Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Kultura21.cz

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

Email Tisk

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 

 

 

Kuchařka má krásný zelený přebal plný nejrůznějších bylinek, květů a také borůvek a oříšků. Nadpis je vyveden výrazným bílým písmem a zvolená zelená barva je moc příjemná pro oko a dokonale souzní s obsahem knihy. Za knihou stojí Diana Dittmerová a fotografka Anke Schutzová, které sympaticky u obsahu uvádí záruku kvality v podobě podrobného postuupu, autentických fotografií a trojnásobně vyzkoušeným receptům. Především za poslední bod tleskám, protože není nic horšího, než neozkoušené (a neoriginální) recepty.

Z hlediska obsahu je kuchařka rozdělena na kapitoly: První zeleň, Křekhkost přírody, Bohatá sklizeň a Poslední poklady přírody. Tyto názvy v podstatě kopírují roční období a na jaře se tak recepty zaměřují na mědvědí česnek, bršlici a mařinku, dále pak například na kostival, kopřivu, šťavel, sedmikrásku, růži nebo květy bezu. A podzim pak nabízí dobroty z trnek, hub nebo třeba bezinek.

U receptů jsou v seznamu surovin jednotlivé byliny zvýrazněny hvězdičkou a postupy jsou psány opravdu polopatě. Autorka je Němka, ale kuchařka tím naštěstí nijak netrpí a recepty tak neobsahují nám neznámé suroviny. Možná jen některé neznámé sýry, ale věřím, že i ty se u nás dají sehnat. V kuchařce nechybí ani stránky popisující dané sezóní suroviny jako například rakytníky, šípky nebo pampelišky a také různé tipy a zajímavosti: „Saláty z volně rostoucích bylin skrývají spoustu překvapení: Chutnají pokaždé jinak, podle toho, co nasbíráme.“ (str. 54)

Skvělou práci odvedla také fotografka knihy, protože pokrmy vypadají opravdu nádherně a při pohledu na ně se sbíhají sliny. Já už mám na knize spoustu záložek a zaujaly mě jídla jako: mařinkový parfait, trhací chléb, šípkový krém, trnkový likér, sirup z růžových květů, bezinková omáčka k jelením medailonkům a další. Už se moc těším, jak budu postupně vše zkoušet a musím co nejdřív začít s kopřivovým věncem!

Kuchařka z lesů a luk je jako celek opravdu skvělá a pokud máte, jak se říká do přírody blízko a chcete vyzkoušet ve vaření zase něco nového, určitě si ji pořiďte!

Diane Dittmerová je vášnivá kuchařka a labužnice, která dlouho pracovala jako food redaktorka ženského časopisu a dnes je úspěšnou autorkou kuchařských knih a také food stylistkou. Anke Schutzová pracuje pro známá vydavatelství a časopisy v oblasti jídla a zdravého životního stylu. Navíc je vystudovanou specialistkou na bylinky.

kucharka-z-lesu-a-luk

Kuchařka z lesů a luk: Dobroty s divokými bylinkami, boulemi a houbami
Autor: Diane Dittmerová
Překlad: Jana van Luxemburg
Žánr: populárně naučná, kuchařka
Nakladatelství: Esence
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
Hodnocení: 94 %

https://www.bux.cz/kucharky-ostatni/kucharka-z-lesu-a-luk?searchToken=6b37a443-2a9e-4be2-bf59-ea123c11e4a7


 
Banner

Rozhovor

ANNA KRYVENKO: Cíl mého natáčení byl splněn ve chvíli, kdy jsem do filmu dostala záběry tváří vojáků okupačních armád

MUS perex rDokumentární film Můj neznámý vojín je režijním debutem Anny Kryvenko, Ukrajinky, která ve svých 23 letech odjela studovat do Prahy a žije v ní dodnes. Domů, na Ukrajinu, se pravidelně vrací. Při jedné z takových návštěv narazila Anna na fotoalbu...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (12)

Z archivu...

Čtěte také...

Jana Eyrová dvojjazyčně

eyr 200Půvabný romantický příběh anglické vychovatelky oslovuje své čtenáře (a hlavně čtenářky) již více jak 150 let (poprvé vyšel v roce 1847). Dlouhověkost prověřila jeho kvalitu. Zařadil se ke klasickým dílům anglické literatury, po bok dalším úspěšným román...


Literatura

Koho reprezentují Jazyky reprezentace?

altŽijeme ve světě, kde v každém okamžiku každým svým gestem, mimickým záchvěvem, tónem promluvy i jejím obsahem dáváme najevo nejen svůj postoj, ale zároveň nabízíme ostatním, aby naše vyjádření dekódovali, ať již naše záměry chápou či nikoli. Přitom tentýž znak mů...

Divadlo

Městská divadla pražská připravují premiéru inscenace Idiot

Idiot A. Bílík foto A. HrbkováSoučasná společnost nás nutí věřit, že všechno na světě, tedy i vztahy, jsou jen věcí nabídky, poptávky, šikovné manipulace. Vše lze objednat, koupit, nějak zařídit. Co se ale stane, když se potk...

Film

Dnes začíná 11. Festival krátkých filmů Praha plný pohybu, sexu, kung – fu nebo světů budoucnosti

prague short film festival 200Kung - fu, trable světa budoucnosti, filmy, jejichž řečí je tanec, Mezinárodní soutěž obsahující i film z exotického Bhútánu nebo pestrý doprovodný program. Takový bude jedenáctý ročník Festivalu krátkých film...