Road trip telepata, který prchá po smrti své ženy vstříc násilnému světu

Road trip telepata, který prchá po smrti své ženy vstříc násilnému světu

Tisk

pusta duseUž dlouho jsem nečetla knihu, ve které by bylo tolik syrového násilí. Násilí, které mi místy přišlo naprosto zbytečné, nedávající smysl a naservírováno čtenáři jen proto, že to prostě napsat jde. Také mnoho smutku, zoufalství a samoty. Tak na mě působí obsah knihy. Ale co chcete, když je hlavní hrdina telepat, který aniž by chtěl, slyší všechny vaše myšlenky, co nosíte v hlavě. Většina jich je temných. Protože nevyslovené věci jsou často neřesti.

Jeremy Bremen je telepat a jeho manželka je jediný člověk na světě, kterého potkal a disponuje stejnými schopnostmi. Spolu mnohem lépe čelí návalu myšlenek lidí v jejich blízkosti. Nicméně Gail umírá a zemře. Jeremy to nesnese a v návalu zoufalství odjede s trochou peněz neznámo kam. To, co zažívá, je smršť násilí, hororu a zoufalství. Některé kapitoly se opravdu mohou pyšnit solidním hororovým puncem. Oproti tomu dobrá polovina kapitol se nám snaží vysvětlit jakousi analýzu fraktálů a chaosu. To jde naprosto mimo mě, tyto strany pro mě byly v podstatě prázdné listy. Ale z filozofického, metafyzického, matematického hlediska, nebo kam to vlastně zařadit, se jedná o teorii, jež se nám snaží vysvětlit možnost existence paralelních světů. A to bych řekla, že slovo paralelní je v tomto kontextu naprosto fádní a nudný výraz.

Jeremy Bremen se nám snaží ukázat, že náš svět, který žijeme, není ten jediný. Teoreticky bychom mohli surfovat na mnoha vlnoplochách, které by nám otevřely světy další a úplně odlišné. A to vše jen díky naší mysli.

A co mě zaujalo úplně nejvíce? Názvy kapitol. Ty jsou pro mě tak nepolapitelné jako polovina knihy. Rozhodně doporučuji přečíst obsah. 

O autorovi:

Dan Simmons je americký autor. Má za sebou již několik děl, nejvíce jsem slyšela o eposu Hyperion. Já ale nic jiného než Pustou duši nečetla. Čtenáři na něj mají mnoho názorů, někteří jej hltají a nedají dopustit na jeho vypravěčský talent, jiné moc neoslovil. Ani mě tento román nestrhl k hltavému čtení, ale zajisté najde své čtenáře.

Ukázka z knihy:

Přál si - naprosto věcně a klidně, bez nejistoty či výčitek - být mrtvý. Ticho. Mír. Dokonalý klid. Namísto toho zatím zůstával uvězněný v tomhle těle a této zmučené mysli a vnímal jen řev a nelítostnost, s jakou myšlenky ostatních znásilňovaly jeho vlastní mysl.

Název: Pustá duše
Autor: Dan Simmons
Překlad: Alžběta Lexová
Žánr: román, thriller
Vydáno: 17. 4. 2019
Stran: 304
Vydalo nakladatelství: Mystery Press

pusta duse


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kärtsy z Waltari: „Publikum tady je jako z jiné planety!“ / „Audience there is from different planet“

waltari 200Finská skupina Waltari vystupuje v České republice poměrně často, nyní právě tuto sobotu na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích. Co si o Češích a Finech myslí zpěvák Waltari Kärtsy si můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak se stát moderním samurajem

jak se stat modernim samurajem 200Pokud se chcete dozvědět víc o samurajích, tedy o středověkých japonských válečnících, nakladatelství Pragma vydalo v březnu knihu právě pro vás. Na svědomí ji má Antony Cummins a v knihkupectvích ji...


Literatura

Dva silné sociální příběhy z Brazílie – zcela jiné a přesto podobné

brazil200Kniha Dva bratři, film Campo Grande. Oba příběhy jsou zcela odlišné, odehrávají se v jiném období i místě Brazílie. Přesto lze najít spojující linku – sociální rozdíly, které mají obrovský vliv na život a šance lidí.  

...

Divadlo

Osmyčky, totální unférie z dějin národa českého

Osmycky plakatProsím ten název není s hrubkou. Autoři opravdu svůj kabaret nazvali Osmyčky. V brněnském Městském divadle se představili místní autoři, kteří už mají za sebou několik inscenací, většinou uváděných v létě na Biskupském dvoře Moravského zem...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...