Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

Tisk

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, ale až ve zralém věku se zpěvu začala věnovat naplno a jak přiznává, si plní své skryté sny.

Jako členka slavného hereckého rodu jste byla vychována k úctě k tradicím a celá plejáda osobností procházela vaším dětstvím a dospíváním, což vás ovlivnilo na celý život. Jak vzpomínáte na své dětství, které jste prožila se svým bratrem Ianem v Těptíně u Velkých Popovic? V jednom rozhovoru jste řekla, že bylo šťastné a již tehdy jste se spolužáky hrála divadlo.

Na své dětství vzpomínám stále a s velkou láskou. Věřím, že mě formovalo mnoho zajímavých osobností, ale také neustála přítomnost přírody, která nás obklopovala, ticha a zvířat. Měla jsem to v Těptíně, kde jsem vyrůstala, moc ráda, stále se k mému rodnému domu vracím a mám v Těptíně kamarády. Divadlo jsem hrála od té doby, co si pamatuji. Návštěvy v Činoherním klubu, kde táta dlouhá léta hrál, byly svátkem a radostí. Hodně jsem četla a má fantazie byla bujná a hravá.

Od malička jste byla přesvědčena, že vaše jediná cesta je herectví, ale vaše maminka chtěla, abyste byla archeoložka. Ani váš tatínek se nepřál, aby jeho děti byli herci. I tak vaše cesta vedla na konzervatoř. Nelitovala jste svého rozhodnutí pokračovat v rodinné tradici a nebýt tou archeoložkou?

Já do dnes nevím, kde tu archeoložku máma vzala. (smích) Asi proto, že jsem se ráda hrabala v hlíně a měla ráda dějepis. Pokud bych se ale měla věnovat něčemu jinému než herectví a zpěvu, tak by to rozhodně byly nemovitosti a zahradní architektura. Jsem manuálně zručná, se vším si dovedu poradit, baví mě pracovat rukama a miluji stromy a květiny. Ovšem divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život. Rozhodně ničeho nelituji.

archiv Bára Kodetová - Bára s otcem hercem Jiřím Kodetem

Bára Kodetová s tatínkem Jiřím Kodetem

Po škole jste v roce 1991 nastoupila do ND v Praze, kde jste byla do roku 1996. Pak jste vystřídala několik scén Činoherní klub, hrála v Mladé Boleslavi, v Kašparu, Viole, Studiu DVA a dnes hrajete v Divadle Bez zábradlí (Garderobiér) a v Divadle Na Jezerce (Naprostí cizinci). Čím je pro vás divadlo?

Divadlo je pro mě především sonda do lidské duše. Je to terapie jak pro diváky, tak pro nás. Také je to výtvarno. K divadlu vždy patřila výtvarná a hudební složka. Přináší několik vjemů, které mají potěšit, poučit, přinést rady…Mělo by dávat otázky i odpovídat…Také přináší úlevu a smích. Musí to být, ale divadlo kvalitní.

Jaké role ráda hrajete?

Postavy se silným příběhem. Hluboké. Mám ráda i ironii a humor.

archiv Bára Kodetová - z představení Garderobiér z Divadlo Bez zábradlí

Bára Kodetová v představení Garderobiér v Divadle Bez zábradlí

Na svém kontě máte také řadu titulů před kamerou ve filmu (Učitel tance, Rivers of Babylon, Colette…) jako i v seriálech (Redakce, Místo zločinu Plzeň, Přístav, Ochránce …). Zahrála jste si také v zahraničních produkcích natáčených u nás (Duna, Děti Duny). Jste autorkou námětu k dílu Vedlejší příznaky ze seriálu Nevinné lži. Neláká vás psaní scénářů?

Láká, ale je to těžká disciplína a já nemám zatím čas. Je toho tolik kolem mého muže Pavla a mé rodiny. Ale minimálně o nějakém námětu přemýšlím.

Nějakou dobu se věnujete také zpěvu, například jde o píseň Náš dům, k níž text napsal Václav Kopta a hudbu Michal Worek. Dnes máte také vlastní hudební recitály. Co vás přivedlo ke zpěvu?

Zpívám celý svůj život. Stejně jako divadlo, tak i hudba a tanec byly mým snem v dětství. Bohužel taneční přípravu ani zpěv jsem v dětství nestudovala a na konzervatoři a dlouhá léta po škole, jsem se věnovala především činohře. Upřímně mě nikdy nenapadlo, že bych se mohla zpěvu věnovat. Dá se říct, že si plním své skryté sny. Ovšem bez výjimečné sopranistky Jany Šrejmy Kačírkové, která mě podpořila, bych nikdy nenašla odvahu to zkusit.

 archiv Bára Kodetová - Bára Kodetová a klavirista Michal Worek

Bára Kodetová a klavírista Michal Worek

K herecké profesi se dostal také váš bratr Ian Kodet a vaše sestra Karolína Kodetová vyzkoušela řadu profesí, až skončila také na jevišti a pro vás dvě napsala divadelní hru Štědrý Štědrý den a touto hrou se mohla ukázat na profesionální scéně. Jak se vás spolu pracuje a kde vás můžou diváci vidět?

