Dopisy od mrtvého

Dopisy od mrtvého

Tisk

dopisy od mrtveho perexČtenářům Stevea ROBINSONA není nutné představovat amerického genealoga Jeffersona Tayta, který se vydává opět řešit záhadu v Anglii. Žije již trvale v Londýně, má malého synka, takže od rodiny se mu moc nechce. Ale dopis od Damiana Sinclaira pro něho znamená opětné promazání jeho genealogických závitů. Vždyť se jedná o nalezení neznámého pra,pra,pra pradědečka, a to jen na základě 150 let starého dopisu od pratety, která většinu života prožila v Indii. Sice se také zmiňuje o velkém rubínu, ale to Tayta nezajímá.

 

Odjíždí tedy na staré rodinné sídlo ve skotské vysočině. Čeká ho rozpadající se hrad Drumaarhenen, po kterém se i pohybovat s jeho poněkud obtloustlejší postavou je velmi nebezpečné. Mimo jeho klienta tam trvale žije správce Murray, který umí i vařit. Už když si Tayta chce promluvit s ostatními členy rodiny zjišťuje, že se navzájem vůbec nemusí. Pátrání se začíná komplikovat, brzy se ukáže, že nezůstane jen u jednoho dopisu od pratety z Indie. Další se začnou objevoval nečekaně na různých místech. A hned nato se stane neštěstí v rodině. První je ještě považováno za nešťastnou náhodu, při těch dalších už je jasné, že se jedná o vraždu. A policejní inspektor tápe. Jakou ale souvislost s tím má smrt místního doktora, který do rodiny nepatřil? Tayta už ví, že existoval Syndikát z členů rodiny, který založil Damianův bratr Jamie, aby získal prostředky na cestu do Indie - pochopitelně kvůli vzácnému rubínu. Také zjišťuje, že mnozí z rodiny včetně jeho klienta vědí celkem dost, ale stejně se dostává ve svém pátraní do mrtvého bodu.

Kniha je prokládána vyprávěním z Indie, kde žila prateta Jane. Právě její dopisy, které posílala bratrovi, byly příčinou nesváru v rodině. Tayta ví, že je nutno rubín najít a zabránit dalším vraždám. Možná, že odpověď se najde v hradní knihovně ve svazku Dějin Britské Indie. Zatím jsou v podezření všichni a Tayta má neustále pocit, že se vrah točí přímo kolem něj. Z dopisu pratety ví, že ve staré historii Džajpuru se skrývá temné tajemství i odpověď, kde lze rubín najít.

Autor dokáže udržet čtenáře v napětí nejen tajemnou atmosférou starého sídla, ale i dávným životem ve slunné koloniální Indii. Při popisu nepříznivého skotského podnebí si čtenář rád odskočí do prosluněné Indie, kde získává pocit, že vidí barvy a cítí vůni koření z místních tržišť.

Je tedy i problém knihu odložit a nedočíst.

dopisy od mrtveho

Dopisy od mrtvého
Z anglického originálu: Letters from the Dead
Autor: Steve Robinson
Překlad: Kateřina Niklová
Žánr: thriller
Nakladatelství: Mystery Pres s.r.o.
Rok vydání: 2020
Počet stran: 330

Hodnocení: 95%

www.mysterypress.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, al...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp

Ales Palan.840x540c (2)Je to známý vtip: Chcete Boha pobavit? Vyprávějte mu o svých plánech. Ale možná se stejně dobře baví, když si čte dalších čtyřicet Palánových rad, jak má vylepšit svět ještě o něco víc. A možn...


Literatura

Rozfoukejte mozkovou mlhu a žijte kvalitnější život!

Mozkovamlha perexTakzvaná mozková mlha představuje problém, který vám může dost zkomplikovat život. Zahalí vaše myšlení do mraku, zablokuje kreativitu a motivaci, a dokonce vám dokáže vzít i chuť do života. Navodí vám pocit, že jste se zasekli, slova z vá...

Divadlo

„Pomozte svému divadlu“ - informační kampaň Asociace profesionálních divadel České republiky odstartovala

pomozte svemu divadluA proč kampaň?
Informační kampaň Asociace profesionálních divadel ČR se koná od 5. do 21. září 2012 ve městech po celé České republice. Cílem je upozornit nás, jako občany České republiky, na neřešený ...

Film

STALO SE: může se to stát i ve skutečnosti?

altStalo se je celkem nový a dost zajímavý film. I když na něco podobného by šel třeba s holkou do kina asi jenom úchyl nebo někdo, kdo si nepřečetl pořádně o čem to bude.

...