Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Email Tisk

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 

 

 

Kuchařka má krásný zelený přebal plný nejrůznějších bylinek, květů a také borůvek a oříšků. Nadpis je vyveden výrazným bílým písmem a zvolená zelená barva je moc příjemná pro oko a dokonale souzní s obsahem knihy. Za knihou stojí Diana Dittmerová a fotografka Anke Schutzová, které sympaticky u obsahu uvádí záruku kvality v podobě podrobného postuupu, autentických fotografií a trojnásobně vyzkoušeným receptům. Především za poslední bod tleskám, protože není nic horšího, než neozkoušené (a neoriginální) recepty.

Z hlediska obsahu je kuchařka rozdělena na kapitoly: První zeleň, Křekhkost přírody, Bohatá sklizeň a Poslední poklady přírody. Tyto názvy v podstatě kopírují roční období a na jaře se tak recepty zaměřují na mědvědí česnek, bršlici a mařinku, dále pak například na kostival, kopřivu, šťavel, sedmikrásku, růži nebo květy bezu. A podzim pak nabízí dobroty z trnek, hub nebo třeba bezinek.

U receptů jsou v seznamu surovin jednotlivé byliny zvýrazněny hvězdičkou a postupy jsou psány opravdu polopatě. Autorka je Němka, ale kuchařka tím naštěstí nijak netrpí a recepty tak neobsahují nám neznámé suroviny. Možná jen některé neznámé sýry, ale věřím, že i ty se u nás dají sehnat. V kuchařce nechybí ani stránky popisující dané sezóní suroviny jako například rakytníky, šípky nebo pampelišky a také různé tipy a zajímavosti: „Saláty z volně rostoucích bylin skrývají spoustu překvapení: Chutnají pokaždé jinak, podle toho, co nasbíráme.“ (str. 54)

Skvělou práci odvedla také fotografka knihy, protože pokrmy vypadají opravdu nádherně a při pohledu na ně se sbíhají sliny. Já už mám na knize spoustu záložek a zaujaly mě jídla jako: mařinkový parfait, trhací chléb, šípkový krém, trnkový likér, sirup z růžových květů, bezinková omáčka k jelením medailonkům a další. Už se moc těším, jak budu postupně vše zkoušet a musím co nejdřív začít s kopřivovým věncem!

Kuchařka z lesů a luk je jako celek opravdu skvělá a pokud máte, jak se říká do přírody blízko a chcete vyzkoušet ve vaření zase něco nového, určitě si ji pořiďte!

Diane Dittmerová je vášnivá kuchařka a labužnice, která dlouho pracovala jako food redaktorka ženského časopisu a dnes je úspěšnou autorkou kuchařských knih a také food stylistkou. Anke Schutzová pracuje pro známá vydavatelství a časopisy v oblasti jídla a zdravého životního stylu. Navíc je vystudovanou specialistkou na bylinky.

kucharka-z-lesu-a-luk

Kuchařka z lesů a luk: Dobroty s divokými bylinkami, boulemi a houbami
Autor: Diane Dittmerová
Překlad: Jana van Luxemburg
Žánr: populárně naučná, kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
Hodnocení: 94 %

https://www.bux.cz/kucharky-ostatni/kucharka-z-lesu-a-luk?searchToken=6b37a443-2a9e-4be2-bf59-ea123c11e4a7


 





Rozhovor

Sylva Lauerová: Když sáhnete na Tichošlapa, dějí se podivné věci

tichoslap200Spisovatelská dráha Sylvy Lauerové je dlážděna kvalitními kameny s pečlivě vybranou strukturou a barvou. Její knihy jsou každá úplně jiná, ale protože jsou jejich řádky kladeny s rozmyslem a bez zbytečného spěchu, může se čtenář pustit do kte...

Hledat

Chaty s osobností

Z archivu...

Čtěte také...

Břicháč Tom: Máme to rádi zdravě

mame to radi zdrave 200V září vyšla vlastním nákladem už pátá kniha Břicháče Toma, člověka, který dokázal za rok díky vyvážené stravě zhubnout 27 kilo. Spolu s manželkou Lucií nám nabízí knihu šikovnou Máme to rádi zdravě, která přináší „hodně d...


Literatura

Rudý zákon: Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č. 1

Rudy zakon 200Knižní autobiografii s názvem Rudý zákon napsal americký investor Bill Browder. Rozhodl se vyjít na světlo s politickými intrikami, které při svém pobytu v Rusku, kde začal investovat do akcií ruských firem, zažil. Ačkoliv riskoval svůj vlas...

Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

Ceny TRILOBIT 2017 potřicáté; jubilejní slavnostní vyhlášení audiovizuálních cen podaruje křišťálovými trofejemi, uvede novou cenu a potěší mimořádným programem i u televizních obrazovek

trilobit 200Sobota 14. ledna 2017 bude v dějinách vzpomínána jako svátek filmařů a televizních tvůrců, jako den oslav hodnotných audiovizuálních děl, a nejen to – na zmíněné datum totiž připadá další, jubilejní ročník audiovizuálních cen TRILOBIT 2017, k...