik stránek a budete mít hlavu jak balón. Jak po podrobné exkurzi ve francouzské kuchyni v luxusní restauraci.
„Jaké štěstí mají dnešní kuchaři a kuchařky, že si mohou koupit kuře již naporcované. Na stehýnkách si pochutnávají ti, kdo mají rádi tmavé maso, vyznavači bílého si dopřejí prsíčka, z křidélek připraví báječné chuťovky k zakousnutí labužníci s nižším rozpočtem.“
„Kvalitní mladá slepice, zakoupená na dobrém farmářském trhu, má být 10 – 12 měsíců stará. Je-li tomu tak, pošírovaná v bílém víně vám vyjde vskutku báječně. Připravíte ji podle předchozího základního receptu s následujícími mírnými úpravami.“
„Telecí si žádá nádivku, jak by řekli Britové. Zde vám představíme typický pokrm francouzské grande cuisine, jemnou nádivku z vepřového, telecího, lanýžů, foie gras a koňaku. Jedná se o telecí plátky marinované ve víně s lanýži, které proložíte nádivkou a svážete dohromady jako pečeni. Podušení ve vývaru a aromatické zelenině dá vzniknout fantastické omáčce, v níž se snoubí všechny luxusní chutě. Je to skutečně ideální jídlo k pohoštění úzkého kroužku vašich nejlepších přátel a volá po tom nejlepším Bordeaux z oblasti Médoc a té nejkvalitnější zelenině. Maso na míse můžete obložit šťouchanými bramborami (str. 485) a samostatně k němu podávat třeba dušený špenát, brokolici na smetaně (str. 416), dušenou čekanku či hlávkový salát anebo pouze čerstvý hrášek s máslem.“

franc


Hladivé jako babiččina kuchařka nebo Nigella Lawson
Omlouvám se za tak strmý a jednoznačný soud, ale tato kniha mne zasáhla do srdce. Miluju tyhle styly ladivě a hladivě psané, z nichž máte pocit, že k vám promlouvá někdo, pro koho je jídlo smyslem života a své prožitky zažívá veskrze skrze vůně, chutě a smyslové rozkoše. Tohle parádně umí Nigella Lawson a já si jsem jistá, že Julia Childová je francouzská „Nigella“, která vůbec v ničem nezůstává pozadu, ba až – s ohledem na preciznost a hlubší tématiku – Nigellu v mnohém předčí. Nebo je to snad Simone Becková? Často jsem přemýšlela, která z nich vlastně stojí za tím jiskrným nábojem každého slovíčka a každé věty… Dámám se to opravdu povedlo! Čtivá učebnice toho nejluxusnějšího vaření a to se netýká vždy jen ingrediencí, ale především rafinovaných způsobů přípravy: od pošírování masa po výrobu zmrzlin, vrstvené dezerty, dozvíte se, jakou pánev na co používat, jak nakrájet lilek, jak pracovat s dýní, jak rafinovaně připravit dezerty z lístkového těsta a tuto kapitolu doprovází třeba mimořádný recept na mandlový krém pečený ve francouzském lístkovém těstě.
No prostě je to čtení na dlouhé, předlouhé večery, u kterých vás bude stoprocentně honit mlsná. Je to opravdu jedna z nejvydařenějších knih na kuchařské téma, protože snoubí nejen mnoho receptů, ale i praktické informace pro začínající i zkušené hospodyňky navíc způsobem, který vyloženě ponouká k tomu je vyzkoušet.
Pobaví, potěší, pohladí a nakonec opravdu půjdete a zkusíte si tu pošírovanou slepici v bílém víně. Nebo třeba slané košíčky, birošky nebo croissanty. Protože to díky této knize budete vnímat jako čirou radostnou výzvu!
To dokážu a zažiju stejnou radost, jakou zažívala autorka při tom, když tyto recepty připravovala pro tuto knihu.
Julia Childová a Simone Becková tímto představují druhé pokračování svého předchozího dnes již klasického díla, kterého se třeba v Americe prodalo přes milion výtisků. Po vydání své první knihy dále bádaly v oblasti kulinářských rozkoší a v této knize přináší nejen tradiční recepty, ale i regionální speciality francouzské kuchyně. Vařily, radily se, ochutnávaly – a vzniklo tak dílo, které vám umožní okusit klasické francouzské chutě nebo si nostalgicky zavzpomínat na své vlastní ve Francii strávené časy…Jasné a prověřené návody jsou psány čtivou formou a doplněné četnými kresbami. Bon appétit!


Název: Umění francouzské kuchyně (Mastering te Art of French Cooking Wolume Two)
Autor: Julia Child, Simone Beck
Žánr: kuchařka, naučně populární
Nakladatelství:  Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 727
Hodnocení:     100%            

Zdroj foto: Jota, Renata Petříčková
Odkaz na web: www.jota.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor o nové desce i nenávisti v rohlíku s Xindlem X

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X momentálně chystá novou desku s půvabným názvem Láska. V tomto rozhovoru se o ní dozvíte různé zajímavosti. Xindla X také můžete vidět naživo v rámci jeho jarního turné, v nejbližší době například v pátek 30.3. na Rampě v Mariánských Lázních nebo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Největší úspěch zpravidla přichází, když se lidé nebojí pádu“

trefa 200Nakladatelství 65. pole poslední dobou vydává stále zajímavější tituly. Tím nejnovějším je kniha Jedna trefa stačí s podtitulem Mladí miliardáři internetového věku, kterou dal dohromady Randall Lane s redaktory časopisu Forbes.

...

Literatura

Nehledej v tom žádné háčky aneb Český jazyk zábavně

nehledej v tom zadne hacky 200V srpnu vydalo nakladatelství Fragment učebnici pro 2 stupeň ZŠ s dlouhým názvem Nehledej v tom žádné háčky aneb Český jazyk zábavně. Autorkou je Lucie Filsaková a opravdu přináší to, co slibuje v názvu – ...

Divadlo

Na road-movie? Jedině se slušným člověkem!

slusny-clovek200Jízda životem, i tak bychom mohli nazvat novou inscenaci Švandova divadla. Martina Krátká napsala a zrežírovala novou hru pro smíchovské divadlo na motivy novely Karla Čapka Obyčejný život. Nachystejte si jízdenky, revizor vašeho ž...

Film

Vyšší princip mravní po woodyallenovsku

iracionalni-muz perexTak jako mnoho lidí každý rok čeká na Vánoce, filmový svět a fanoušci očekávají novinku od Woodyho Allena. Pro rok 2015 slavný režisér nachystal drama ze současnosti a teď si ho díky Magic Boxu můžete doma uložit do své DVD či B...