Má se přání babičky splnit za každou cenu?

Má se přání babičky splnit za každou cenu?

Tisk

posledni-slova 200V nakladatelství Bookmedia vyšla po dlouhých čtyřech letech další kniha Lindy Greenové. Tato nese název Poslední slova a zaměřuje se na rodinná tajemství.

 

 

 

 

Příběh se rozbíhá hned na prvních stránkách, když babička Betty chvílí před smrtí řekne své vnučce Nicole, aby se postarala o její děti na konci zahrady. Ta je zmatená, protože na tom místě vždy byly jen sošky dvou víl a pořád jí to vrtá hlavou. Její matka to přejde s tím, že se jedná o nesmysl, ale působí rozrušeně. Nicola je zvědavá, a hlavně odhodlaná dostát přání své babičky. Když poté krátce na to její dcera při hraní na babiččině zahradě najde kousek kosti, je potřeba začít jednat…

Nicola do vyšetřování zapojuje policii a snaží se dobrat pravdy. To se však nelíbí jak její matce, tak ani obyvatelům okolních domů. Celé je to pro ni psychicky náročné a nepomáhají ani její vlastní démoni a boje s dospívající dcerou.

„Já ale nejsem malá,“ řekla Ruby a otočila obličej ke mně. „A já chci vědět, kdo je můj táta.“
Polkla jsem a sklopila oči k druhé ruce, kterou jsem si pohrávala se šňůrkou u mikiny.
„Ale Ruby, to jsme už probíraly.“
„Neprobíraly. Pořádně ne Řekla jsi mi jenom pár mlhavých věcí, jako že pak s tebou nezůstal a nikdy jste nebyli v kontaktu.“
„Víc toho není, zlato.“
„Ale je. Tohle je jen to, co jsi mi chtěla říct. Jenže teď už jsem dost stará. Mám právo to vědět.“
Všechno se ve mně sevřelo. Bála jsem se, že snad přestanu dýchat. A taky jsem se bála, že úplně ztratím její důvěru, jestli jí neřeknu víc než dosud. (str 142)

Autorka si zde opět vybrala velmi zajímavé téma, čtenářům informace dávkuje postupně, a to i prostřednictvím starých deníkových zápisů a dopisů. Jde o příjemné zpestření a při čtení se pomalu rýsuje, co se kdy stalo. Přesto je závěr děsivý a ukazuje, jak někdy ženy musejí být silné a také, jak je důležité komunikovat.

Poslední slova potěší hlavně milovnice rodinných dramat (mnohem více než příznivce thrillerů), čtou se velmi dobře i rychle, a to i přesto, že se nejedná o úplně odpočinkové čtení.

Linda Greenová se narodila v roce 1970 v Londýně a vyrůstala v Hertfordshire. Je vystudovaná novinářka, pracovala v novinách i jako lektorka tvůrčího psaní. K psaní knih vedla dlouhá cesta, ale vydala romány Did a Bad Thing (2007), 10 Reasons not to Fall in Love (2009), Things I Wish I´d Known (2010), And Then It Happened (2011), The Mummyfesto (2013), The Marriage Mender (2014). Česky jí v nakladatelství Bookmedia vyšly knihy Před pikolou za pikolou (v originále While My Eyes Were Closed, 2016) a Až tady nebudu (After I've Gone, 2017). 

posledni-slova

Poslední slova
Některá tajemství mají moc rozbít celou rodinu
Autor: Linda Greenová
Překlad: Zdík Dušek
Žánr: beletrie, thriller
Nakladatelství: Bookmedia
Rok vydání: 2021
Počet stran: 304
Hodnocení: 85 %

http://www.bookmedia.cz/products/posledni-slova


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barvitý a zajímavý život prožívá Alexander Goldscheider, což dokládají nejen jeho memoáry, ale i jeho hudba

alexander perexMuž mnoha tváří. Nebo také renesanční muž. Tak bych charakterizoval Alexandra Goldscheidera (ročník 1950), který se prosadil už před mnoha lety v československé pop music jako hitmaker, aranžér, producent, novinář… Nicméně po emigraci se ko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vztahy, vzlety a pády

prvni chyba200V srpnu vydalo nakladatelství Cosmopolis román pro ženy První chyba od britské autorky Sandie Jonesové. Vztahový příběh s propracovanými psychologickými profily hlavních hrdinů je trochu přitažený za vlasy, zato se však dobře čte.


Literatura

Dům pod náměstím vypráví příběhy

dumPodNamestim (2)Dostala se mi do rukou pozoruhodná kniha, která je zajímavá tím, že její hlavní postavou je dům. A tato neživá stavba, která je vlastně ve skutečnosti až příliš živá, vypráví svůj vlastní příběh, a to od svého samotného zrození. Au...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...