To je vzácné setkání. Svou sestru obdivuji a miluji celý svůj život. Vždy to byla pro mě má starší sestra, která si se mnou hrála na indiány. A ona najednou přijde s krásnou hrou, kterou pro nás dvě napsala. Samá radost, krásná souhra, povídání na cestách a porozumění. Taková jsou naše setkání v životě i na jevišti. Představení Štědrý, Štědrý den budeme uvádět kolem Vánoc v Divadle u Valšů.

Vy jste se dlouho věnovala zejména rodině. Přitom jste ale stihla hodně jiných věcí. Podařilo se vám zrestaurovat mlýn za Prahou, který jste s úspěchem prodala. Neuvažovala jste o práci v realitách?

Moc ráda bych, ale jak už jsem říkala, nemám čas.

archiv Bára Kodetová z představení Štědrý Štědrý den Bára se sestrou Karolínou

Bára Kodetová v představení Štědrý Štědrý den se svou sestrou Karolínou Kodetovou

Máte tři dcery – Lily, která vystudovala bytový desing, Violetta studující hru na housle na Pražské konzervatoři a Sophia a vydává na hereckou dráhu a získala roli v novém seriálu Mozaika. Jak se cítíte jako maminka nadaných dcer?

Jsem pochopitelně pyšná a mám radost. Nejvíc mě ale těší, když jsou šťastné a zdravé.

A co chvíle volna, jak je ráda trávíte?

Mám ráda ticho a klid. V našem životním rytmu ho moc nebývá. Proto utíkám do přírody. Podzim bude, věřím, úžasný. Mám nasmlouváno mnoho krásných vystoupení. Ať už to jsou divadelní představení, moderace nebo recitál. Nejbližší koncert máme s mým klavíristou a skladatelem Michalem Workem 17. 10. od 19h v Atriu na Žižkově. S Pavlem pak moderuji jeho koncerty v cyklu Pražské hudební večery v Profesním domě. A pak se společně vydáváme na vánoční cestu s koncerty po celé republice. Mezitím divadlo a samostatné koncerty s Michalem. Je toho před námi opravdu hodně. Ale moc se těším.

archiv Bára Kodetová - Bára s manželem houslistou Pavlem Šporclem

Bára Kodetová s manželem Pavlem Šporclem


Bára Kodetová

  • Narodila se 6. 9. 1970 v Praze v umělecké rodině – tatínek, herec Jiří Kodet (1937 – 2005), babička, herečka Jiřina Steimarová (1916 - 2007), dědeček, sochař Jan Kodet (1910 – 1974), prababička Annie Steimarová (1889 – 1962), pradědeček Jiří Steimar (1887 – 1968), prapradědeček Vendelín Budil (1847 – 1928), o němž se traduje, že byl nemanželský syn J. J. Kollára (1812 – 1896). Herectví se věnuje také její teta Evelýna Steimarová a sestřenice Anna Polívková.
  • Vystudovala konzervatoř. V letech 1991 – 1996 byla v angažmá ND v Praze.
  • Manžel houslový virtuos Pavel Šporcl (1973).

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhovor se zpěvákem kapely The Rasmus - Lauri Ylönen.

lauriNaše redaktorka Pavlína Kohoutová, která žije ve Finsku, vyzpovídala zpěváka Lauriho z kapely The Rasmus. Hovořili o jeho sólovém albu s názvem ,,New World´´, o tom, proč se rozhodl vydat sólové album, první singl a o jeho ritu...


Literatura

Ptačí způsoby nabízí spoustu zajímavostí o opeřencích

Ptaci zpusoby 200Ptačí způsoby je název další knihy od Jennifer Ackerman. Ta se po Genialitě ptáků nyní zaměřila na to, jak ptáci mluví, pracují, hrají si, vychovávají mláďata a přemýšlejí.

 

...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Jak si nevzít princeznu: Sympatické sudičky, cestování časem a komplot proti osudu

Jak-si nevzit princeznu (2)

Česká televize uveřejnila na Štědrý večer zbrusu novou koprodukční pohádku v režii Karla Janáka podle scénáře Petra Hudského s názvem Jak si nevzít princeznu. Dle očekávání i tato nová pohádka vyvolala mezi ...