Co když je Slepec svědkem zločinu?

Co když je Slepec svědkem zločinu?

Tisk

slepec 200

V nakladatelství Kalibr vyšel letos čtivý thriller s názvem Slepec od švýcarské spisovatelky Christine Brandové.

 

 

Nathaniel je slepý a když potřebuje pomoc, využívá aplikace Be My Eyes. Ta dokáže telefonicky spojit slepého člověka s náhodným člověkem, který mu odpoví. Nejčastěji se jedná například o přečtení trvanlivosti na potravinách, nebo právě výběr barvy jako v tomto případě. Aplikace Nathanielovi vytočí číslo Carol Steinerové. Než mu však stihne odpovědět, ozve se výkřik a spojení je přerušeno. Nathaniel si je jistý, že ženě někdo ublížil a ona se tak ocitla v nebezpečí. Nemá však žádné důkazy, ani stopy, jen svou intuici…

Na policii se s Nathanielem příliš bavit nechtějí, ale on se nevzdává. Spojí se s kamarádkou novinářkou Millou s nadějí, že by mu mohla pomoci. Ta sice zjišťuje podrobnosti o jiném velmi zvláštním případu, kde hraje roli nákaza HIV, ale snaží se s ním přijít na nějaké stopy. Jak Nathaniel, tak Milla jsou sympatické postavy a napínavost podporuje ještě fakt, že je zmizelá žena v pokročilém stádiu těhotenství. V průběhu pátrání se odhaluje komplikovanost vztahu novinářky a policisty, ale také se situace pořádně zamotává, až si pravdou není jistý ani čtenář. Důležitým motivem je samozřejmě Nathanova slepota a také minulost.

Slepec se velmi dobře četl a naservíroval netradiční motivy. Vyprávění působilo lidsky a především uvěřitelně. Setkání s Christine Brandovou tak pro mě bylo milým překvapením a doufám, že se dočkáme její další knihy!

Christine Brandová se narodila a vyrůstala ve švýcarském Emmentalu. Pracovala jako redaktorka v Neue Zὓrcher Zeitung, ve švýcarské televizi a poté jako soudní reportérka. Do světa justice a kriminologie nahlédla v soudní síni a při rešerších a reportážích o práci policie. Na svém kontě má již několik úspěšných románů a povídek. Christine Brandová žije v Curychu, ale většinu roku tráví na cestách kolem světa.

slepec

Slepec
Autor: Christine Brandová
Překlad: Vítězslav Čížek
Žánr: beletrie, thriller
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 320
Hodnocení: 87 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/393497-slepec.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všichni mě mají zaškatulkovaného jako stepaře, ale já na sobě makám a chci se posunout dál, říká Tomáš Slavíček

tom slavicek perexTomáš Slavíček je ve světě tance a stepu pojem. Několikanásobný mistr světa ve stepu, který patří ke špičce ve svém oboru, má ale široký záběr. Vedle práce trenéra a choreografa v Tap Akademy Prague a Tančírně Petra Čadka je tak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Marek Řezanka – Procházky po Jelení

prochazky po jeleni200

Máte rádi poezii a baví vás hledání příběhů ukrývajících se ve veršech? Jestli jste na obě otázky odpovědeli “ano”, básnická sbírka Marka Řezanku s názvem Procházky po Jelení vás určitě zaujme.

 

 

...

Literatura

Dobrodružné setkání s duchem Japonska

S Japonskem v srdci perexJaponsko je bezpochyby zajímavá země. Jaká ale je ve skutečnosti? To vám prozradí Martin Vačkář, japanolog, překladatel a tlumočník z japonštiny a publicista, který je autorem knihy S Japonskem v srdci.

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Unno perexSkandinávský dům ve středu 2. září odstartoval přehlídku kultovních severských filmů v Komorním kině Evald. Uváděné filmy jsou ve svých domovinách známé asi jako české Pelíšky, avšak český divák se k nim může dostat úplně poprvé a navíc si užít ori...